Mehmet Aslan | Proje

Ayos Sportif AŞ. Başkan Vekili Mehmet Aslan, "Evet Ayos olarak belki biz TB2L'den başlayacağız ama kadro planlamamızı TBL'yi göz önüne alarak yaptık. Biz şirket olarak başarısızlığı sevmiyoruz, basketbolda da başarısızlığı kabul etmiyoruz ve TB2L üstü bir bütçe ile yapılanmamıza devam ediyoruz. Kadromuzda Nusret Yıldırım gibi tecrübeli bir isim de var, Kutay Güneş gibi gelecek vadeden oyuncular da... Biz başarılı olacak uzun vadeli bir projenin peşindeyiz..." diyor.

Mehmet Aslan | Proje
22 Ağustos 2023 - 19:27 - Güncelleme: 22 Ağustos 2023 - 19:33
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

AYOS geçmişi olan köklü bir holding... İnşaatın dışında ilgilendiğimiz yönetim, temizlik, güvenlik, lojistik, araç kiralama, bilişim hizmetleri gibi birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. Çok sayıda iş kolunda olan şirketimizin ortakları da sporla çok alakalı.. Örneğin Ayos Sportif A.Ş. Başkanımız Osman Bey (Şirin) motorsporları tutkunu vakti zamanında kendisi de bu sporu yapmış biri... O yüzden bizim hep spor sohbetlerimiz olur... Yaklaşık 3-4 yıldır Dolmabahçe'de Beşiktaş maçlarını Osman Beyi ile şirket locamızdan izliyoruz. Osman Bey iyi Beşiktaşlıdır, ben Galatasaraylıyım ama Beşiktaş'ın maçlarını seyretmekten keyif alıyorum. 

İş dünyasında sporcu kimliği ile öne çıkan kişiler spora yatırım istiyor. Osman Bey Konya'da gerçekleştirdiğimiz inşaat projesi kapsamında -ki memleketi de Konya- şehre gidip geliyordu. Orada bulunduğu sıralarda Konyaspor Yönetimi, Osman Bey'den kulüp için destek isteyince, o da 'Tabii ki seve seve' diyerek kolları sıvadı ve Konyaspor ile basketbolda olan iş birliğimiz böyle başladı ve AYOS Konyaspor hayata geçti.  

Aslında buna tesadüfler yol açtı biraz da... Biz şirket olarak basketbol, futbol, voleybol, motor sporları tüm branşları seviyoruz ve yakından takip ediyoruz. Öyle olunca Konya ile bir başlangıç yaptık. Orada ilk başlarda çok iyi gidiyorduk, bizim de epey hoşumuza gitti o süreç. Sonradan takımın kimyası bozuldu, kulüpte belki de futbol baskın oldu. Öyle olunca da basketbol takımı TBL'ye düştü. Bizim de zaten sponsorluk anlaşmamız bir yıldı.  

Sezon bittikten sonra yeni bir iştah ile 'Biz bu işin içinde tam olmalıyız' dedik ve 'bunu nasıl yaparız' diye düşündük. Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Oktay Bey (Şirin) var, Osman Bey'in amcası... Bu tür fikirlerin sosyal bir etkisi olması düşüncesinde... Oktay Bey, "Böyle bir iş yapıyorsanız eğer tesisleşmeyi gerçekleştirin, çocuklar için sağlıklı bir spor ortamı yaratın, böyle bir organizasyon iş yapar" dedi.

Biz de bu düşünce ile yola çıktık, sportif direktör Turgay Bey (Çataloluk) ve koçumuz Engin Bey (Gençoğlu) bize bir fizibilite çalışması yaptı... Bir takım nasıl kurulur, ne kadar zaman gerekir, bütçeler nasıl olmalıdır ve geri dönüşü nasıl olur?' diye... Yalnız yapılan harcamaların hiçbiri maddi olarak geri dönmüyor! (Gülerek) 

Sonrasında bizim de aklımızda birkaç şehir vardı. Direktörümüz Turgay Bey de bize 'Konya, Muğla, İzmir, İstanbul, Antalya' önerileriyle geldi. Bizim de Antalya'da ahşap fabrikamız var. Antalya'yı şehir olarak da çok seviyor, başka yatırımlar da yapmak istiyoruz. Antalya fikri hoşumuza gitti ve biz bu oluşumu Akdeniz'de yapalım dedik. 

Aslına bakarsanız Antalya'da böyle bir ihtiyaç da varmış. Halk basketbolu çok seviyor, orada ciddi yatırımlar yok. Özetle şehrin böyle bir kulübe ihtiyacı olduğunu düşününce biz yatırımlarımızı başlattık. 

