Spot ışıkları altında

"Ekim 2014'te trajik bir araba kazası sonucu hayatını kaybeden Tchamo Siakam'ın tek bir isteği vardı; üç oğlundan birini NBA'de izlemek... Basketbolla 2010 yılında tanışan Pascal Siakam, babası göremese de onun tek dileğini gerçekleştirdi ve yalnızca bununla da kalmadı, Siakam, parkelerin en değerli uzunlarından birisi haline geldi..."

Spot ışıkları altında
06 Mayıs 2019 - 16:16
KUZEY KILIÇ

Sıradan gibi görünen ama bir takım için mikro düzeyde önemli detayları yerine getiren, parkelerin mavi yakalılarındandır Luc Mbah a Moute. O, saha içerisindeki mütevazı tavırlarını özel hayatında da sürdüren... Buna ek olarak, Afrika'nın birçok ülkesinde basketbol kampları gerçekleştiren bir oyuncu. Geçen sayımızda bahsettiğimiz Joel Embiid, Moute'nin en büyük keşiflerinden birisi. Bu sefer bahsedeceğimiz isim basketbolla çok geç tanışan Pascal Siakam.

Pascal Siakam, Kamerun'un küçük bölgelerinden olan Doualada dünyaya geldi. Babası Tchamo Siakam ise belediyede görev alıyordu. Hedefi, üç oğlunu kültürle yetiştirip her birini başarılı sporcular yapmaktı; özellikle de bir oğlunu NBAe gönderebilirse dünyalar onun olurdu. Tabii iki kızı içinde durum aynen geçerliydi.

2012 yılına gelindiğinde Luc Mbaha Moute, Kamerun'da basketbol kampı düzenliyordu. Tchama Siakam, Pascal'ın basketbola olan ilgisinden dolayı oğlunu hemen oraya kayıt ettirdi. Kampa giden Siakam'a Serge Ibaka ve Luol Deng hakkında görüşleri soruldu. Siakam'ın cevabı ise, "Onlarda kim?" olmuştu. Tabii ki kamptaki arkadaşları durumu garipsedi ve Siakam'a NBA'i anlatmaya başladı.

Kampta oyuncu izleme ekiplerininde olduğunu öğrenen Siakam, ciddi ciddi bu hobisini mesleğe dönüştürmeye karar verdi. Kampta performansıyla göz kamaştıran Pascal Siakam, bir yıl sonra New Mexico State ile anlaşmaya vardı. 2013-2016 yılları arasında NM forması giyen Siakam, 2016 NBA Draftinda 27. sıradan seçildi.

Bu yıllar arasında, Ekim 2014'te Siakam ailesi için talihsiz bir olay yaşandı: Tchama Siakam, geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetmişti. Christian Siakam, Boris Siakam ve James Siakami yerel Amerikan liglerine, Pascal Siakami da kolej ligine gönderdikten sonra hayata veda etmişti.

Pascal Siakam'ın önünde yeni ve zor bir sınav daha vardı; Kamerun'un sıcak ikliminden Toronto'nun sert iklimi ve NBA'in dozajı yüksek rekabetçi seviyesi kendisini bekliyordu ama o, babasını gururlandırmak için her şeyi yapmaya hazırdı. İlk yılında 55, ikinci yılında 81 maça çıktı, takımdan asla kesik yemedi; ama takım içerisindeki rolü git gide geriliyordu.

2018-2019 sezonuna koç görevinde Nick Nurse ile başlayan ve temel takım kültürünü de değiştiren Toronto Raptors, Pascal Siakam için bir daha asla gelmeyecek olan ikinci şanstı. 2018 yaz arasında ESPN mikrofonlarına konuşan Siakam, "Bu sezonu mükemmel geçirmek için elimden geleni yapacağım. Dış şutlar adamım, dış şutumu geliştireceğim" demecini vermişti. Değişen oyun felsefesinde pivotlar için diş şut tehdidinin elmas niteliğinde olduğu günümüz basketbolu, adeta Pascal Siakam için kurgulanmış gibiydi.

Dip bölgeleri dışında çizginin her yerinden isabetli üç sayı yüzdesine sahip olan Siakam, set kurma konusunda dehasını ilk yılından konuşturan Nick Nurse için de biçilmiş kaftan... Snap3 olarak adlandırılan seti ele alalim; sahadaki oyuncular Lowry-Van-Vleet-Leonard Ibaka-Siakam.

Siakam tepe, Lowry sağ forvet, Leonard sağ dip, Ibaka merkez ve Van Vleet sol dipte yer alıyor. Topu getiren Lowry, yarı sahayı geçtikten sonra Siakam'a pası yollar, aynı esnada Van Vleet sağ dipe Leonard ise sol dipe kat yapıyor. Ibaka, topu alan Siakam'a perdeye gelir, Lowry ise kat yapan iki oyuncudan birine perdeye gider, sonuçlar; Siakam için hem sağdan, hem de soldan penetre etme açısı, Lowry ve Van Vleet'e boş şut pasi, Leonard veya Ibaka ile ikili oyun şansı ya da son seçenek tepeden kendisinin şut kullanması.

Siakam dışında aynı karakteristik özelliklere sahip oyuncuların konulduğu ve yerlerin değiştiği set varyasyonları, Toronto için 'O sene bu sene mi?" sorusunu asıl aklımıza getiren neden... Set basit gibi görünebilir ancak, tepede topu alan uzununuz set oynanırken top kontrolünü iyi sağlamalı, birebirde etkili olmalı, yön değiştirme kabiliyeti hızlı olmalı, doğru pas açılarını görebilmeli ve tabii ki de güvenebildiği bir dış şutu olmalı. Son okuduğunuz kelimeler 2018-2019 adına Siakamı bizlere anlatıyor.

Çeşitli hücum varyasyonlarının yanı sıra savunmada da bir o kadar cesur biri Siakam. Zira LeBron ve Durant ile eşleştiği zaman agresifliği veya Blake Griffin ile Embiid'e gurur kırıcı blokları söylediklerimizi destekler nitelikte. Özellikle de 14 Şubat'ta Washington Wizards galibiyetine yaptığı 44 sayı, 10 ribaund ve 3 blokluk katkı, Sevgililer Günü'nde bir Raptorslı'ya verebileceğiniz en güzel hediye olsa gerek...

Nick Nurse'ün, Siakam hakkında ESPN'e verdiği demeçler aslında bir özet niteliğinde, "O bizim yetenek seviyemizi yükseltiyor. Süper süper seviyelere çıkmış durumda ve onun olmadığı maçlarda defolarımız maalesef ortaya çıkıyor. Takımın en önemli denge unsuru kesinlikle Siakam. Onun saha içerisinde yaptıklarına hayranım."                            

YORUMLAR

  • 0 Yorum