Onların farkı yetiştirmek: Aydan Siyavuş - Zeljko Obradovic

"Her ikisinin de detaycı olmaları, antrenman tempoları, antrenmanlarda başka kimsenin aklına gelmeyecek şeylere hazırlık yapmaları, konuşurken bile karşındakini test etmeleri, her söylenilene evet dememeleri, evet diyenleri de pek sevmemeleri ortak yönleri...

Onların farkı yetiştirmek: Aydan Siyavuş - Zeljko Obradovic
06 Mayıs 2019 - 10:47 - Güncelleme: 07 Mayıs 2019 - 11:10
MURAT MURATHANOĞLU 

61 yaşına gelip bu işin içinde 37 yıl olunca, çok değerli koçlarla çalışma ve onları yakından tanıma şansı yakaladım. Oldukça değerli koçları anlatma ve yorumla şansını da yakaladım. Tabii ki bazı isimleri mutlaka bir yerde belirtmek lazım; bunların başında Cavit Altunay, Yalçın Granit geliyor.

Efes Pilsen ile Türkiye'nin Avrupa'ya kapısını açan Aydın Örs'ü de unutulmaması gereken isimler içinde söyleyebilirim. Ergin Ataman'ın da kazandığı başarıları göz önüne aldığımız zaman onu da bu listede başlarda bir yere koymak lazım. Oktay Mahmuti için de benzer şeyleri söylememiz mümkün... Ama bu isimlere en iyi koç diyemeyeceğim, çünkü en iyi demek istediğim iki büyük koç var.

Bir kere, Türkiye'ye gelen hatta Avrupa'nın da gelmiş geçmiş en iyi koçlarından olan Zeljko Obradovic var. Bu zaten tartışılmaz bir durum. Altıncı yılında Fenerbahçe Beko'yu Avrupa'da nerelere getirdiği, ne kadar istikrarlı sonuçlar aldığı da gözle görülür biçimde. Asıl rakibi olan elit takımların bütçelerine kıyasla, daha az bir bütçeyle bu işi başardı. Oyuncu yetiştirme konusunda, eski koçlara oldukça benzerlik gösteriyor. Cavit Ağabey, Yalçın Ağabey, Aydan Siyavuş gibi isimler sadece başarılı olmadı, aynı zamanda Türk basketboluna oldukça kaliteli oyuncular da kazandırdı. Ben bu durumu yeni koçların bir eksikliği olarak görüyorum.

Obradovic'in de şanssızlığı Türk oyuncudan ziyade yabancı oyuncuları yetiştirmiş olması. Umuyorum ki bu durum önümüzdeki yıllarda değişir. Ama Türk oyuncular için onunla çalışmak da çok büyük bir nimet. Bogdan Bogdanovici, Bojan Bogdanovic'i, James Nunnally'i hatta kariyeri dibe vurmuş Ekpe Üdoh'u, kariyeri inişte olan Nemenja Bjelica'yı kısa sürelerde nasıl oyuncular haline getirdiği ortada...

Hatta Melih Mahmutoğlu'nun bile geldiği nokta hem Melih adına, hem de Zeljko Obradovic adina bence çok büyük bir başarıdır. İnşallah önümüzdeki yıllarda Biberovic, Ergi Tirpancı gibi Fenerbahçe'nin altyapısından yetişmiş önemli oyuncu adaylarını da belli bir seviyeye getirir.

Ben ikinci bir isim veriyorum.... Aydan Siyavuş... Onun ile hem Eczacıbaşı'nda, hem de Fenerbahçe'de birlikte çalışma fırsatı buldum. O odakladığı zaman, konsantre olduğu zaman nasıl bir basketbol beyni olduğunu çok yakından gördüm. Gerçekten birçok huyu da esasında diğer verdiğim isim Obradovic'e çok benziyor. Her ikisi de detaycı, ikisinin de antrenman tempoları, antrenmanlarda başka kimsenin aklına gelmeyecek şeylere hazırlık yapmaları, konuşurken bile karşısındakini test etmeleri, her söylenilene evet dememeleri, evet diyenleri de pek sevmemeleri ortak yönlerinden.

Aydan Siyavuş'tan bahsederken odaklandığı zaman vurgusu yaptım. Çünkü iki ismi ayıran en büyük nokta bu. Zeljko Obradovic her dakika odaklı, Aydan Siyavuş ise odaklandığı zaman o seviyeler çıkabiliyordu. Bugünün profesyonel ortamında Aydan Siyavuş antrenör olsaydı... Salonu olan, Fenerbahçe Beko gibi yapılanması çok sağlam bir kulüpte görev yapsaydı, odaklanma sıkıntısı azalır, daha profesyonel ortamda bence çok çok büyük başarılara imza atardı.

Tabii ki Aydan Ağabey'in bir diğer farkı da Aydın Örs olsun, Ergin Ataman olsun, Halil Üner olsun birçok antrenörün de yetişmesinde büyük pay sahibi olmasıdır. Asistanı olarak çalışanlar, onun nasıl antrenman yaptırdığını kavrayanlar, onun yolundan gidenler oldukça başarılı oldu.

Obradovic için de Dimitris Itoudis'i örnek göstererek aynı şeyleri söyleyebiliriz. Umarım son altı yıldır Obradovic'in asistanı olan Erdem Can da belirli bir seviyelere ulaşır.

Basketbolda çalışmadım ama ekranda birlikte çalıştığım Murat Didin'in de harika bir basketbol beyni var, Faruk Akagün'ün de öyle. Mahmut Uslu bile belki antrenörlüğü hatırlanmaz; ama çok önemli bir antrenördü bence. Ufuk Sarıca ve Orhun Ene'de yeni nesil koçlar arasında oldukça iyi işlere imza atıyor. Unuttuklarımdan özür diliyorum; ama benim Türkiye'de hatırladığım en başarılı ve örnek alınması gereken iki antrenör Zeljko Obradovic ve Aydan Siyavuş.

YORUMLAR

  • 0 Yorum