RİBAUND ÖZEL| Olcay Çakır Turgut: "Yenilenme sürecinin etkisindeyiz"

RİBAUND ÖZEL| Olcay Çakır Turgut: "Yenilenme sürecinin etkisindeyiz"
25 Aralık 2019 - 17:11

OLCAY ÇAKIR TURGUT: "Milli takımda son iki sezon yaşanan talihsizlikleri bir eksiklik olarak nitelendirmek yerinde olmaz. Çünkü her takımın başına gelebilecek bir durum yaşadık. Bir yenilenme sürecinin etkisini yaşıyoruz..."

Röportaj: OĞULCAN ÇOKSAYAR

Fenerbahçe Öznur Kablo ve milli takımın, yetenekli oyun kurucularından Olcay Çakır Turgut, Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'ndeki iyi gidişat ve milli takımların geleceği hakkında samimi açıklamalarda bulundu. Lafı uzatmadan, 26 yaşındaki oyuncunun sarı lacivertli kulüpteki gençleşmenin etkisi, milli takımların jenerasyon geçişi ve önemli değişimlerin kadroya nasıl yansıdığını anlattığı bölüme geçelim...

- İlk olarak Fenerbahçe Öznur Kablo ile yaptığın yeni başlangıca değinmek istiyorum. Herbalife Nutrition KBSL'de çok etkili bir performans ile devam ediyorsunuz, bu durum hakkında neler düşünüyorsun?

- Bu sezon Fenerbahçe formasıyla güzel bir başlangıç yaptım. Tabii ki önceliğimiz ligde kupaları almak. Ama namağlup olarak kupaları almak bir diğer hedefimiz. İyi basketbol oynayarak şampiyonluklar kazanmak istiyoruz. En önemlisi de bana kalırsa bu. Bunun dışında Avrupa'da da belli başlı planlarımız var. Bu kulvardaki önceliğimiz Final Four'a ulaşmak. Final Four aşamasından sonra, bize yakışan bir oyun sergileyerek madalya almak hatta şampiyonluk kazanmak istiyoruz. Fenerbahçe'nin hedefi her kulvarda şampiyonluktur, biz de bunun bilincinde olarak hareket ediyoruz.

- Yenilenen ve gençleşmeye giden bir kadro yapısıyla mücadele etmek takıma nasıl yansıyor?

- Bu sezon Fenerbahçe'de daha genç daha sert ve enerjik bir takıma sahibiz. Herkes savaşıyor, herkes elinden geldiğince takıma enerjisini katmaya çalışıyor. Bu da takımda oldukça olumlu ve farklı bir hava yaratmış durumda. Birlik olma olgusu içinde hareket ediyoruz ve bu bizim iyi oyunumuzu da etkiliyor. Çok yetenekli oyunculardan kurulu bir ekibiz. Dediğim gibi genç ve enerjisi yüksek bir yapımız olması, yakaladığımız olumlu havayı performansımıza yansıtıyor. Sezon sonuna kadar mücadelemizi sürdürerek hak ettiğimiz zaferlere ulaşmak istiyoruz.

- Milli takıma gelirsek... Son iki turnuvada yaşanan hayal kırıklıkları hakkında neler söylemek istersin, bu turnuvalarda takımda eksik olan şey neydi?

- Milli takımda son iki sezon yaşanan talihsizlikleri bir eksiklik olarak nitelendirmek yerinde olmaz. Çünkü her takımın başına gelebilecek bir durum yaşadık. Avrupa'nın ve dünyanın en başarılı takımlarının bile başına gelebilen bir şey. Bir yenilenme sürecinin etkilerini yaşıyoruz takım olarak. Sürekli bir jenerasyon değişimindeyiz. Ne yazık ki Türk oyuncuların, ligde buldukları süreler de bu duruma etki etti.

Geçmişte, hatta bizim dönemimizde de bizlerin bulduğu süreler, bu turnuvalara ve geçiş sürecine etki etti. Ama git gide tecrübe kazanıyoruz. Bizim yaş jenerasyonumuz, artık daha güçlü bir şekilde geliyor. Çünkü bütün bu yaş grubu oynuyor ve kendi takımlarında süre buluyor, sorumluluk alıyor. Bence bu yüzden de ileride daha iyi bir duruma geleceğimize inanıyorum ben.


- Jenerasyon geçişinde yaşanan köklü değişim takımı nasıl etkiledi?

- Şimdi buradan bir oyuncu eksilip yerine başka bir oyuncu gelse, böyle bir sıkıntı yaşanmaz. Hatta jenerasyon geçişi hissedilmez bile. Ama bizde çok köklü bir değişim süreci yaşandı. Daha önce A milli seviyesine gelmeyen oyuncular var burada. Bu oyunculardan bir anda uyum sürecini tamamlamalarını beklemek çok zor ve yanlış olur. Yavaş yavaş birbirimize uyum sağladığımızı ve adaptasyon sürecini atlattığımızı düşünüyorum. Birbirimize alışmamız gerekiyor öncelikle. Bu süreçlerin bizler için fayda sağlamasını bekliyorum. Takım olma sürecini tamamlayıp, gelecek turnuvalara odaklanmamız gerekiyor.

- Her zaman tartışılan bir madde; yabancı kuralı... Ligde uygulanan yabancı kuralı milli takım seviyesine nasıl yansıdı?

- Daha önceki jenerasyon bizden çok daha iyi durumdaydı. O zaman yabancı sayısı da daha azdı. Onlar çok sorumluluk aldılar ve bu yüzden bu durum milli takımlara çok iyi yansıdı. Zamanında çok başarılı bir jenerasyon vardı ve bu yüzden başarılı olduklarını düşünüyorum. Tabii ki takımdaki oyuncuların yeteneklerini konuşmaya gerek bile yok, çok kaliteli isimler vardı.

Şimdi bizim jenerasyonumuzdaki isimler yeni yeni süre almaya başlıyor. Daha yeni yeni gerçekten sorumluluk almanın bilincine varıyor. O maç topunu taşımak, maç sayısını atmak, sorumluluk almak... Bu unsurlar yeni yeni oturuyor. O yüzden geçen sene oynadığımız Avrupa Şampiyonası maçlarında, skoru ve oyunu başa baş götürsek bile son 5 dakikada üzücü kayıplar yaşadık. Bu durumun maçın sonunu oynamayı bilmek ile ilgili olduğunu düşünüyorum ve bunu zamanla lehimize çevirebiliriz.

- Elemelerde kadroda bir takım değişiklikler yaşandı. Bunlardan biri de Bahar Çağlar'ın kadroda yer almaması oldu. Gelecek maçlarda bu tarz önemli isimlerin olmama ihtimali takımda nasıl bir etki yaratır? 

- Sezon içindeyiz. Çok zorlu bir sezon geçiriyoruz hepimiz. Herkes aslında çok yorgun ve birçok sakatlığımız var. Bu yüzden de ne yazık ki bazı oyunculardan yoksun kaldık. Biz hepimiz burada elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Tabii ki senelerdir milli formayı terleten, çok tecrübeli isimlerden biri olan Bahar Çağlar'ın yerinin dolması da zor. Yerini dolduracak isimler illaki vardır; ancak o boşluğu hissedeceğimiz de bir gerçek. Ama biz yine de gelecek turnuvalarda elimizden geleni yapacağız. Önümüzdeki bütün maçları kazanmak için oynuyoruz. Geçmişte yaşadığımız sorunlardan ders alarak, gelecek maçları daha iyi sonuçlarla bitireceğimizi düşünüyorum.



YORUMLAR

  • 0 Yorum