Misli.com ile BSL Röportajları | Tayfun Erülkü & Özhan Çıvgın

Son dönemlerde aldığı sürpriz galibiyetlerle dikkatleri üzerine çeken Büyükçekmece, bu sezona kötü başlasa da ilk galibiyetlerini zorlu Bursaspor deplasmanından çıkarmasının ardından çıkışa geçtiler. Son olarak Anadolu Efes'i hem içeride hem dışarıda yenmeyi başararak, sürpriz başarılarına yenilerini eklemeye devam ediyorlar. Başantrenör Özhan Çıvgın ve başarılı oyuncu Tayfun Erülkü'den yakaladıkları bu önemli çıkışı dinledik.

Misli.com ile BSL Röportajları | Tayfun Erülkü & Özhan Çıvgın
08 Nisan 2023 - 17:23
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ



ADIM ADIM
TAYFUN ERÜLKÜ


"Gerçekten bu sene sürprizlere dolu bir Büyükçekmece izletiyoruz herkese; ama şunu söylemek isterim ki  takım kimyamız ve herkesin rolünün oturması bu galibiyetlerin anahtarı oldu. Anadolu Efes'i EuroLeague'de bile iki kez yenebilen takım az iken, ligin en düşük bütçesiyle bunu başarmamız gerçekten çok özel bir başarı ve elbette bu bizi çok mutlu etti."
 
Geçen sezon misli.com TBL (Türkiye Basketbol Ligi) Konyaspor olarak istedİğimiz gibi geçti diyebilirim. Tabii ki asıl hedefimiz sezonu play-off'a kalmadan bitirmekti; ama öyle ya da böyle Türkiye Sİgorta Basketbol Süper Ligi'ne uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından ulaşmak hepimiz için çok güzel oldu.
 
Büyükçekmece'ye gitme kararımda, buranın eski takımım olmasının çok etkisi oldu. Özhan (Çıvgın) Abi'yle daha önce çalışmış olmamız da bir diğer önemli noktaydı. Bildiğiniz bir ortama gidince adaptasyon süreci de yaşamıyorsunuz. Ben Özhan Abi'yi aynı şekilde Özhan Abi de beni biliyor. Onun benden ne istediğini çok iyi anlıyorum, o benim neler yapabileceğimi iyi biliyor. Bu ayrıntılar bir oyuncu için çok önemli.  
 
Sezon başı bizim için çok zor bir dönemdi. Son saniyede maçlar kaybettik. Son bölüme kadar mücadelenin gerisinde kalmadan gelip, çoğunu o son bölümde vermiştik. Ama biz iyi bir takım olduğumuzun farkındaydık ve bir yerde kazanmaya başlayacağımıza çok inanıyorduk. Bu yüzden de evet kötü bir başlangıç yapsak da inancımızı asla kaybetmeden, çalışmalarımıza devam ettik. Motivasyonumuzu hiç düşürmemeye çalıştık. 
 
Özhan Abi başta olmak üzere bütün staff bizi -o kadar mağlubiyete rağmen- hiç strese sokmadı ve yanımızda oldu. O zorlu süreçte gösterdikleri destek bizler için çok kıymetliydi. Takımca inancımızı kaybetmeyip çok çalışarak o dönemi atlattık, sonrasında özgüvenimiz geldi ve daha kararlı daha cesaretli oynamaya başladık, kazandıkça da birbirimize daha çok kenetlendik
 
Kendime önceki sezonlardaki gibi bu yıl da günlük, haftalık hedefler koymaya devam ediyorum. Takımda aldığım rolden memnunum. Bençten gelmeme rağmen maçın içinde iyiysem Özhan Abi ve staff bana güveniyor ve beni sahada tutup maçın kritik anlarında bana sorumluluk veriyorlar. Bu hem performansımı daha yukarı çıkarmam hem de sahada daha özgüvenli oynamam açısından önemli. Özhan Abi'yle de koç - oyuncu ilişkisinde de bir uyum yakaladığımızı düşüyorum. Dediğim gibi birbirimizi daha önceden tanıyor ve birlikte çalışmış olmamız da işlerimizi kolaylaştırıyor.
 
