Rakip fark etmez o kupa bizim olacak

EuroCup'ta şampiyonluğa göz koyan Beşiktaş'ın Amerikalı sempatik yıldızı Dana Evans, "Karşımızda kim olursa olsun, her takımı yenebileceğimizi biliyoruz. Sadece kendimize inanmalı, sahaya çıkıp elimizden gelenin en iyisini yapmak için oynamalıyız" diyor.

Rakip fark etmez o kupa bizim olacak
03 Nisan 2024 - 15:10

 
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

 
Yeşil sahalarda bu sezon aradığını bulamayan Beşiktaşlı taraftarlara nefes alma fırsatını parkeler verdi. Hem erkeklerde hem de kadınlarda EuroCup şampiyonluğuna emin adımlarla ilerleyen siyah beyazlılar, ligdeki performanslarıyla de asırlık çınar Beşiktaş'a can suyu oluyor...
 
Bu sezon hem ligde hem de Avrupa'da çok önemli işler yapan... ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde normal sezonu ikinci bitirirken, EuroCup Women'da ise finale kalan Beşiktaş BOA'nın Amerikalı sempatik yıldızı Dana Evans ile siyah beyazlıların iddialı sezon sonu hedeflerini ve daha fazlasını konuştuk. Beşiktaşlı taraftarların sevgilisi hâline gelen, benim de özel seyircisi olduğum ve izlemekten büyük keyif aldığım Dana ile 19 Mart Dünya Beşiktaşlılar Günü'nde Akatlar'da bir araya geldik... Bizi her zamanki sempatik tavırları ve samimiyetiyle karşılayan Dana Evans ile Beşiktaş Basketbol Müzesi'nde yaptığımız sohbete geçelim...   
 
Tolga Yenigün: Önce Macaristan maceran ardından İstanbul... Yolunun bir gün Avrupa'ya çıkacağını hiç düşündün mü?
 
Dana Evans: Evet. Her zaman ABD dışında oynamayı ve dünyayı görmeyi, farklı kültürleri tanımayı istedim. Kadınların oyununu biliyorsun. Erkekler kadar para kazanmıyoruz, bu yüzden WNBA'de oynamanın yanında yurt dışına da gitmemiz gerekiyor. Aslına bakarsan bu, her zaman hayalim ve hedefimdi; çünkü dünyayı görmeyi seviyorum. İstanbul'da olmayı seviyorum çünkü çok güzel bir şehir.


 
Tolga Yenigün: İstanbul hakkındaki olumlu düşüncelerin olduğunu söyleyebilir yani...
 
Dana Evans: Kesinlikle evet... İstanbul'u seviyorum. Buradaki alışveriş imkanları harika. Ayrıca gerçekten çok güzel ve kaliteli restoranlar var. İnsanlar da çok ilgili ve iyi özellikle de Beşiktaş'ta oynadığınızı biliyorlarsa! (Gülerek) Bu sebeple ben de gerçekten şehrin tadını çıkarıyorum.
 
Tolga Yenigün: 'Semt bizim aşk bizim' mottosuna uygun olarak Beşiktaş'ta yaşıyorsun değil mi?
 
Dana Evans: Tabii ki. (Gülerek) Aksi mümkün mü?
 
Tolga Yenigün: Beşiktaşlı taraftaların sana ilgisi büyük... Ben de özel seyircinim.
 
Dana Evans: Sana da çok teşekkür ederim, bunlar benim için çok motive edici oluyor. 
 
Tolga Yenigün: Akatlar'da desteği gün geçtikçe arttıran siyah beyazlı taraftarlara mesajın var mı?
 
Dana Evans: Öncelikle şunu söylemek istiyorum, taraftarlara teşekkür ediyorum, çünkü artık maçlarımıza daha fazla gelmeye başladılar. Ve bu çok ama çok heyecan verici. Ama onlara asıl mesajım 3 Nisan'daki EuroCup Finali'nin ilk maçında bizi desteklemeleri, çünkü kupayı evimize getirmek istiyoruz.
 
Taraftarlarımız ve Beşiktaş organizasyonu için kazanmak istiyoruz... Onların da bizi bu amaç doğrultusunda desteklemesini arzu ediyoruz. Türkiye Ligi'nde de bizi desteklemeleri de önemli lig ikinciliği çok kıymetli... Sırada da şampiyonluk var. Hem EuroCup hem de KBSL'de mutlu sona ulaşmak için tüm maçlarımızı kazanmaya çalışacağız. Yani amaç bu.

 
Tolga Yenigün: Hazır konusu açılmışken en kritik konuya yani EuroCup Finali ve London Lions maçı hakkındaki düşüncelerine gelirsek. Sonrasında tabii ki lig şampiyonluğuna ilişkin görüşlerini de merak ediyorum.
 
