Tolga Öngören: TOFAŞ'ın vizyon odağı gençler

TOFAŞ Genel Menajeri Tolga Öngören, "Tofaş Spor Kulübü'nün vizyon odağında gençler bulunmaktadır. Sportif sonuçlara bakmaksızın Türk gençliğine olan yatırım devam ettirilmiştir. Gerçekçi ve doğru planlama ile belirlenen vizyon, sürdürülebilir bir hâle gelmiştir."

Tolga Öngören: TOFAŞ'ın vizyon odağı gençler
06 Mayıs 2019 - 15:03 - Güncelleme: 07 Mayıs 2019 - 15:27
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- Oyuncu, kaptan, yardımcı antrenör, başantrenör, teknik koordinatör ve genel menajer olarak hizmet ettiğiniz Tofaş sizin için ne ifade ediyor? Tofaş'ın sürdürülebilir hedeflerinin sırrı nedir?


- Tofaş oyunculuk dönemimde parçası olduğum çok büyük bir kurum. Spor kulübünde herhangi bir pozisyonda görev almış herkes için gerçek bir aile olmuştur TOFAŞ... Spor kulübü prensipleri, bağlı olduğumuz kurumun kültür ve değerleri doğrultusunda oluştu. Tofaş Spor Kulübü'nün vizyon odağında gençler bulunmaktadır. Sportif sonuçlara bakmaksızın Türk gençliğine olan yatırım devam ettirilmiştir. Gerçekçi ve doğru planlama ile günlük sonuçlara bağlı kalmaksızın belirlenen vizyon sürdürülebilir bir hâle gelmiştir.

- Kulüplerin kurum kültürünü oluşması için en önemli 3 değer sizce nelerdir?

- Herkesin aynı değerler ve çalışma prensipleri içinde olması. Ortak inanç ve davranışların olması. Belirlenen hedeflerde devamlılık.

MEVCUT KULÜP VE LİG YAPILARI SORUN ÇIKARIYOR

- Birçok Süper Lig kulübü ya kapandı ya da kapanmanın arefesinde... Gelecek sezonlar için bu tarz manzaraların yaşanmaması adına atılması gereken en önemli adımlar nelerdir?


- ■ İlk olarak bunun çok ciddi bir problem olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Devamında da
çözüm tarafında olunması gerekiyor. Mevcut lig ve kulüp yapıları süreç içerisinde problemler çıkarıyor.

■ Finansal kriter ve yeterliliklerin belirlenmesi, (Sadece bu konuyu hâllederek sorunun bü-
yük bir kısmını çözmüş oluruz. Ayrıca fair-play yaratmış oluruz)

■ Arena kriterlerinin belirlenmesi. Bilet alarak salona gelen basketbol seyircisi daha iyi bir ortamda basketbol maçı deneyimini hak ediyor. Ayrıca, oyuncuların ve antrenörlerin kullandıkları basketbol sahası, soyunma odası ve maç günü diğer ihtiyaçlarının modern standartlara getirilmesi gerekiyor.

■ Kulüplerin oyuncu yetiştirmek adına altyapıya daha fazla yatırım yapması. TBF'nin bu yatırımın proje ve hayata geçme kısmında liderlik yapması. Kulüplerin organizasyonel şemalarının kesin ve net iş tanımları ile belirlenip hayata geçilmesi gerekmektedir.

- TBF'nin gelecek sezonlarda menajerler için uygulayacağı sertifika programına ilişkin sizin düşünceleriniz nelerdir?

- Çok doğru ve önemli bir proje. Türkiye Basketbol Federasyonu'nun bu programa, altyapılarda görev alacak yöneticilerle başlaması gerekir.

MAÇ MI KAZANACAK? OYUNU MU ÖĞRETECEK?

- Ülke nüfusuna oranla olması gereken seviyede oyuncu yetiştiremediğimiz bir gerçek. Bunun düzenli ve sürdürülebilir bir şekilde kesintisiz kaynak yaratımı seviyesinde olacak bir düzen sizce nasıl yaratılmalı?

- ■ Antrenörlerin doğru oryantasyon doğrultusunda yetiştirilmesi ve yapılandırılması.

■  Altyapı antrenörlerinin finansal kriterlerinin belirlenmesi.

■Altyapılarda kondisyoner ve bireysel gelişim antrenörü zorunluğunun getirilmesi. Özellikle bu iki pozisyon için yeterlilik kriterlerinin oluşturulması.

■ Altyapılardaki basketbol vizyonunun net bir şekilde belirlenmesi. Maç kazanmak mı? Basketbol oynamayı öğretmek mi?

■ Ülke genelinde kaliteli oyuncu adayı havuzunu genişletmek.

■ Ülke çapında, yüksek hacimli basketbol okullarının basketbol altyapı operasyonlarına dahil edilmesi.                                  

YORUMLAR

  • 0 Yorum