Çağdaş Bodrum Spor da çok güzel bir örnek TB2L'den beri çok güzel bir ivme yakalayarak Basketbol Süper Ligi'ne (BSL) kadar yükseldiler. Orası bir fabrika gibi işledi, aldığı isimler çok iyiydi, Bodrumlular da takımlarına sahip çıktı, oranın da ihtiyacı olan bir spor dalıydı. Biz de Çağdaş Bodrum gibi aynı ivmeyi yakalayıp, Antalya halkını da arkamıza alıp BSL'ye yükselmeyi istiyoruz. Ve BSL'de de tutunmak istiyoruz. 

Umarım Bodrum da Süper Lig'e tutunur ve uzun soluklu bir kulüp olur. Neden uzun soluklu olsun istiyorum. Çünkü kısa süreli örnekler maalesef mevcut... 

Esasında Basketbol Süper Ligi'nde Ege'den, Akdeniz'den, Doğu'dan birçok takımın olması ve İstanbul'un dışında bir mozaik oluşması lazım. Güneydoğu'da yıllarca bayrağı Gaziantep taşıdı... Biz de Akdeniz'de bu misyonu gerçekleştirmek için kolları sıvadık.

Hep İstanbul takımları önde oluyor. Neden? Çünkü İstanbul'a oyuncu getirmek daha kolay, sponsorluklar da öyle. Bodrum örneği gibi iyi bir lokasyon basketbolcuların tercihi olur, keza Antalya'da öyle... 

Uzun vadeli planımız tesisleşme, akademi kurma ve sporcu yetiştirmek... Bu planı uygulayabilmek için de ismine yakışır bir yapılanma yani Süper Lig'de oynamak lazım. BSL'de oynamak da ciddi bir bütçe gerektiriyor. 

Kısa vadeli planda önce basketbolda var olup, Antalya halkını arkamıza almak istiyoruz. Bunu başardıktan sonra TB2L'nin ardından misli.com TBL'de çok başarılı olacağımızı düşünüyorum. Cadı kazanı olan TBL'de birçok kaliteli takım, taraftar desteği olmadığı için başarılı olamıyor. Biz şimdiden o ligde 10-15 bin taraftara oynayacağımızı planlıyoruz. O ligin en yüksek bütçeli takımların yarısı kadar para harcayarak, taraftar desteğini aldıktan sonra BSL'ye çıkacağımıza eminim. Oyuncu ne kadar kaliteli olursa olsun taraftar desteği olmadığı zaman yüzde yüz performansını gösteremiyor, bizim avantajımız da Antalya halkının bizi desteklemesi olacak. Biz o şehre karşılıksız, maddi beklentisiz gittik ve sadece taraftar desteği istiyoruz.

Orta vadedeki hedefimiz ise TBL'de varlık gösterip, Süper Lig'e yükselmek ve tesisleşmenin ilk adımlarını atmak... 

Biz altyapı olmadan bir takımın var olabileceğini kesinlikle düşünmüyoruz. Alttan gelen oyuncuların üsttekileri korkutması, forma için rekabet yaratması açısından da önemli... Bu takıma ivme katan bir detay, zaten TBL'de altyapı takımı olma zorunluluğunuz var. Ki biz sadece erkek basketbol için değil kadın basketbolu için de öz kaynak düzenini düşünüyoruz. Kim bilir belki sonrasında voleybol şubemiz de olur. Antalya halkının çocuklarının rahat rahat spor yapabileceği bir tesis inşa etmeyi istiyoruz. 

Ülkemizin geçtiği zor bir dönemde spora olan yatırımlar azalırken biz elimizi taşın altına sokuyoruz. Çünkü kazandığınız paranın paylaşıldıkça, iyi projelere yatırım yaptıkça daha da artacağı düşüncesindeyiz. Biz tüm kazancımızı kendi işimize yatırırsak bu çok da keyifli olmaz. Basketbola yaptığımız ciddi yatırım bizi çok mutlu edip, keyif veriyor. Futbolun bile zor sponsorluklar bulduğu bir dönemde basketbola yaptığımız yatırımın önemli olduğunu düşünüyoruz. 

Evet belki biz TB2L'den başlayacağız ama kadro planlamamızı TBL'yi göz önüne alarak yaptık. Biz şirket olarak başarısızlığı sevmiyoruz, basketbolda da başarısızlığı kabul etmiyoruz ve TB2L üstü bir bütçe ile yapılanmamıza devam ediyoruz. Kadromuzda Nusret Yıldırım gibi tecrübeli bir isim de var, Kutay Güneş gibi gelecek vadeden oyuncular da... Biz başarılı olacak uzun vadeli bir projenin peşindeyiz...

YORUMLAR

  • 0 Yorum