Dana Evans: Londra ekibi bence gerçekten iyi bir takım. İyi bir antrenör tarafından çalıştırıldıklarını ve çok sayıda iyi oyuncuya sahip olduklarını düşünüyorum. Ama biz de öyleyiz. İyi oyunculardan oluşan kaliteli bir kadromuz var. Bizi destekleyen ateşli taraftarlarımız var ve biz şu an için tamamen hazırız. 
 
Biz her takımı yenebileceğimizi biliyoruz; ister Fenerbahçe, ister London Lions. Sadece kendimize inanmalı, sahaya çıkıp mümkün olduğunca iyi oynamalıyız. Takımımızın gücüne ve potansiyeline inanmalı, sahaya çıkıp elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.
 
Tolga Yenigün: Parkede kritik anlarda insiyatif aldığına çokça şahit oluyoruz. Kariyerindeki bu anların basketboluna olan katkısı için neler söylersin?
 
Dana Evans: Kritik anlarda yaptıklarım ve aldığım sorumluluk beni büyüttü.. Sanırım bu anlar daha iyi bir insan olmama yardımcı oldu. Zor zamanlar geçirdiğinizde, onun içine gömülmek ve içinde yaşamak mı yoksa büyüyüp daha iyi olmak mı istediğiniz size kalmış. Sanırım ben her dersi daha iyi olmak daha ileriye gitmek için bir fırsat olarak değerlendirdim.
 


AZİZ KOÇ İLE İLETİŞİMİMİZ ÇOK İYİ
 
Tolga Yenigün: Beşiktaş'a tarihinin ilk ve tek lig şampiyonluğunu kazandıran koç Aziz Akkaya hakkında ne düşünüyorsun? Koç ile iletişimin için neler söylersin? 
 
Dana Evans: Aziz Koç'u sevdiğimi sen de biliyorsun. Onun gerçekten çok iyi bir oyuncu koçu olduğunu düşünüyorum. Onunla her şeyi konuşabiliyorum ve birçok şey yapabiliyorum. Beni dinliyor, ben de onu dinliyorum. Gerçekten iyi bir ilişkimiz olduğunu düşünüyorum. Bu onunla ikinci yılım ve onunla çalışmaktan gerçekten keyif alıyorum. Bizi Avrupa Kupası'nda finaline götürdü, Türkiye Ligi'nden de finale götürmeye çalışıyor. Bu çabası yüzden onu başarılı buluyorum...
 
Tolga Yenigün: WNBA, Türkiye Ligi, EuroCup, Euroleague... Sezon içindeki bu ağır tempoda senin için hangisi daha zor?

 
Dana Evans: Ah, hiç sorma... Tempomuz gerçekten çok zorlu ama hangisi benim için daha sert tam olarak söyleyemeyeceğim. Belki sezon sonunda bunu tekrar konuşuruz. (Gülerek)
 
Tolga Yenigün: Bir yılda kaç maça çıkıyorsun?
 
Dana Evans: Şöyle söyleyeyim... WNBA'de en az 30 maç oynuyorum. ING Basketbol Süper Ligi'nde kaç takım vardı onu da senin yardımınla hesaplayalım.
 
Tolga Yenigün: Bu sezon 15. Türkiye Kupası ve Avrupa maçları ile kabaca 50 maç diyebiliriz...
 
Dana Evans: Daha fazlası! Muhtemelen 60 civarında karşılaşma var. Yani bu çok fazla basketbol demek. (Gülerek) Sezonda 90 maça çıkıyorum!
 
Tolga Yenigün: Bu yoğun tempoda vücuduna nasıl bakıyorsun?
 
Dana Evans: Öncelikle fitness antrenörümüz Enis'e (Şahin) özel bir teşekkür etmek istiyorum. Bizim kondisyonumuz konusunda gerçekten iyi bir iş çıkarıyor. Kendimize saha dışında bakmamız konusunda da destek veriyor. Biz de bunu yapıyoruz ve bence bu beni maç başına neredeyse 40 dakika oynamaya hazır tutuyor. Böylece sayı ortalamamı ve performansımı koruyabilirim. Bana çok yardımcı olduğunu düşünüyorum. Ama aynı zamanda mental anlamda da bunu başardığım kanısındayım. Sadece gerekeni yapmalısın ve vücudunu sevmek zorundasın. Ben buna böyle bakıyorum.
 
Ayrıca bu oyunu tutkuyla oynamayı seviyorum... Parkeye çıkıyorum ve her maçımı son maçımmış gibi oynuyorum.
 


WNBA İLE AVRUPA BASKETBOLU HEM FARKLI HEM DE AYNI!
 
