Piramitlerden 35½'a

“Assem Marei, Kaf Kaf’a sadece sayı ve ribaund katkısı sağlamıyor; takımın liderliğini de yapıyor. Mısırlı uzunun yüksek oyun zekâsı ve atletizmi, rakip pivotların işini bir hayli zorlaştırıyor.”

Piramitlerden 35½'a
04 Mart 2019 - 10:37 - Güncelleme: 07 Mart 2019 - 10:47
BERTAN ERMAN

Assem Marei için, “Basketbol onun genlerinde var” dersek, hiç yanlış olmaz. Çünkü babası Ahmed Marei, 1983’te Mısır’ın Afro Basket şampiyonu kadrosunda yer almış ve ülkesinin milli takımında başantrenörlük yapmış, saygın bir isim. Ailenin diğer fertlerinde de basketbol oynayan isimler var.

Assem, çocukluğunda farklı spor dallarını da denemiş olmasına karşın, ailesinden gelen genlerin etkisi ile de basketbola geçiş yapıp, daha başarılı bir kariyere doğru adım atmakta.

NCAA’de Minnesota State-Mankato forması ile kolej kariyerinde 97 maça çıkan Marei, 16.4 sayı, 8.1 ribaund ve 1.6 blok ortalamalarıyla oynadıktan sonra profesyonel kariyerine geçiş yaptı. Daha sonra Litvanya’da BC Siauliai formasını giyen Mısırlı dev, asıl çıkışını Almanya’nın Medi Bayreuth takımı ile yaptı.

Marei’nin, geçen sezon Bavyera ekibinin Akatlar’da Beşiktaş Sompo Japan’ı eleyerek çeyrek finale çıkmasında, Gabe York’tan sonra en etkili isim olduğuna canlı tanıklık ettik.

Mısırlı pivot, boyalı alandaki dominasyonu ile iki maçın toplamında 30 sayı, 8 ribaund, 4 top çalma, 2 blok ve 2 asist kaydetmişti. Marei, 2017-2018 sezonunu da, FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’ndeki 14 maçta 11.6 sayı, 5.6 ribaund ve 1 top çalma; Almanya BBL Bundesliga’da oynadığı 32 maçta da (play-off maçları dahil) 11.8 sayı, 6.5 ribaund, 1.3 asist ve 1.1 top çalma ortalamalarıyla tamamlamıştı. Herkes onun bir EuroCup takımına transfer olmasını bekliyordu; fakat Mısırlı pivotun yeni rotası Karşıyaka oldu.

Assem Marei’nin Pınar Karşıyaka’ya gelişi, Türk basketbolseverlerde; özellikle Karşıyakalılarda büyük bir heyecan oluşturdu. Nitekim Marei, bu sezon öncesinde oluşan heyecanı, mücadeleci yapısı ve gösterdiği performanslarla bekleneni karşıladı ve fazlasını da yaptı. Mısırlı pivot, Kaf Kaf’a sadece ciddi anlamda sayı ve ribaund katkısı sağlamıyor; takımın da liderliğini yapıyor. Gerek atletik yapısı olsun; gerekse yüksek oyun zekası, Assem Marei’yi hem Pınar Karşıyaka’da ön plana çıkarıyor, hem de rakip pivotların hücumda ve savunmada, karşısında zorlandığı bir isim yapıyor.

Marei için tek eksik yönün şutu olduğu rahatlıkla görülebiliyor. Özellikle kaçırdığı faul atışları, bazı maçlarda Pınar Karşıyaka’yı negatif yönde etkileyebiliyor. O da bunun farkında ve bunun üzerine de çalışıyor.

Assem Marei, Karşıyakalı taraftarların da çok sevdiği bir isim olmuş durumda. Çalıştığım gazete için yaptığım röportajda, taraftarlar hakkında, “Harikalar. Gerçekten harikalar. Maçı kazanmamız için bize çok enerji veriyorlar” demişti. (Öyle ki, Assem Marei için bilgisayarda illüstrasyon hazırlayanlar da vardı)

Ayrıca Karşıyaka için de, “Burası basketbol oynamak için muhteşem bir şehir. Havası güzel. Her şey güzel. Salondaki atmosfer harika. Burayı sevdim” diyen Marei, bir Karşıyakalı gibi 35½ anlayışında olduğunu belirtmişti.

Türk kültürüne de rahatlıkla uyum sağlayan ve içimizden biri olan Assem Marei, bu sezon Pınar Karşıyaka’nın FIBA Europe Cup şampiyonu olması ve Basketbol Süper Ligi’nde 2 sezonluk play-off hasretine son vermesi durumunda, herkes tarafından parmakla gösterilecek milli formasını da giydiği ülkesi Mısır’ın basketbolda gururu olmaya devam edecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum