RİBAUND ÖZEL - Maurizio Gherardini ile beş soru beş cevap

Fenerbahçe BEKO'nun başarılı genel menajeri Maurizio Gherardini, dergimizin Ekim 2019 sayısında beş soru beş cevap bölümüne konuk oldu. Tecrübeli genel menajer Maurizio Gherardini'nin önemli noktalara parmak bastığı bu röportajı, sizler için internet sitemize yükledik.

RİBAUND ÖZEL - Maurizio Gherardini ile beş soru beş cevap
16 Ekim 2019 - 12:56
Fenerbahçe BEKO'nun başarılı genel menajeri Maurizio Gherardini, dergimizin Ekim 2019 sayısında beş soru beş cevap bölümüne konuk oldu. Tecrübeli genel menajer Maurizio Gherardini'nin önemli noktalara parmak bastığı bu röportajı, sizler için internet sitemize yükledik.

THY EuroLeague'i ana konu edindiğimiz dergimizin Ekim 2019 sayısını bayilerden satın alabilir ya da Turkcell Dergilik/Türk Telekom E-Dergi uygulamalarından indirebilirsiniz.

Önemli Not: Bu röportaj, Vladimir Stimac'ın Fenerbahçe BEKO'ya transferi açıklanmadan önce yapıldı.

 

MAURIZIO GHERARDINI İLE BEŞ SORU BEŞ CEVAP:

 

'’Melli ve Guduric’ten gelen bonservisler sayesinde bu kadroyu kurabildik.’’

[caption id="attachment_10307" align="aligncenter" width="357"] FOTO: EuroLeague[/caption]

Melli ve Guduric’in takımdan ayrılmasını bekliyor muydunuz? Onlardan gelen bonservis bedeli ne ölçüdeydi?

Çoğu maçımızı NBA’den insanlar izliyor. Dolayısıyla bu iki oyuncunun ayrılığı, bizim için sürpriz olmadı. Onlara ilgi olduğunu biliyorduk. Her zaman her oyuncunun üst seviyeye çıkmak şansı var. Bunun için çok mutluyuz çünkü hem oyuncularımızın hem de bizim başarılı işler yaptığını gösteriyor. Sıçrama yapmayı hak ettiler. Bu gibi durumlar için her zaman hazır olmak istiyoruz. Artık transfer dönemlerinin nasıl geliştiğini gayet iyi biliyoruz. Bonvervis konusunda bir miktar belirtmem etik olmaz. Ancak eğer Melli/Guduric ikilisinden bu bonservis bedelleri alamamış olsaydık, şu an sahip olduğumuz kadroyu kuramazdık. Bütçemize sadık kalarak bu kadroyu kurduk. Aslında bonservis bedelleri, planlarımızın bir parçası. Bonservisler, yeniden yatırım yapmak ve mümkün olan en iyi kadroyu kurabilmek için her zaman güzel fırsatlardır. Ancak bonservisin hem oyunculara hem de kulüplere yarar sağlaması gerekiyor.

 

‘’Maddi anlamda daha iyi teklifler almalarına rağmen hem De Colo hem Williams’ın tercihi Obradovic ile çalışmaktan yana oldu.’’

[caption id="attachment_10309" align="aligncenter" width="338"] FOTO: EuroLeague[/caption]

De Colo ve Derrick Williams’ın transfer süreçleri hakkında neler söylersiniz? Furkan Korkmaz’a ilginiz oldu mu?

De Colo ve Derrick Williams konularının bizim için çok şaşırtıcı olduğunu düşünüyorum. Onlara minnettarız. İkisi de Fenerbahçe BEKO gibi büyük bir kulüpte, Zeljko Obradovic gibi bir koçla çalışmak istediler. Aldıkları diğer tüm tekliflere rağmen, belirttiğim iki faktörün etkisiyle bize imza attılar. Benim için şu an konuşup süreci anlatmak kolay. Ancak bizimle imzaladıkları güne kadar, diğer büyük kulüpler de bu iki oyuncunun peşindeydi. Maddi anlamda daha iyi teklif yapanlar vardı. Fakat iki oyuncunun da arzusu İstanbul gibi bir yerde yaşamak, Zeljko Obradovic gibi bir koçla çalışmak ve bizim organizasyonumuzun içinde yer almak üzerineydi. Bunun için onlara teşekkür etmeliyiz. Furkan Korkmaz konusunda ciddi bir şey olmadı. En iyi Türk oyuncularından biri o. Eğer NBA’de sözleşme bulamasaydı, tabii ki birçok takım ona talip olacaktı. Ancak Avrupa’yı fazla düşünmüyordu ve Sixers ile yeniden anlaştı. Söyleyecek fazla şey yok. Furkan, çok iyi bir oyuncu.

 

‘’Koçun Fenerbahçe BEKO dışında bir yerde olacağını sanmıyorum.’’

[caption id="attachment_10308" align="aligncenter" width="384"] FOTO: EuroLeague[/caption]

Zeljko Obradovic’in sözleşmesi sezon sonu sona eriyor. Görüşmeleriniz nasıl geçiyor?