Bu sene gerçekten sürprizlere dolu bir Büyükçekmece izletiyoruz herkese; ama şunu söylemek isterim ki... Genel olarak iyi bir kimyamız var ve takımda herkesin rolünün oturması, bu galibiyetlerin anahtarı oldu. Aldığımız ilk galibiyet, Bursaspor deplasmanındaydı. Bu maç takım için de benim için de çok önemli bir karşılaşma oldu diyebilirim.
 
Anadolu Efes'i EuroLeague de bile iki kez yenebilen takım az iken, ligin en düşük bütçesiyle bunu başarmamız gerçekten çok özel bir başarı ve elbette bu bizi çok mutlu etti. Maç öncesi yorgun olduklarını biliyorduk ve tempolu oynayıp müdafaada sertlik yapıp, başa baş mücadele etmeyi hedefledik. İlk yarı işler istediğimiz gibi olmadı, ikinci devre daha istekli ve savunmada sert oynamaya başladık. Son 2 dakikada 4 sayı öne geçtik, müthiş bir maç sonu oldu. Jordan'ın son saniyede bulduğu basketle kazandık. O an top Jordan'ın elinden çıktıktan sonra sanki zaman yavaşladı. Topun isabet bulmasıyla birlikte tabii ki coşku ve aşırı mutluluk yaşadık
 
Kariyerime dönüp baktığımda en unutamadığım an, Yıldız Milli Takım'da oynarken Sırbistan’a karşı son saniye basketi atıp ilk 4'e kalmamızdı diyebilirim.
 
TİPLEME
- En iyi koç?

- Ergin Ataman
- En iyi oyuncu?
- Vasilije Micic
- En iyi 5?
- Vasilije Micic, Shane Larkin, Kenny Hayes, Mindaguas Kuzminskas Johnathan Motley
- Tek kelime ile Büykçekmece...
- Aile


 
MİSYON
ÖZHAN ÇIVGIN

 
"Lige çıktığımızdan beri sürpriz galibiyetler alan bir ekibiz. Bizim ligde tutunmamızı sağlayan ve motivasyonumuzu arttıran da zaten bu tarz galibiyetler. Ancak gerçekci olmak gerekirse Anadolu Efes gibi EuroLeague'de oynayıp, bir yandan da zor fikstürlerle mücadele eden takımlar, bizlere göre hem mental hem fiziksel olarak daha ekstra yük altında oluyor. Biz de böyle rakipler karşısında oynarken bu durumdan elimizden geldiğince faydalanmaya çalışıyoruz."
 
Sezona hiç beklemediğimiz gibi başladık. Aslında hazırlık dönemi de iyi geçmişti; ama gerçek oyunumuzu sahaya yansıtmayı ilk haftalar hiç başaramadık. Sezonun ilk haftası oynadığımız Tofaş maçında adeta darmadağan olduk ve bu bizi mental olarak olumsuz etkiledi. Devamında oynadığımız karşılaşmalarda da maçın içinde kalmayı çabalasak da -son bölümlerdeki kırılganlığımızı bir türlü atamadığımız için- geriye düşüp mücadeleleri kaybetmeye devam ettik. Daha sonra Briante Weber takviyesi ile basketbol olarak eksiğimizi kapattık.
 
Mental olarak oyuncuları ayakta tutmak için ekip olarak önce bizim ayakta kalmamız gerekiyordu ve öyle de oldu. Takımı sonuçlardan bağımsız olarak daima iyi çalışmaya ittik ve disiplinli çalışmanın kötü günleri geride bırakmak için tek anahtar olduğunu anlattık. Çok şanslıyım ki iyi bir oyuncu grubum var, işlerini her zaman özveriyle yapıyorlar. Böyle bir oyuncu grubunu çalışmaya teşvik ederken, bizlerin de işi daha kolay oluyor.
 
Tabii ki bu tarz durumlarda en önemli iş yönetimin tavrıdır.Yönetimimiz arkamızda çok sağlam durdu ve panik havası yaratmadan güven veren bir ortam yarattılar. Bu da bizim işimizi kolaylaştırdı. Onların bu desteği olmasaydı 'siyaha yakın başladığımız sezonda beyazı görebilir miydik?' emin değilim!
 
Lige çıktığımızdan beri sürpriz galibiyetler alan bir ekibiz. Bizim ligde tutunmamızı sağlayan ve motivasyonumuzu arttıran da zaten bu tarz galibiyetler. Ancak gerçekci olmak gerekirse Anadolu Efes gibi EuroLeague'de zor fikstürlerle de mücadele eden takımlar, bizlere göre hem mental hem fiziksel olarak daha fazla yük altında oluyor. Biz de böyle rakipler karşısında oynarken bu durumdan elimizden geldiğince faydalanmaya çalışıyoruz.
 
Bu ligde kalıcı olmak istiyorsak, bir süreklilik yakalamak istiyorsak; yerli oyuncularımızı önceliğimiz yapmalıyız. Onların istedikleri çıkışı yakalamalarına yardımcı olmamız gerekiyor. Biz bunu başarmak zorundayız, bu yöntemde de ısrarcı olmalıyız. Bütçemiz her sene ligin en düşük bütçesi... İstediği çıkışı yakalayamayan ya da çıkış yapmak istiyen oyuncuların önüne farkımızı koymalıyız ki; bazı noktalarda tercih noktası olalım. Bu ligde kalıcı olmak için yerli oyuncuların katkısı çok ama çok önemli.
 
Jordon (Crawford)  bizim için mühim bir oyuncu. Saha içi liderimiz... Kazanmayı çok isteyen ve bunu da sahaya yansıtan bir basketbolcu. Bence bu sene basketbolunu geçen sezonlara göre bir tık daha ileri götürdü ve istediklerimize daha yakın oynamaya çalışıyor, tabii ki bazen kayış kopardığı anlar da olmuyor değil! (Gülerek)
 
Bu sene lig genel olarak çok çekişmeli geçiyor, çok farklı biten maç sayısı çok az. Bizim karşılaşmalarımızda da heyecan eksik olmuyor. Genel olarak kenarda sakinimdir, tabii ki çok stres yaptığımız, kaybettikten sonra üzüldüğümüz; kendimizi yıprattığımız anlar oluyor, olmalı da... Asıl mesele bunu takıma çok yansıtmadan, çok da uzatmadan bundan kurtulup önümüze bakmamız.
 
Hedefimiz, her zamanki gibi ligde kalmak... Zaten ligin şu durumunda, ilk 5 takım hariç herkesin arasında 1-2 galibiyet varken önceliğimiz bu olmalı. Bu konudan şu an için taviz vermeden konsantrasyonumuzu devam ettirmemiz gerekir.
 
Geçen yıl sezon sonunu çok iyi bitiren bir ekip vardı. Başlangıçtaki düşüncemiz kadronun çoğunu korumak oldu; ama maddi durumardan dolayı malesef yapamadık. Yabancı oyuncular dan bir tek Jordon'u tutabildik, Türk oyunculardan da Yesukan (Onar), Mehmet (Alemdaroğlu) ve Yiğitcan (Vardal) ve genç oyuncularımız kaldı. Her sezon olduğu gibi sil baştan başlamak zorunda kaldık.
 
İstediğimiz kimyayı yakalamak, kafamızdaki basketbola göre bir takım kurmak bizim için çok kolay olmuyor yaz döneminde... Çünkü kısıtlı maddi imkanlarla, takımlar tercihlerini yaptıktan sonra biz markete giriyoruz! Bundan sonrası da mümkün olduğunca beğendimiz oyuncularla nasıl bir basketbol ortaya çıkar diye düşünüp parçaları birleştirmeye çalışıyoruz.
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz koç? 

- Zafer Aktaş
- En beğendiğiniz oyuncu?
- Arca Tüloğlu
- En iyi ilk 5? 
- Arca Tülüoğlu, Doğuş Özdemiroğlu, Onuralp Bitim, Sadık Emir Kabaca, Metehan Akyel.
- En zorlu deplasman?
- Pınar Karşıyaka
- Tek kelime ile Büyükçekmece...
- Aile

YORUMLAR

  • 0 Yorum