Tolga Yenigün: Avrupa basketbolu ve WNBA arasındaki farklılar ve benzerlikler için neler söylersin?

 
Dana Evans: Söyleyebileceğim benzerlikler, ikisinin de oldukça rekabetçi olması. Çok yetenekli oyunculara sahipler. Ve bence Türkiye Basketbol Süper Ligi gerçekten zorlu ve WNBA de tabii ki öyle. Orada başarılı olmak kolay değil. Sanırım bunu herkes biliyordur. 
 
Farklılıklara gelirsek WNBA sezonunda kısa bir süre içinde daha sıkışık takvimde oynanan maçlar var. Aşağı yukarı üç ay süren WNBA'e karşı yaklaşık yedi ay kadar buradayım. Yani benim için en belirgin farkın bu olduğunu söyleyebilirim. Ama burada da sadece Türkiye Ligi değil yanında Avrupa kupası maçları da olduğu için yoğun bir tempo var. Bunun çok rekabetçi ve yorucu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. WNBA ile Avrupa basketbolu hem birbirinden farklı hem de aynı!
 


GELECEK SEZON BEŞİKTAŞ'I DAHA DA
İYİ YERLERE TAŞIMAK İSTİYORUM 
 
Tolga Yenigün: Gelecekteki hedeflerin ve parkede alacağın rol hakkında konuşmak ister misin?
 
Dana Evans:
Gelecekle ilgili hedeflerim öncelikle parkede kendim olmaya devam etmek. Kazanmaya devam etmek istiyorum. Birkaç finale daha çıkmak istiyorum, WNBA'de finaller kazanmak istiyorum. (Gülerek) Öncelikle tabii ki burada Beşiktaş ile Avrupa Kupası'nı kaldırmayı arzu ediyorum. 
 
Gelecek sene de Beşiktaş'ı başka bir seviyeye taşımak için buradan umutlu bir şekilde yoluma devam etmek istiyorum. Her zaman daha fazlasını yapmaya ve daha iyi olmaya devam etmeyi arzuluyorum. Olduğum yerde sabit kalmayıp, büyümeye devam etmeyi istiyorum.



BU OYUNLA BİRLİKTE BÜYÜYORUM
 
Tolga Yenigün: Basketbolcu olmak isteyen kızlara tavsiyelerin var mı?
 
Dana Evans:
Genç kızlara tavsiyem; her zaman hayallerinin peşinden gitmeleri, asla kendilerinden vazgeçmemeleri ve her zaman çalışkan olmaları... Sanırım beni bu konuma getiren şey, yani şu an bulunduğum yere... Her zaman en çalışkan benim olmamdı. Spor salonuna ilk gelen ve son çıkan daima ben olurum. 

Koçlarımı da sürekli dinledim. Çok kolay yönlendirilebiliyordum. Her zaman daha iyi olmayı istedim. Her zaman daha fazlasını verdim. Bu güzel oyunun ve tekniklerinin öğrencisi olmaya devam ederek büyümeye devam ediyorum.
 
Tolga Yenigün: Kapanışta 19 Mart yani 19.03 Dünya Beşiktaşlılar Günü için bir mesaj alsam senden...
 
Dana Evans:
Çok sevdiğim taraftarlarımızın Dünya Beşiktaşlılar Günü kutlu olsun. Hep mutlu olsunlar...
 
Tolga Yenigün: Keyifli röportaj ve samimiyetin için teşekkür ederim. EuroCup ve ligde başarılar dilerim.
 
Dana Evans: Çok teşekkürler seninle söyleşimizden ben de büyük keyif aldım. Kapatırken de hatırlatayım amacımız iki kupayı da kulübümüze kazandırmak.

DANA EVANS
Doğum tarihi: 1 Ağustos 1998
Ülkesi: ABD
Boyu: 1.67 m
Pozisyon: Gard

KARİYERİ
2021 Dallas Wings
2021-22 Chicago Sky
2022- KSC Szekszad
2022- Beşiktaş

NORMAL SEZONUN SAYI KRALİÇESİ

KBSL ORTALAMALARI
MAÇ: 231
SÜRE: 37:42 dk.
SAYI: 23.6
RİBAUND: 3.7
ASİST: 6.5
TOP ÇALMA: 1.3
TOP KAYBI: 2.8
BLOK: -

KARTAL'I FİNALE UÇURDU

EUROCUP ORTALAMALARI
MAÇ: 14
SÜRE: 38:7 dk.
SAYI: 23.2
RİBAUND: 3.9
ASİST: 4.9
TOP ÇALMA: 1.5
TOP KAYBI: 2.9
BLOK: 0.1


YORUMLAR

  • 0 Yorum