Misli.com ile BSL Röportajları | Derek Needham & Dusan Alimpijevic

MİSLİ.COM İLE BSL RÖPORTAJLARI   Geçtiğimiz sezon hepimizi gururlandıran bir başarı yakalayan Frutti Extra Bursaspor, bu yılda da aynı enerjisin koruyor. Hem lige hem EuroCup'a başarılı bir başlangıç yapan Bursaspor'da koç Dusan Alimpijevic ve Derek Needham ile elde edilen başarının perde arkası ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Misli.com ile BSL Röportajları | Derek Needham & Dusan Alimpijevic
16 Aralık 2022 - 12:48
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ


 
ARZU
DEREK NEEDHAM

 
"Hepimizin için çok özel bir sezonu geride bıraktık. Kulüp ve basketbol tarihinde sonsuza dek var olacak olmak inanılmaz bir duygu, bunu gerçekten tarif edemem. Özellikle EuroCup'taki Partizan maçı sonrası kazandığımız ivme inanılmazdı."
 
Basketbol oynamaya 7 yaşımda başladım. O dönem neredeyse tüm sporları sırayla deniyordum. Beyzbol da denediğim diğer sporlardan biriydi. Ama basketbol hepsini geçti ve kariyerimi böyle inşa etmeye başladım. Çünkü basketbola oynadıkça bu oyuna aşık olmaya başladım ve oradaki ilerlememi görmem de beni devam etme yolunda motive etti.
 
Kolej eğitimimi Fairfield'de aldım. Benim için harika yıllardı. MAAC'de ilk senemde 'Rookie of the year' ödülünü de almıştım. Gerçekten bana çok şey katan bir kolej eğitimi oldu. Orası sıkı çalışma ve akabinde her gün daha da iyiye gidebilmeyi öğrendiğim bir yer oldu. Yardımcı antrenörüm ve güç antrenörüme ise ayrı parantezler açmak istiyorum. Benim pozisyonumda bir oyuncu için yapabileceğim en ideal gelişimin temelini oluşturdular diyebilirim.
 
Avrupa basketbolu hakkında kolejdeki ilk yıllarıma kadar hiçbir bilgim yoktu. Kolejdeki üst sınıf arkadaşlarımdan biri o zamanlar Avrupa'da oynamaya hazırlanıyordu. Yardımcı antrenörlerimizden biri de daha önce Avrupa'da oynamıştı. 
 
Ancak biz onunla hiçbir zaman Avrupa hakkında konuşmamıştık. Eski takım arkadaşım Rakim Sanders'ın orada oynamaya başlamasıyla ben de Avrupa hakkında gerçekten bir fikir edinmeye başladım ve devamında burada oynamaya karar verdim.
 
İlk olarak Litvanya'da oynamaya başladım. Çaylak sezonumda orada oynamak benim için zor olmuştu. Çünkü Avrupa basketbolunda IQ'su en yüksek olan yerdi. Ben oradaki oyunculardan daha atletik ve güçlüydüm; fakat onlar oyun hakkında benden çok daha bilgiliydiler. Bu da beni ilk sezonumda zorlamıştı.
 
Uzun yıllardır Avrupa'da oynuyorum. Artık iyi bir tecrübem olmaya başladığını düşünüyorum. Transferlerimde de daha dikkatli tercihler yapmaya çalışıyorum. Bursaspor'a gelmemdeki en büyük etken ise takımda koç Dusan Alimpijevic'in olmasıydı. Onunla ABA Ligi'nde rakip olarak mücadele etmiştik. Onun gibi bir koçla, böyle bir takımda yer alma fikri, kulağa gerçekten güzel geldi. Belki de karşılıklı biraz risk alarak bu kararı vermiş olduk.
 
Geçen sezon yola EuroCup'ta play-off hedefiyle çıkmıştık. Ama özellikle Partizan maçından sonra inanılmaz bir ivme kaydettik. O mücadeleye kadar normal seyreden güvenimiz, o galibiyetin ardından tavan yaptı ve bu da bizi bambaşka bir yere götürdü. Kesinlikle hepimiz için unutulmayacak bir sezon oldu. 
 
Kulüp ve basketbol tarihinde sonsuza dek var olacak olmak inanılmaz bir duygu, bunu gerçekten tarif edemem. Hepimizin için çok özel bir sezonu geride bıraktık. Takımın kimyasında o uyum yakaladığında ve bu, yetenekle birleştiğinde neler yapabileceğimizi herkese göstermiş olduk.
 
Bu sezona da en az geçen yılki kadar istekli ve yine başarıya aç bir şekilde başladık. İlk haftalarda aldığımız önemli galibiyetler ve performansımızda da bunu gösterdiğimizi düşünüyorum. Ben de sezona istediğim gibi başladığım için mutluyum. Yaz aylarında formumu korumak için gerçekten çok çalışıyorum. Bunun şimdi karşılığını alabiliyor olmak mutlu ediyor.
 
