Onun sahnesi

“Kostas Sloukas, artık kendi sahnesi haline gelen EuroLeague’de 15.5 verimlilik ortalamasıyla en verimli oyun kurucular arasında zirveyi zorluyor."

Onun sahnesi
05 Nisan 2019 - 15:30 - Güncelleme: 06 Nisan 2019 - 15:47
OĞULCAN ÇOKSAYAR

Her sezon Avrupa’nın en kaliteli basketbol organizasyonunda, birkaç isim takımlarına öncülük ederek spotları üzerine çekmeyi başarır. Bu sezon ise büyüleyici performansıyla tanıdık bir yüz bu isimlerin arasında bize göz kırpıyor. İşte karşınızda THY Euro- League’de ikinci şampiyonluğunu ilan etmek isteyen Fenerbahçe Beko’nun ateşleyici ismi; Kostas Sloukas…

Yunanistan’ın Selanik şehrinde hayata ‘merhaba’ diyen Kostas Sloukas, profesyonel basketbol kariyerine ilk adımını 2008‘de Olympiakos ile anlaşarak attı. Pire ekibinde iki sezon geçirdikten sonra 2010 yılında Aris forması altında doğduğu şehre döndü. Aris ile geçirdiği büyüleyici sezon, EuroLeague’in sefiri olacak Kostas’ın ayak sesleri niteliğindeydi.

Sloukas, Olympiakos'a geri döndükten sonra 27 Ocak 2012’de EuroLeague'de oynanan Galatasaray maçının son saniyesinde orta saha gerisinden attığı üçlükle maçı 69-69'a taşımış ve ülkemizde adından oldukça söz ettirmişti. Artık kendi sahnesi hâline gelen EuroLeague’de ilk şampiyonluğuna İstanbul’da oynanan finallerde ulaşan Sloukas, bir sezon sonra yeniden zafere ulaşan Pire ekibinin de bir parçasıydı.

Haziran 2015’te Fenerbahçe ile yolu kesişen Yunan guard, kariyerine vites atlatmak için büyük bir fırsat yakalamıştı; Zeljko Obradovic… Obradovic’in usta ellerinde verimliliğini en
üst düzeye çıkartan Sloukas, Avrupa’nın zirvesine yakışan oyunuyla göz kamaştırmaya devam ediyor. Bu sezon EuroLeague’de Fenerbahçe’nin her daim ön plana çıkan savunmasına bir de hücum etkinliği katan Yunan guard, yakaladığı ritimle sarı lacivertlilerin en önemli hücum silahı oldu demek yerinde olacaktır.

Normal sezonun 24. haftasıyla birlikte sihirli değneğini basketbola dokunduran Sloukas, zorlu CSKA Moskova deplasmanı dışında skor tabelasında çift hanelerin altına inmedi.

Özellikle Barcelona Lassa karşısında destansı bir performansı 30 verimlilikle süsleyen Yunan Sihirbaz, bulduğu 22 sayı ve 11 asistle galibiyeti perçinleyen isim olurken 5’te 5 üçlük isabetiyle izleyenleri adeta büyüledi. Normal sezonda 15.5 verimlilik ortalamasıyla mücadele eden Sloukas, Euroleague’deki en verimli oyun kurucular içinde de zirveyi zorluyor.

Sloukas’la ilgili en önemli faktörlerden biri de yüzde 92.8’ye yükselen serbest atış yüzdesi. Çünkü büyük çekişmeye sahne olacak maçlarda rakibin taktik faul kovalayacağı dakikalarda, Sloukas’ın serbest atış çizgisine gidiyor olması Fenerbahçe Beko için çok çok büyük bir avantaj niteliğinde.

Berlin’de kaybedilen finalde Vesely örneği bu durumun en açıklayıcı hâli olacaktır diye düşünüyorum. Kritik anlarda gelen dış atışların takıma sağladığı etki ve galibiyetlerdeki payı göz önüne alındığında Sloukas’ın yükselen 3 sayılık isabet yüzdesi, Fenerbahçe Beko’nun şampiyonluk yürüyüşünde önemli rol oynayacaktır.

Avrupa’nın en iyi oyun kurucusu olma hedefiyle günden güne kendini geliştiren Yunan Sihirbaz, THY EuroLeague’de son haftalarda yakaladığı ivmeyi Final Four aşamasına taşıyabilirse, bu hedefini gerçekleştirmesi işten bile değil. Son olarak şunu belirtmek isterim, mitolojisiyle ünlü bir coğrafyada yetişen Kostas Sloukas’ın, artık adını Yunan basketbol mitolojisine yazdırması için hiçbir pürüz yok.

YORUMLAR

  • 0 Yorum