ING BSL Takım Analizleri - 1

ING Basketbol Süper Ligi'nde yeni sezon öncesinde takımlar hangi izlenimleri veriyor? Hedefler farklı olsa da her bir takım elinden gelenin en iyisi için mücadele veriyor.

ING BSL Takım Analizleri - 1
24 Eylül 2021 - 18:28
Bertan ERMAN - RİBAUND DERGİ

ING Basketbol Süper Ligi'nde yeni sezon yarın başlıyor. Bu sezon 6 İstanbul takımı da birbirinden iddialı. Lige yeni gelen Semt 77 Yalovaspor da, kalıcı olmak için bir mücadele verecek. 

ANADOLU EFES: KEMİK KADRO VE AYNI HEDEF



Aslında Anadolu Efes için fazla söze gerek yok. Geçen sezon yaptıkları ortada. Kendi deyimleriyle yarım kalan görevi tamamladı ve kulüp tarihinin ikinci Avrupa zaferi geldi. Ancak bu daha büyük bir zafer; Avrupa’nın bir numaralı kupası EuroLeague’i kazandılar. ING Basketbol Süper Ligi’nde ise süper bir sezonu geride bıraktılar. Eğer HDI Sigorta Afyon Belediye deplasmanında kaybetmeselerdi, 1992-1993 sezonundaki gibi namağlup şampiyonluk olacaktı. Ancak sadece 1 yenilgi ile şampiyonluk da mükemmel. O yenilgide Efes’in kritik oyuncuları kadroda yoktu.


Lacivert Beyazlılar, geçen sezonki şampiyon kadroyu büyük ölçüde korudu. Sertaç Şanlı, geçen sezon Efes’teki inanılmaz çıkışı sonrasında Barcelona’ya gitti. Anadolu Efes, yerine genç bir yetenek, NBA Draftı’nda Philadelphia 76ers tarafından seçilmiş Sırp pivot Filip Petrusev’i kadrosuna kattı. Ergin Ataman’ın önderliğinde, tüm oyuncuların birbirini tanıdığı yıldızlar topluluğu, yine hem ING Basketbol Süper Ligi’nde hem de THY EuroLeague’de favori.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ: HEDEF BÜYÜDÜ



Bahçeşehir Koleji, ING Basketbol Ligi’nde, çıktığı sezondan bu yana tam olarak bir düzen sağlayamadı; bunu sezon içindeki koç değişiklikleri ve oyuncu değişimleri buna sebep oldu. Bahçeşehir, bu olumsuzluklara rağmen ligde kalıcı olacak gücünü kaybetmedi ve belli bir noktaya kadar geldi.


Kırmızı Ejderhalar, geçmişten çıkardığı derslerle yepyeni bir maceraya açılıyor; bu sezondan itibaren, Fenerbahçe Beko’ya ev sahipliği yapan Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda maçlarını oynayacak. Baş antrenör olarak Erhan Ernak ile devam etme kararı alan Bahçeşehir Koleji, yardımcı antrenörlük pozisyonuna, geçen sezon basketbolu bırakan Ender Arslan’ı getirdi. Yabancı rotasyonunu Jamal Jones haricinde tamamen değiştiren Kırmızı Ejderhalar’ın flaş transferi, geçen sezonun EuroCup MVP’si Jamar Smith desek yalan olmaz. Smith’in yanında daha önce ING Basketbol Süper Ligi deneyim yaşayan Devin Williams’ın yanı sıra Avrupa deneyimine sahip Ben Bentil ve Langston Hall da kırmızı-lacivertli ekibe dahil oldu.

Kırmızı Ejderhalar, bunun yanında yerli rotasyona da Kartal Özmızrak, Muhammed Baygül, Oğuz Savaş gibi deneyimli isimleri ekleyerek takımdaki oyuncu rotasyonuna genişlik kattı. Bahçeşehir, FIBA Europe Cup’ın favorilerinden biri olmanın yanı sıra, ING Basketbol Süper Ligi’nde de Playoff’a kalacak bir kimyaya sahip; zira geçirdikleri hazırlık maçları buna bir gösterge…

