42 sayı farkla çekip gidemezdim

"Yarı final serisinin ilk maçında Fenerbahçe karşısındaki 42 sayılık mağlubiyet hepimizin üzerinde büyük baskı yarattı... İkinci mücadeleden önceki o bir gün duygusal açıdan hepimiz için zordu. Gün sonunda evet Efes'ten ayrılacağım belliydi ama bu şekilde bir veda beni üzmüştü. İstifa etmeyi de düşünmüştüm. Belki sezon içinde böyle bir şey yaşamış olsaydım ayrılabilirdim. Ama sezonun bitmesine 3-4 gün kala takımdan gitmek yerine sorumluluklarımdan kaçmamayı tercih ettim. Tabii ki oyuncularım da o karakteri sonuna kadar gösterdi."

42 sayı farkla çekip gidemezdim
05 Temmuz 2023 - 14:06 - Güncelleme: 05 Temmuz 2023 - 14:19
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ

Ergin Ataman hem Türk Basketbol tarihi hem de Anadolu Efes için çok önemli bir isim. EuroLeague'de üst üste kazandığı kupalarla Efes'e tarihi bir sezon yaşatırken aynı zamanda bunu başaran ilk Türk antrenör olarak da tarihe geçti. Ancak her güzel hikayenin bir sonu olduğu gibi Efes - Ataman birlikteliğinin de sonuna gelindi. Başarılı antrenör yeni sezonda Panathinaikos'un başında olacak.

Ergin Ataman ile yeni sezon öncesi Anadolu Efes'le kazandığı son kupasından, transfer sürecine kadar tüm konuları enine boyuna konuştuğumuz geniş röportaja geçelim.

- Eviniz olarak gördüğünüz Efes'e şampiyonluk kupası ile veda ediyorsunuz... Duygu ve düşünceleriniz ile başlasak...

- Anadolu Efes benim yuvam, kariyerimdeki en güzel ve anlamlı günleri burada geçirdim. 30 yıllık bir geçmişim var. Her kategoride çalıştım ve 3 ayrı dönemde de başantrenör olarak görev yaptım. Özellikle son dönemde 5 yıl içinde Avrupa basketbolunda tarih yazan bir takım oluşturduk. Tabii ki ayrılık kolay değil ama geride bıraktıklarıma ve müzemize gelen kupalara baktığım zaman gurur duyuyorum ve son BSL şampiyonluğu da böylesine anlamlı bir ayrılığı çok özel ve unutulmaz kıldı anılarda...



FENERBAHÇE'DEN DAHA İYİSİNİ YAPMAMIZ GEREKİYORDU

- Göreve geldiğinizde EuroLeague'de zor günler geçiren Efes ile 2 EL kupası, 1 final ve bir de yarım kalan sezon liderliğini düşünürsek bu istikrarı Anadolu Efes'te nasıl yakaladınız?


- Anadolu Efes'in bende ve kariyerimde yeri hep özel kalacaktır. Göreve geldiğimde sil baştan bir kadro yapılanmasına giderek ilk günden itibaren hedef odaklı çalışmaya başladık. O gün, elime o zamanki Fenerbahçe'nin kadrosunu alıp 'bizim bundan daha iyisini yapmamız gerekiyor' diye düşünerek yola çıkmıştım. Çünkü Obradovic gibi bir isim başlarındaydı ve EuroLeague şampiyonu oldular. Hedef şampiyonluksa tabii ki kendi ligindeki en zorlu rakibine odaklanmak gerekiyor.

Onun dışında elbette istikrar, özverili ve doğru çalışma ile kulübe adanmışlık... Müthiş bir kadro uyumu yakalamıştık ve her geçen yıl birlikte gelişmeye devam eden bir yapı inşa ettik. Hem yönetim hem teknik ekip hem oyuncu hem de taraftarlarla aramızda zaman geçtikçe daha iyi bir sinerji yakaladık. Bunların hepsi işte bize bu başarılı sezonları getirdi.

ANADOLU EFES'E HİÇBİR KIRGINLIĞIM YOK

- 3 farklı dönemde çalıştırdığınız A takımda 14, altyapı döneminizde de 6 kupa kazandığınız Anadolu Efes'ten kırgın mı ayrılıyorsunuz?