Taraftarımız gerçekten inanılmaz. Bizlere gösterdikleri desteğe minnettarız. Bana göre Avrupa'nın en iyi taraftarlarından biri. Buna sahip olmak biz oyuncular için çok değerli. Her maç arkamızda gerçek bir güç hissetmek çok kıymetli. Evimizde yarattıkları atmosfer tek kelimeyle müthiş. Evimizde oynamayı bizim için bu kadar keyifli kıldıkları için onlara çok teşekkür ederim.
 

 
LİDER
DUSAN ALIMPIJEVIC

 
"Her maçı kazanacağımıza garanti veremem. Bu elbette mümkün değil; ama her karşılaşmada sonuna kadar mücadele edeceğimize söz verebilirim. Kulübümüz Bursaspor'un bu mücadeleci ruhuyla tanınmasından da gurur duyuyorum."
 
Geçtiğimiz sezonu beklentilerin çok üzerinde bitirdiğimiz doğru. Sezon başında hem EuroCup hem de BSL'deki hedefimiz play-off idi. Ancak sezona dönüp baktığımızda EuroCup'ta final oynadık, BSL'de de play-off'larda Fenerbahçe Beko ile karşı karşıya geldik. 
 
Basketbolun güzelliği de işte tam bu arada. Sezon içinde gerçekten neler olacağını tahmin etmek zor. Başka bir ligden bahsetmiyoruz. Bahsettiğimiz lig Avrupa'nın en önemli liglerinden EuroCup... Ve evet bu ligde böyle bir sezon geçirip sezonu finalist olarak tamamlamak harika bir duygu. Bu süreçte hiç unutamayacağım birçok anı biriktirdim. 
 
Sırbistan'da ilk başantrenörlük deneyimimi 28 yaşında elde etmiştim. 32 yaşımda ise EuroLeague tarihinin en genç başantrenörü idim. Şimdi 36'mda ise harika geçen bir EuroCup sezonu sonunda finalist oluyorum. 
 
Genç yaşımda bunları başarmak özel ve değerli benim için... Sözleşmeyi imzaladığım ilk günle şu anki arasında Frutti Extra Bursaspor'da çok büyük fark var. En önemlisi hepimiz artık daha tecrübeli insanlar olduk. Akabinde güvenimiz ve inancımız arttı ve bu da yatırımları arttırdı. 
 
Tesislerimizde de iyileşmeler yapıldı. Bir oyuncunun doğru şekilde yetiştirilmesi için tüm olanaklara sahip bir Bursaspor var. Profesyonel duruş artık A takım kadar altyapı kısmında da hissediliyor. Önceden hedefler ligde kalmaktan ötesi değilken, şimdi neler yapabileceğimizi gördük ve bu da hedefleri bir üst kademeye çıkarttı. Artık Frutti Extra Bursaspor'u tüm Avrupa tanıyor ve biz de buna göre ilerlememizi sürdüreceğiz.
Evet, bazı genç oyuncuları alıp, onlara şans vermenin -özellikle yabancı koç için- önemli risk olduğu bir gerçek... Ama dürüst olmak gerekirse genç oyuncularla çalışmak benim en sevdiğim şey... Yerli oyuncularla çalışmayı da seviyorum... Çünkü çalıştığın bir ülkede, takımın kalbinin yerli oyuncular olduğunu düşünüyorum. İlk başta hepimiz birbirimize yabancı olsak da sistemi oturtunca bunun meyvesini de alacağına inanıyorum. 
 
Çünkü iyi yerli oyuncular olmadan büyük bir sonuç elde etmek zor. Gençlerle çalışmaktan zevk alıyorum. Şu an birlikte çalıştığım oyuncularım iyi bir iş ahlakına sahip ve bana güvenen basketbolcularla çalışmaktan zevk alıyorum. Aynı zamanda onlara güveniyorum. Onlar da bu zamana kadar benim güvenimi hiç boşa çıkartmadı.
 
Onuralp Bitim her şeyden önce harika bir oyuncu, geleceği parlak ve belli ki büyük bir yeteneği de var. Sahip olduğu basketbol becerileri yüksek. Onun sınırlarını bilmiyoruz; ama dediğim gibi hepimiz birlikteyiz. Biz ekibiz ve hep birlikte önemli başarılar elde ediyoruz. Elde ettiğimiz başarılarda Onuralp'in de önemli katkısı oluyor elbette. Türk Milli Takımı için de önemli bir oyuncu. Bununla gurur duyuyoruz ve onun adına çok mutluyuz. 
 