Koçun Fenerbahçe’ye bağlı biri olduğunu düşünüyorum. Şu an sahip olduklarından ötürü koçun çok minnettar olduğunu düşünüyorum. Kulüp, Obradovic ile daha uzun süre birlikte çalışmak istiyor. Obradovic de burada kalmak istediğini birçok kez söylemişti. Gelişmeleri zaman gösterecek ancak koçun Fenerbahçe BEKO dışında bir yerde olacağını sanmıyorum. Kulüp, mümkün olan en uzun süre boyunca Zeljko Obradovic ile yoluna devam etmek istiyor. Neler olacağını göreceğiz.

 

‘’Uzun transferi için önümüze fırsat çıkarsa, vereceğimiz kararı kulüp destekleyecektir.’’

Uzun rotasyonunda Vesely ve Lauvergne’in zaman zaman sakatlık problemleri oluyor. Uzun rotasyonuna ekleme yapmayı düşünüyor musunuz?

Bu kadroyu kurabilmek için ne kadar fedakârlık yaptığımızı anlamamız lazım. Kulübün bize karşı ne kadar destekleyici olduğunu da anlamamız lazım. Bu kadroyu oluşturabilmek için elimizdeki tüm olanakları kullandık. Ancak eğer bizi rahatlatacak bir oyuncuyu kadroya ekleme konusunda fırsat yakalarsak, kulüp bu konuda bize onay verecektir. Şu ana kadar tam kadro olarak birlikte çalışacak fazla vaktimiz olmadı. İdmanlardan bazı izlenimler almamız lazım. Hazırlık sürecinde özellikle Lauvergne’in beklentilerimizin üstünde olduğunu belirtmeliyim. Sonuç olarak uzun transferi düşünmediğimizi söyleyemem. Eğer uygun bir fırsat bulursak, alacağımız kararın kulüp tarafından destek göreceğine eminim.

 

‘’EuroLeague’de daha önce hiç bu kadar derin ve yetenekli kadrolar olmamıştı.’’

[caption id="attachment_10310" align="aligncenter" width="328"] FOTO: EuroLeague[/caption]

Barcelona, yıldızlardan oluşan bir kadro kurdu. Milano, Messina’yı takımın başına getirdi. Playoff yarışı için yaklaşık 12 tane iddialı takım var. Nasıl bir EuroLeague sezonu bekliyorsunuz?

Barcelona, çok iyi bir takım. Ancak ne yazık ki tek iyi takım onlar değil. İnsanlar, EuroLeague’deki rekabet seviyesinin ne kadar arttığını iyi anlamalı. Şu an henüz sezonun başındayız ama en az 12 takım, Final Four’da yer alabileceğini düşünüyor. Sayılardan gidersek, Fenerbahçe BEKO şu an THY EuroLeague’deki en yüksek büyük beş bütçeden birine sahip değil. Bunun hakkında da düşünün. Daha önce hiçbir zaman NBA’den Avrupa’ya bu kadar oyuncu hareketliliği olmamıştı. Hiçbir zaman bu kadar derin ve bu kadar yetenekli takımlar olmamıştı. Şu an gözlerimi kapatıp hangi takımların Final Four adayı olmadığını söylemem kolay değil. Daha önce bu kadar rekabetçi bir sezon hatırlamıyorum. Kaç galibiyetin TOP 8’e kalmak için yeteceğini bile tahmin edemeyiz. Artık zayıf takımlara karşı bile kolay maç yok. Her maç için savaşmalısınız. Neredeyse herkes iyi kadro kurdu. Dolayısıyla tahmin edilemez bir EuroLeague sezonunun bizleri beklediğini düşünüyorum. Mesela Barcelona’nın harcadığı paralara ve kurduğu kadroya bakınca, kazanmaları gerektiğini düşünüyorsunuz. Real Madrid’e bakıyorsunuz Dünya Kupası finalinde oynayan beş oyuncuları var. Ayrıca EuroLeague’de her takımda ilk beş çıkabilecek 6 tane uzunu var Real Madrid’in. CSKA Moskova var daha. Ancak yatırım yapan takımlar sadece bunlar değil. EuroLeague, kaliteli bir lig olduğu için bu ölçüde yatırımlar yapılıyor. 12-13 takımın playoff konusunda iddialı olduğu kanısındayım. TOP 8’e kalan herkes Final Four şansına sahip oluyor zaten. Adım adım gitmemiz lazım. Deplasmanda oynamayı şu ana kadar pek kafaya takmıyorduk. Ancak bu sezona ilk beş maçın dördünü deplasmanda oynayarak başlayacağız. Takvimin bazen yardımcı olmadığını anlamamız lazım. Takvim, takvimdir sonuçta. Atina’daki turnuvada Maccabi ve Panathinaikos’un ne kadar derin kadrolara sahip olduğunu gördük. Milano, hazırlık döneminde maç kaybetmedi. Anadolu Efes, çok iyi bir takım. Bu sezon Bayern Münih yatırımını çok arttırdı. Her şey yaşanabilir. Bu sezonun adeta bir kavgaya dönüşeceğini belirtmek gerekiyor. Büyük resme bakıp, inişler ve çıkışları olacağını anlayıp, sonuna kadar mücadele etmemiz gerekiyor.

 

RÖPORTAJ: Levent Leventci / Oğulcan Çoksayar

YORUMLAR

  • 0 Yorum