Anadolu Efes'e karşı hiç kırgınlığım yok. Yaşamda bazen cesur kararlar vermek, yeni heyecan ve değişimlerle gelişmek daha da ileri gitmek çok önemli .Bu ayrılık kulüple birlikte son derece medeni bir çerçevede ortak karar olarak alındı ama tabii ki üzgünüm... İnsan çok sevdiklerinden ayrılınca duygular yoğunlaşır ama asla bir kırgınlık yok.



- Fenerbahçe Beko ile oynadığınız yarı final serisi ikinci maçından sonra "Son günlerde yaşadıklarım hakkında bir gün kitap yazacağım" dediniz. O kitabı ne zaman yazmayı düşünüyorsunuz? Bir de 42 sayı farkla yenildiğiniz 2. maç sonrası duygularınız nasıldı?

- Biliyorsunuz benim bir kitabım pandemi döneminde yayınlandı. Daha henüz EuroLeague şampiyonlukları gelmeden... Ondan sonra geçen süreci, acısı ve tatlısıyla yaşadıklarımı; en kısa zamanda kitabın yeni baskısıyla yazmayı düşünüyorum. Ama o kadar yoğun bir donemdeyim ki, bu bir süre daha bekleyecek.

42 sayılık mağlubiyet hepimizin üzerinde büyük baskı yarattı... İkinci maçtan önceki o bir gün duygusal açıdan hepimiz için zordu. Gün sonunda evet Efes'ten ayrılacağım belliydi ama bu şekilde veda edecek olmak beni üzmüştü. İstifa etmeyi de düşünmüştüm. Belki sezon içinde böyle bir şey yaşamış olsaydım ayrılabilirdim. Ama sezonun bitmesine 3 - 4 gün kala giderek sorumluluklarımdan kaçmamayı tercih ettim. Tabii ki oyuncularım da o karakteri sonuna kadar gösterdi.

NEGATİF KIRILMA İSPANYA'DAKİ BASKONIA
POZİTİFİ İSE CLYBURN'ÜN FENER'E ÜÇLÜĞÜ

- Anadolu Efes adına sezonun kırılma maçı sizce hangisiydi?


- İki kırılma anı söyleyebilirim negatif ve pozitif olarak... EuroLeague'de negatif olarak İspanya'da uzatmada kaybettiğimiz Baskonia maçı... Pozitifi ise Basketbol Süper Ligi'nde Ülker Arena'da Clyburn'un üçlüğü ile kazandığımız play off yarı final 2. karşılaşması...

BAŞKAN'A ŞAMPİYONLUK SÖZÜ VERDİM

- Yeni sezonda kariyerinizde yeni bir pencere açarak Panathinaikos'ta çalışacaksınız. Teklifi kabul sürecinizi sizden dinleyebilir miyiz?


- Ben bu kararı tek başıma almadım. 4 yıl boyunca bütün başarıları beraber aldığımız gibi bu teklif geldiğinde de başkan Tuncay Özilhan ile yaklaşık 1,5 saat süren bir konuşma yaptık. Ben Panathinaikos'la anlaştıktan sonra o an görevi bırakabileceğimi söyledim. Ama kendisi devam etmemi istedi. Ben de bu takımı şampiyon yapacağımasöz verdim. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki benim Efes ile sözleşmem devam etseydi, zaten böyle bir ayrılıktan söz edemezdik.

Panathinaikos'a gitmemin en büyük sebebi beni gerçekten çok istiyor olmalarıydı. Başkan gerçekten çok istekli ve hevesliydi. Bu beni çok etkiledi ve benle ilgilenen diğer kulüpleri de beklemeden teklifi kabul etmeye karar verdim.



BEN BARIŞTAN YANAYIM...

- Türkiye ve Yunanistan iki komşu olsa da siyasi durumlar sebebiyle çok fazla gerginlik yaşanıyor. Bu durumlardan herhangi bir çekinceniz oldu mu?


- Ben dünyada barıştan yana bir insanım. Ülkemi, bayrağımı çok seviyorum. Ama herkesle dost olunması gerektiğini de düşünmekteyim. Türk halkının heyecanına çok benzetiyorum Yunan halkının heyecanını... Hırsı, arzuyu hep yukarılarda yaşıyoruz, onlar da öyle yaşıyor. Ama sporda senden beklenilen tek şey var, başarılı olman. Eğer başarılı olmazsan hangi ırktan geldiğin ne yaptığının bir önemi olmuyor. Ben her daim özellikle komşularla iyi ilişkiler olunması gerektiğini düşünüyorum.