Onuralp'in bu iki yılda kulübümüzde yaptıkları gerçekten harika... Çünkü daha önce bunları kimse hayal bile edemiyordu. Finalde olmamıza yardımcı olabilecek genç bir oyuncumuz var; ama bence kendisi bile benimle beraber böyle bir ilerleme kat edebileceğini hayal edemezdi! Bu yüzden ikimiz için de mükemmel bir eşleşme oldu. O hem karakter hem de yetenek olarak kariyerini daha ileriye taşıyabilecek her şeye sahip.
 
Sonuna kadar çok iyi savaşıyoruz ve bu karakterimizi gösteren bir şey. Bunun için takımımla gerçekten gurur duyuyorum. Bu gerçekten derin bir şey ve son ana kadar bu mücadeleyi göstermek çok değerli... 
 
Kulübü en iyi şekilde tanıtmalıyız, bunu yapmak zorundayız. İnanılmaz olan taraftarlarımızdan bizlere gelen o enerjiyi onlara geri verip, saygımızı göstermeliyiz. Bu yüzden her maç sonuna kadar savaşmaya devam edeceğiz. Başta da söylediğim gibi her karşılaşmayı kazanacağımıza söz veremem. Elbette bu mümkün değil; ama her maçta böyle mücadele edeceğimize söz verebilirim. Kulübümüz Bursaspor'un bu mücadeleci ruhuyla tanınmasından gurur duyuyorum.
 
Bu sezon için hedeflerimiz elbette biraz değişiyor; çünkü dediğim gibi daha iyi bir organizasyona sahibiz ve daha büyük hedeflerimiz olduğunu söylemek doğru olur. Geçen sezonu iki ligde de play-off ile noktaladık. Bu yıl bir adım daha öne geçmemiz gerekiyor. Bu da demek oluyor ki EuroCup Play-off'unda ev sahibi avantajını yakalamak... İlk turda taraftar avantajına sahip olmak için bir grupta ilk dörde girmeye çalışacağız. Geçen yıla göre rekabetçi yönümüzü daha çok göstermeye çalışarak Türkiye Sigorta BSL'de kendimizi bir seviye daha ilerleteceğiz.
 
Taraftarlarımızın desteği inanılmaz. Onlar koç olarak şu anda sahip olduğum güzel şeylerden biri ve bence bu, her koçun hayalidir. Böyle bir taraftar grubuyla böyle güzel bir iletişim yakalamak... Onların hem BSL'nin hem de EuroCup'ın en iyi taraftarları olduğuna eminim. Evimizdeki her maçta gerçekten harika bir atmosfer yaratıyorlar ve tüm rakip takımlar için büyük baskı oluşturuyorlar.
 
Sahip olduğumuz gerçekten özel bir şey, bunun farkındayız. Bazı maçlarda enerjimiz düşükken onlar, 6. adam rolü üstlenip önemli maçlarda bizi kazanmaya zorluyorlar. Desteklerinin temelinde saygı olduğunu düşünüyorum. Görüyorsunuz her maç yenilsek de kazansak da aynı mücadeleyi gösteriyoruz. Hem ben hem oyuncularım aynı oyun karakterine sahibiz ve ortaya koyduğumuz karakterle elde ettiklerimize sahip olabildik. Ne sadece oyuncular ne de sadece ben.
 
Biz gerçekten iyi bir takımız. Bu ilişkimizin özellikle geçen sezondaki başarımızdan sonra daha da pekiştiğini söyleyebilirim. Çünkü onlar da hem bizim bütçemizin hem de rakiplerin bütçelerinin farkındalar ve maçlardaki bitmeyen mücadelemizi de gördüler. Temelinde saygı desek de ilişkimizin bunun da çok ötesinde olduğunu düşünüyorum. Onlar bizim için gerçekten çok kıymetliler.
 
Genç sayılabilecek bir yaşta, çalıştığım kulübün tarihine geçecek işler başardığım için gurur duyduğumu söylemeliyim. İnsanların yıllar sonra bile anlatacağını bir hikâyedeki kahramanlardan biri olmak çok özel bir duygu. 
 
Burada yıllar geçtikçe daha çok arkadaşım olacağını düşünüyorum. Zaten benim ülkem Sırbistan ile Türkiye'nin pek çok ortak noktası da var. Hem yemek hem yaşam kültürlerimiz hem de insani duygularımız, verdiğimiz tepkilerin benzerlik gösterdiğini söyleyebilirim. Aynı karakterdeyiz... Bu sebeple de Türkiye'de böyle bir başarı yakalamak benim için ekstra kıymetli oldu.
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz koç?

- Dimitris Itoudis
- En beğendiğiniz oyuncu? 
- Vasilije Micic
- En iyi ilk 5'iniz? 
- Vasilije Micic, Scottie Wilbekin Will Clyburn, Amath M'Baye, Johnathan Motley
- En zorlu deplasman? 
- Karşıyaka

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları