3x3 'Zeyna'larını arıyor

3x3 Basketbol Milli Takımı Direktörü Tolga Tekinalp: "Spor Bakanlığı’nın da desteğiyle Türkiye Basketbol Federasyonu, 3x3 kadın basketbolunda özel bir proje hayata geçirmek üzere... Bu proje ile FIBA’nın 3. defa organize edeceği Dünya Kadınlar 3x3 Ligi'ne (WS) katılarak kadın basketbolcu havuzumuzu genişletmek ve 3x3’ün savaşçı 'Zeyna’larıyla beraber ülke puanımızı ve sıralamamızı arttırmayı amaçlıyoruz."

3x3 'Zeyna'larını arıyor
20 Aralık 2022 - 12:46

RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

Hayatı basketbolla kesişmiş her insanın, yaşadığı semtteki basketbol sahasındaki potaya birkaç atış yapmak için uğramışlığı muhakkak ki vardır. Açık havada yapılan başarılı birkaç atışın ve daha sonrasında gelen hazzın ne hissettirdiğini tarif etmek zor olmasa gerek...

2010 senesinde Gençlik Olimpiyatları'yla ilk 3x3 organizasyonunu gerçekleştirirken FIBA‘nın hedefi az önce anlattığım hislerle sokaktan gelen birine, Olimpiyat madalyasına ulaşabileceği hayalini kurdurmaktı. Kolayca 3 kişinin bir araya gelip sadece bir potaya ve topa ihtiyacın olduğu yeni 3x3 basketbol formatı, yıllar içerisinde gerek kendine özgü kurallarıyla, gerekse çabuk sonuca gidilmesi ve fiziksel mücadelenin maksimum seviyedeki seyir zevkiyle; dünya arenasında ilgiyle takip edilen bir spor organizasyonu hâlini aldı.

Bu ivmeyle beraber 3x3 basketbolu, 2017 senesinde, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) aldığı kararla 2020 Tokyo Olimpiyatları'na dahil edilerek FIBA’nın “Sokaktan Olimpiyatlar'a” mottosuyla yola çıkan herkese bu hayalini gerçekleştirme fırsatı vermiş oldu.

Olimpiyat madalyasına gidecek yolda FIBA, organizasyonlarına her sene düzenli olarak katılan ülkemizdeki 3x3 basketbolundan bahsederken, cevapları aranan şu sorular akla geliyor:

1- Yerel organizasyonlar yeterli mi?

2- Medyada 3x3 basketbolu yeteri kadar yer buluyor mu?

3- Sponsorların 3x3 basketboluna ilgisi ne durumda?

4- 3x3 antrenörü, hakemi, tesis sayısı, zemini, oyuncu havuzu yeterli mi?

Buraya kadar belirttiğim bahsi geçen konularda elbette Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) çabası tek başına yeterli olmayacaktır. Bu anlamda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da desteğiyle TBF, 3x3 kadın basketbolunda özel bir proje hayata geçirmek üzere... Bu proje ile FIBA’nın 3. defa organize edeceği Dünya Kadınlar 3x3 Ligi'ne (WS) katılarak kadın basketbolcu havuzumuzu genişletmek ve 3x3’ün savaşçı 'Zeyna’larıyla beraber ülke puanımızı ve sıralamamızı artırmayı amaçlıyoruz.

Türk Milli Takımı olarak katılacağımız bu etkinlik, dünya çapında 32 ülkenin yer aldığı ve Olimpiyatlar'a direkt katılım hakkı dahi veren (kadınlar kategorisinde) en etkili organizasyon. Konu Türkiye ve  madalya olduğunda yaz tatillerinden feragat edecek elit sporcuların hakkını şimdiden teslim etmek lazım. Onları arkalarından takip edecek 3x3 basketbolcuları için iyi birer referans olacaklar.

Nitekim, Kadınlar Ligi'mizde (KBSL) bu sezon oynayan Kelsey Plum (Galatasaray'dan ayrılmış olsa da)  ve Satou Sabally (Fenerbahçe Safiport) gibi 5x5 basketbolunun yıldızlarını da 3x3 organizasyonlarında sık sık görebiliyoruz.

Tamamen kendi içinde, sadece profesyonel 3x3 basketbol oyuncularının olduğu kapalı bir organizasyona doğru evrilen 3x3, yakın zamanda oyuncular için ciddi paralar kazanacakları ve kendine özel sporcusuna profesyonel takımlarda istihdam yaratacak farklı bir branş olacak gibi duruyor. 10 dakikalık maçlarda mücadelenin üst seviyede olduğu 3x3 basketbolunun seyir zevki de o derece tatmin edici... Mayıs ve eylül ayları arasında düzenlenecek FIBA organizasyonlarını, FIBA'nın 3x3 basketboluna özel YouTube kanalından da takip edebilirsiniz...


YORUMLAR

  • 0 Yorum