- Panathinaikos gibi bir kulüpte çalışacak olmak sizi ne kadar heyecanlandırıyor? Yeni sezonda nasıl bir PANA izleyeceğiz? Orada bir Türk oyuncu görme ihtimalimiz var mı?

- Panathinaikos taraftarlarının desteğini şimdiden havalimanında bile görmeye başladım. Yunanistan zaten basketbolun önde olduğu bir ülke. Bunu ilk gittiğim andan itibaren hissettim. Taraftarın bana güvenini ve desteğini ilk andan itibaren görmeye başladım. Şimdi oraya böyle bir güvenle gidiyorsam Yunanistan'da başarısız olamamam gerekiyor. 

En az 2 -3 yıldız isimle anlaşacağız. Toplamda çok kaliteli 6-7 yabancıyı kadromuza katacağız. Türk bir isimle anlaşmayacağız. Staff'ta ise yanımda Anadolu Efes'te de birlikte çalıştığım Cenk Yıldırım ile devam edeceğiz.



İLK 'EUROLEAGUE KUPASI'NIN YERİ BENİM İÇİN ÇOK AYRI

- Türkiye'nin en başarılı antrenörlerinin başında geliyorsunuz. Size göre kariyerinizin kırılma anı hangisi olduğunu düşünüyorsunuz? Kariyerinizin en önemli maçları hangileriydi...


- Kazandığım tüm kupaların yerin benim için çok ayrı ve özeldir. Ama Anadolu Efes'le kazandığım ilk EuroLeague kupasının yeri apayrı, aslında ikinci de en az ilki kadar özeldi. Üst üste iki kez Avrupa'nın en önemli kupasının sahibi olmak inanılmaz bir duyguymuş.

ONURLANDIĞIM, ÖZEL BİR AYRILIK OLDU...

- İleride tekrar Anadolu Efes'e dönme fikrine nasıl bakıyorsunuz?


- Profesyonel hayatta bunun için net bir şey diyemeyiz. Ama bana çok onurlandığım ve özel bir ayrılık yaşattılar. Biz hep aile olarak yaşadık. Onlar beni çok seviyorlar ben de onları çok seviyorum. Bu vesile ile yeni koç Erdem Can'a hayırlı olsun demek isterim. Türk Telekom'da çok başarılı işler yaptı. Ona ve ekibine şimdiden başarılar diliyorum.



MİLLİ TAKIMLA DAHA İYİLERİNİ YAPABİLİRİZ

- Kapanışı A Milli Takım ile Olimpiyat hedefinizle yapsak... İstanbul'da oynanacak elemeler için neler söylersiniz?


- Türk Milli Takımı olarak iyi bir jenerasyonumuz var... Benim kadar hassas ve ilgili bir koç takımın başında oldukça; belki de kulüp bazında elde ettiğimiz kupalardan daha iyilerini kazanacağımıza inanıyorum.

17 Temmuz'da A Milli Takım kampımız başlayacak. Olimpiyat ön eleme turnuvasını İstanbul'da oynayacak olmamız bizim için şans. Çünkü buradan tek takım dünya elemelerine katılmaya hak kazanacak. Ama Sinan Erdem'in atmosferini hepimiz biliyoruz. Yine yakalayacağımız o destekle ve oyuncularımızın ortaya koyacağı özveri ve karakterle ön elemeleri geçeceğimize inanıyorum.

5'İ AVRUPA'DA 25 KUPA!
Türk Telekom (1)
Cumhurbaşkanlığı Kupası: 1997
Montepaschi Siena (1)
FIBA Saporta Kupası: 2002
Ülkerspor (4)
Türkiye Kupası: 2004, 2005
Cumhurbaşkanlığı Kupası: 2004, 2005
Efes (14)
EUROLEAGUE: 2020-21, 2021-22
Basketbol Süper Ligi: 2008-09, 2018-19, 2020-21, 2022-23
Türkiye Kupası: 2009, 2018, 2022
Cumhurbaşkanlığı Kupası: 2000, 2009, 2018, 2019, 2022
Beşiktaş (3)
FIBA EuroChallenge: 2011-12
Türkiye Basketbol Ligi: 2012
Türkiye Kupası: 2012
Galatasaray (2)
EuroCup: 2016
Türkiye Basketbol Ligi: 2012-13
* 2021'de EuroLeague Yılın Koçu Ödülü'nü kazandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum