Misli.com TBL Röportajları | Fenerbahçe DS Energy

Misli.com Türkiye Basketbol Ligi Röportajları'nda şubat ayındaki konuklarımız Fenerbahçe DS Energy'den Ekrem Sancaklı ile koç Ertuğ Tuzcukaya oldu.

Misli.com TBL Röportajları | Fenerbahçe DS Energy
03 Şubat 2023 - 14:31
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ



FIRSAT
EKREM SANCAKLI

 
"Fenerbahçe gibi bir kulübün, bu yaşlarda bize böyle bir sorumluluk vermesi ve güvenmesi çok değerli... Tabii ki biz de bu şansı, elimizden gelen en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz."
 
Basketbola ağabeylerim sayesinde başladım diyebilirim. Ben küçükken iki abim de basketbol oynuyordu, Ömer Abim (Sancaklı) hâlâ Misli.com TBL ekiplerinden Finalspor'da basketbol kariyerini sürdürüyor. Onunla beni pek kimse benzetemiyor; ağabeyim olduğunu söylediğimde genellikle şaşırıyorlar. 
 
Ömer Abim ben küçükken Fenerbahçe'deydi. Ben de onunla evimizin yakınındaki salona gide gele oynamaya ve basketbolu sevmeye başladım. Sonrasında 6 aylık bir Pamukspor maceramın ardından Fenerbahçe'ye geldim. 2010 yılından beri buradayım... Aslında basketboldan önce futbol ve tenis oynuyordum. 5-6 yaşlarındayken spora ilk tenisle başladım. Küçüklüğüm hep sporla iç içe geçmişti; ama şimdi dönüp baktığımda iyi ki basketbolu seçmişim diyorum.
 
Fenerbahçe çok büyük bir kulüp, burada olmanın önemli avantajları var. Gelişimin için seninle çok uğraşıyorlar... Ben en büyük gelişim fırsatımı 17-18 yaşındayken, Obradovic yönetimindeki A takımla çalışarak yakaladım. 0 iki sene benim gelişimim için çok önemli bir fırsattı.
 
Gelişime en açık olduğumuz yaşlarda her sabah okula gitmeden önce zorunlu özel idman yaptık ve şimdi geriye dönüp baktığımda oyunumu daha iyiye getirmemde; bunlarında büyük payı olduğunu düşünüyorum. 
 
Yeteneğimin, performansımın tamamının gösteremediğini düşünüyorum. Bazı konularda daha fazlasını yapabileceğim kanısındayım. Oyuncu olarak aktif süre almanın bizim için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple kariyerimde daha fazla süre bulmak için yaptığım tercihler oldu. Afyon Belediyesi olsun TB2L oluşumumuzda yer almam olsun, tüm bunlar tecrübe kazanmam ve daha çok sorumluluk almam için verdiğim kararlardı. İyi ki de yapmışım!
 
TB2L'de Fenerbahçe ile şampiyonluk yaşamak benim için benim için ayrı bir tecrübe oldu. Şimdi de Misli.com TBL gibi sert ve zor bir ligde mücadele ediyoruz. Tüm bu deneyimlerin bana katkıları yadsınamayacak kadar çok.
 
A takımla hep ilişkilerimiz çok yakın. Ara sıra bizler de A takımın antrenmanlarına katılıyoruz. Oynamak elbet başka bir tecrübe olsa da öyle bir takımın içinde olmak, üst düzey oyuncularla idman yapmak, insana çok şey katıyor. Bu yüzden çok şanslı olduğumu düşünüyorum. 

Tempomuz bu, çok yorucu olsa da bir o kadar da motive ediyor ve o yorgunluğu hissetmiyorum. Takımdaki çoğu isim, Fenerbahçe'nin altyapısından yetişti ve diğerleriyle de zaten çok yakından tanışıyorduk. Geçen sene de bir şampiyonluk yaşadığımız için birbirimize çok kenetlendik. 
 
Takımdaki arkadaşlığın da bunda büyük payı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hem çok iyi anlaşan bir takımız hem de herkes oyun olarak birbirini çok iyi tanıyor, kimin nerede ne yapacağını çok iyi biliyoruz. 
 
Bu yaşlarda böyle bir sorumluluk almamız ve bizlere güvenip böyle bir kulüp kurulması, çok değerli bir fırsat. Tabii ki biz de bu şansı, elimizden gelen en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz
 
Misli.com TBL'de abim Ömer'le rakip olarak karşılaşacak olmak da; beni ekstra motive eden, heyecanlandıran biriydi. İlk devrede Finalspor maçında talihsiz bir sakatlık yaşadığım için bu heyecanı tam anlamıyla yaşayamadım. İkinci maç umarım ikimiz için de keyifli bir anı olacak. Bu lige benden daha hakim olduğu için Ömer Abimin bana sezon boyunca çok yardımı oldu.
 
Burası kesinlikle Basketbol Süper Ligi'nden daha sert! Daha çok BSL tecrübesine sahip olduğum için, ilk başlarda bu sertliğe ayak uydurmak beni zorladı. Ama sonuçta buradaki ilk senem ve ligi yavaş yavaş çözmeye başladım diyebilirim.
 
Misli.com TBL, 5 sene öncesine göre büyük gelişim gösterdi. Kalite olarak şu an üst düzeyde diyebilirim. Burada oynamak isteyen ve oynamaktan çok mutlu olan oyuncular var. Eskiden bu pek sık rastlanır bir şey değildi. Ligin değeri arttıkça bunlar da gelişti. Bu nedenle Misli.com gibi değerli markaların bu ligi desteklemesi biz oyuncular için de çok önemli. Umarım bu birliktelikler daha da iyiye gidecek şekilde ve daimi olur.

 
 
ERTUĞ TUZCUKAYA
PROJE


"Bu takım, Fenerbahçe Beko'ya genç oyuncuların olabilecek en hazır şekilde göndermemiz, geçiş sürecinin sancılarını minimuma indirmek ve Türk basketboluna; donanımlı, yetenekli genç oyuncuları dahil edebilmek için yaptığımız bir proje..."
  
Sezon başındaki sakatlıklar da sezon başladıktan sonraki sakatlıklar da bizi çok üzdü ve sarstı. Çok öngörülebilir bir durum değildi. Bu durum bizi hem oyun planını hem kadroyu hem de rolleri güncellemeye götürdü. Yani o da bizi kadro derinliği, rol paylaşımı ve oynanacak basketbol konusunda biraz etkiledi açıkçası.
 
Burak Gözeneli bizim Türk Telekom ile iş birliği yaparak aldığımız bir oyuncu oldu. Benim takip ettiğim, bildiğim yetenekli bir oyuncuydu. Projeye, sisteme uyan yapıda bir basketbolcu... Yaşadığımız şanssız sakatlıklar sonucunda bu yapıya en çok inandığım isimlerden biri olduğu için Burak eklemesini yaptık.
 
Ben uzun yıllar önce bu lige ilk adımımı FMV Işıkspor ile atmıştım. Kariyerimin başlangıcı orasıydı diyebilirim. Sonrasında altyapıda milli takımlarda rol aldım... Daha etkili olabilmek için Fenerbahçe gibi büyük bir kulübün altyapı organizasyonunun içinde olmak, bana çok cazip geldi. Güzel de atılımlar yaptık ve bunun akabinde başarılar elde ettik. 
 
TB2L'ye ayağımızın tozuyla katılıp şampiyon olarak misli.com Türkiye Basketbol Ligi'ne (TBL) yükseldik. Büyük resme baktığınızda 37 takımlı zor bir ligde, oraya ait hiç tecrübesi olmayan gençlerle şampiyon oluyorsunuz. Bu zorlukların üstesinden gelip şampiyon olmamız hepimizi çok mutlu etti. 
 
Biz zaten bu takımı kurduğumuzda da TB2L üzerine planlamalar yapmadık, en kısa zamanda misli.com TBL'ye yükselmeyi hedeflemiştik. Bu ligde gençlerin tecrübe kazanmasını daha çok istiyordum.
 
Bunu olabilecek en kısa sürede başarmış olmak da beni ayrıca mutlu ediyor. Biz şimdi herkesin tahmin edebileceği gibi, devamlılık sağlamada sıkıntı yaşıyoruz. Performans göstermek konusunda sıkıntı yaşadığımız zamanlar da oluyor. Zaten genç oyuncuların kendini kabul ettirebilmesi için öncelikle yapmaları gereken şey, birkaç sezon devamlılık sağlayan performans gösterebilmeleri.
 
İstikrar sağlamak, doğru basketbolu oynamak, oyuncuların performansını yukarı taşımaya çalışmak şu an bizim hedeflediğimiz şeyler. Bu takımın en büyük amacı da oyuncularımızın kendilerini geliştirebilmeleri. 
 
Bu takım, Fenerbahçe Beko'ya genç oyuncuların olabilecek en hazır şekilde göndermemiz, o geçiş sürecinin sancılarını minimuma indirmek ve Türk basketboluna; donanımlı, yetenekli genç oyuncuları dahil edebilmek için yaptığımız bir proje... 
 
Şu an baktığımızda büyük takımlar arasında bu en erken planlama yapan ve misli.com TBL'de de yer alan sadece biziz. Bu da yönetim olarak altyapıya verilen önem ve yapılan yatırımların ne derece önemli olduğunu gösteriyor. Şimdi bu anlamda TB2L'de önemli atılımlar görüyoruz. Bu konuda öncü olmuş olmak mutlu edici bir şey.
 
Böylece hem gençlerin oynayacakları takım sayısı artıyor hem de büyük takımların altyapıya verdikleri önem daha da fazla oluyor. Bu denklemde günün sonunda ise kazanan Türk basketbolu olacak... Bu yüzden bu liglerdeki atılımların artması çok çok güzel bir gelişme.
 
Böyle zor ve sert bir ligde gençlerle mücadele etmek tabii ki zaman zaman zor olabiliyor. Oyuncuların düzenli bir şekilde performans gösterebilmesi için çalışmaya ihtiyacı var. Hatalarını çalıştıkça azaltacaklarını anlamaya ihtiyaçları var. Bununla birlikte de krediye ihtiyaçları var. Yani bu krediyi her yerde bulamıyorlar; ama esasında sınırsız kredinin de basketbolcuya bir faydası yok. Yani burada biraz balans ayarlamak gerekiyor. Takımımızdaki oyuncular bunun farkındalar ve performans göstermek istiyorlar. O yüzden de elimizden geldiğince onları bu yola teşvik edip, desteklemeye çalışıyoruz.
 
Bilindiği gibi A takımımızın çok yoğun bir takvimi var ve maalesef orada da şanssız sakatlıklar yaşandı. Bu süreçte antrenmanlarda bizlerden de oyuncu talepleri oldu. Bu birliktelik sezon başından beri bu şekilde ilerliyor. Bahsettiğim gibi bizim kurulmamızın ana hedeflerinden biri A takımın genç oyuncu ihtiyacını karşılamak...

YORUMLAR

  • 0 Yorum