BEŞİKTAŞ ICRYPEX: GENÇLİĞİN ENERJİSİNE DEVAM



Beşiktaş Icrypex, geçen sezon farklı bir yola girdi ve genç oyunculara yatırım yaptı. Bandırma ağırlıklı olmak üzere birçok yerden gelen genç oyuncularla başka bir boyuta geçen Kara Kartallar, ilk 6 maçta sendelese de, daha sonra Ahmet Kandemir’in yönetim kısmının yanı sıra baş antrenörlük görevini üstlenmesiyle dipten çıkıp ING Basketbol Süper Ligi’nde yarı finale yükseldi. Bu genç isimlerden Alperen Şengün’ün yıldızı parladı ve NBA’e yolcu oldu. Şehmus Hazer ise, THY EuroLeague’de yer alan Fenerbahçe Beko’ya geçti. Ancak siyah-beyazlı ekip, aynı mantalitede yola devam ederek yeni genç yıldızlar parlatmaya devam edebilecek durumda.


Yabancı rotasyonu da değişen Beşiktaş Icrypex, bu noktada da Isaiah Whitehead transferiyle dikkat çekti. Yine 30 yaşın üzerinde sadece takım kaptanı Mehmet Yağmur var. Genç ve dinamik Beşiktaş Icrypex için bu sezon, diğer takımların atağa kalkmasıyla nispeten daha zor geçebilir ama onları yine Playoff potasında görmek mümkün. Tabii, genç Kara Kartallar’ın FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde ne yapacağı da ayrı bir merak konusu…

DARÜŞŞAFAKA: ŞİMDİ ATAK ZAMANI



Türkiye’de son 5 sezona damga vuran takımlardan biri Darüşşafaka; bunda şüphe yok. EuroLeague’deki çeyrek final, EuroCup şampiyonluğu vs. O dönemler geride kalsa da, Daçka’nın bu arenadaki yeri sağlamlaştı. Geçen sezon kağıt üzerinde, geçmişteki dönemlere göre daha düşük seviyede diye bakılabilecek kadro, 2018-2019 sezonundan daha başarılı işler çıkardı; ING Basketbol Süper Ligi’nde yeniden Playoff’a kalındı. İlk FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi deneyimi ise bir hayli talihsizdi.

Şimdi ise, daha önceki sezona göre hem yerli rotasyonda hem de yabancı rotasyonda daha diri, daha verimli şut atabilecek ve daha iyi savunma yapan bir Darüşşafaka var. Kara Panterler’in hazırlık maçları, bir hazırlık maçından ziyade ciddi bir turnuvada hayati maçlar gibi geçti. Buna AEK ile 3 uzatmaya giden hazırlık maçını rahatlıkla örnek verebiliriz. Yabancı rotasyonunda, Isaiah Pineiro ve Nathan Boothe gibi şutör forvetlerin yanı sıra, Türkiye deneyimi olan pivot Gabriel Olaseni ve oyun kuruculukta Troy Caupain’in katkıları, Daçka’yı daha iyi noktalara taşıyacak gibi görünüyor.

FENERBAHÇE BEKO: İYİ İZLENİMLER



Zeljko Obradovic dönemi sonrası Igor Kokoskov yönetiminde ING Basketbol Süper Ligi finali ve THY EuroLeague’de Playoff; CSKA Moskova ile olan çeyrek final serisinde gelen Covid-19 ve sakatlıklardan oluşan talihsizliklere rağmen ve kadronun da değişimine rağmen iyi işler. Ancak bahsettiğimiz takım Fenerbahçe Beko ve Avrupa’nın en üst seviyelerinde olan bir takım hakkında bir şeylerden bahsediyoruz.


Tabii ki oyuncular, geçen sezonki aksaklıklara göre değişti ve daha etkili olacak isimler geldi. Baskonia’dan gelen Achille Polonara ve Pierria Henry, birçok açığı kapatacak isimler. Geniş rotasyonda, Frutti Extra Bursaspor’dan alınan Marial Shayok da THY EuroLeague ve ING Basketbol Süper Ligi’nde verimli olabilecek bir isim. Devin Booker, pota altında Jan Vesely’e nefes aldırmak için geçen sezondan istenen bir oyuncuydu; bu sezon geldi. Ancak Sarı Lacivertliler, yerli oyuncu rotasyonunda önemli transfer hamleleri yaptı. Pınar Karşıyaka’da iyice yükselen Metecan Birsen yuvaya geri döndü. Beşiktaş Icrypex ile yükselişini sürdüren Şehmus Hazer de sarı-lacivertli ekibe dahil oldu. Ayrıca, Alman Milli Takımı'nda oynasa da, Türk asıllı olan gard İsmet Akpınar da, sezon öncesinde iyi izlenimler verdi.

Lakin Fenerbahçe Beko’da, sezon öncesinde en büyük değişiklik, birçok oyuncunun transferi sonrasında Igor Kokoskov’un Dallas Mavericks’e, Jason Kidd’in yardımcısı olarak gitmesinin ardından, onun yerine Sasa Djordjevic’in getirilmesi. Cevat Soydaş Turnuvası’nı bir kenara bırakacak olursak, Istanball Cup’ta muazzam bir performans gösteren Fenerbahçe Beko vardı. Avrupa bazlı bir çalıştırıcı, Fener için daha etkili olacaktır. Oyuna odaklanmış bu Fenerbahçe Beko takımı, ING Basketbol Süper Ligi’nde Efes kadar şampiyonluk için önemli bir aday ve THY EuroLeague’de de Final Four potansiyeli, geçen sezona göre daha yüksek.  

GALATASARAY NEF: GEÇEN SEZONU UNUTTURMAK İÇİN…



Türk basketbol tarihinin öncü ve köklü takımı Galatasaray’ın geçen sezon yaşadıkları tam bir hayal kırıklığıydı. Zira Cim Bom, son haftalarda Afyon, Karşıyaka ve Bursa karşısında galip gelemese, şu an bu yazı olmayacaktı. Yani Aslanlar, bir TBL takımı olarak ING Basketbol Süper Ligi’ne çıkma mücadelesi verecekti. Sarı-kırmızılı ekip için kabus gibi bir sezon geride kaldı.

Galatasaray, bu kabusu bir daha yaşamamak için önemli hamleler yaptı. Nef ile isim sponsorluğuna gidildi. Aslanlar, yönetim kısmını Kerem Tunçeri ve Turgay Zeytingöz gibi başarılı yöneticilerle güçlendirdi. Bu ortamı en iyi tanıyan Baş Antrenör Ekrem Memnun ile yola devam etme kararı alan Galatasaray Nef, hem ING Basketbol Süper Ligi’nde eski günlerine kavuşacak hem de FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde başarılı olacak bir oyuncu kadrosu kurdu. Melo Trimble ve Dee Bost, gardlarda kritik rollerde olacak. Sezon öncesinde başarılı geçen hazırlık sürecinde göze çarpan bir diğer isim de Kerry Blackshear idi. Taraftarların da geri döneceğini de eklersek, bu sezon Cim Bom’a dikkat edin; güçlü bir şekilde kükreyen bir aslanın karşısında durmak hiç kolay değil.

SEMT 77 YALOVASPOR: KÜÇÜK ŞEHRİN BÜYÜK HİKAYESİ



Yıllar önce İstanbul’dan ayrılıp şehir statüsüne kavuşan Yalova’nın piyasası yüksek olan takım sporlarındaki en üst seviyesine çıkan takımı olmayı başarmak da büyük bir iş öncelikle. Geçen sezon Playoff’lardan gelen Semt 77 Yalovaspor, Final Serisi’nde Samsunspor gibi kuvvetli bir ekibi geride bırakarak ING Basketbol Süper Ligi’ne adım attı.


Baş Antrenör Hakan Yavuz’un daha önce bu ligde deneyimi bulunuyor. Kendisini son olarak tecrübeli oyunculardan ve belli potansiyellere sahip yabancılardan oluşan İstanbul Büyükşehir Belediyespor’u çalıştırırken gördük. Semt 77 Yalovaspor’da da Can Altıntığ, Doğan Şenli, Emir Gökalp gibi bu ligi iyi bilen isimler takımda yer alacak. Yabancı transferlerde de C.J. Williams ve Alex Chassang gibi Avrupa deneyimi yüksek oyuncular dikkat çekiyor. Sezon öncesi daha deneyimli takımları zorlamayı başaran Yalova, ING Basketbol Süper Ligi’nde kalıcı olmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaktır.

Fotoğraflar kulüplerin Twitter hesaplarından alınmıştır. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum