Hasan Arat | Bidev, dev bir aile ateşini yaktı

BİDEV Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Arat: "Basketbol camiasında 2017 sonunda Batur Abi ile başlayan çok acı kayıplarımız oldu. O kayıplar bize sırt sırta vermenin gerekliliğini gösterdi. Pandemi döneminde evde kapalı kaldığımız dönemde de BİDEV için ilk adımları attık."

Hasan Arat | Bidev, dev bir aile ateşini yaktı
03 Kasım 2021 - 11:54 - Güncelleme: 03 Kasım 2021 - 12:43
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- BİDEV (Basketbol İçin Destek ve Eğitim Vakfı) için ilk kıvılcım ne zaman yandı?

 
- Aslına bakarsanız ilk kıvılcım pandemi döneminde yandı. Evde kapalı kaldığımız dönemde bu fikir oluştu. Batur Abi'nin vefatıyla 2017 sonunda başlayan süreçte çok acı kayıplarımız oldu. Arka arkaya Doğan Hakyemez, Battal Durusel ve İsmet Badem'i kaybettik. O kayıplar bize sırt sırta vermenin gerekli olduğunu gösterdi. Son olarak da ekim ayının ilk günlerinde 1 numaralı mütevelli heyetimiz Nur Germen'i kaybettik.
 
Eskişehir'de yaptığımız etkinliklerde, onları da yâd etmeyi unutmadık. Hazırlanan özel filmleri seyrederken tüm kayıplarımızı da tekrar hatırladık. Onları anmak tüm mütevelli heyeti üyelerimizi de çok mutlu etti.
 
Arkadaşlarımız burada yaptığımız çalışmalara büyük katkılarda bulundu, müthiş disiplinli davrandılar. Bu bana umut verdi, tüm üyelerimizin, topluma bir şeyler vermek için sorumluluk alması çok önemli. 
 
İLK PROJEMİZİ TEGV İLE YAPACAĞIZ
 
- Vakıf olarak kısa, orta ve uzun vadeli planlarınız için neler söylersiniz? 

 
- BİDEV gerçek bir ihtiyaçtan çıktı, özellikle sosyal dayanışma ve eğitimi ön planda tuttuk. Öncelikle yönetim kurulumuzu hazırladık, derneğimizin mütevelli heyeti başkanı Aydın Örs oldu. Eskişehir'de 15-17 Ekim tarihleri arasında 'Arama Konferansı' yaptık. Buradan çok önemli neticeler çıktı, yakın zamanda orada aldığımız kararlar netleşir.
 
Kısa, orta ve uzun vadede planlamamızı yapıp, projelerimiz için finansmanımızı hazır edeceğiz. Gerçekleştirebileceğimiz hedeflerle yola çıkacağız. Şu an TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) Projesi ile ilk aşamadaki hamlemiz. 8 eğitim parkını, 'Basketbol Gönüllüleri Projesi' kapsamında yapacağız. Bunun otofinansmanı vakıf kurucularımız ve mütevelli heyetimiz tarafından karşılandı. Ayrıca buna benzer olarak, özellikle sağlık dayanışma ve eğitim konularında da çalışmalarımız olacak.
 
AVRUPA VE NBA'DEKİ OYUNCULARIMIZ DA GÖNÜLLÜ OLSUN
 
- Faal oyuncu ve koçların da mütevelli heyetinizde bulunduğunu görüyoruz... Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

 
- Sinan Güler, Doğuş Balbay ve Mehmet Yağmur’un yanı sıra antrenörler Ergin Ataman, Orhun Ene ve Ufuk Sarıca da üyelerimiz. Burada komitelerimiz; sağlık, eğitim, iletişim, müze, finansman çalıştayları yaptı. Yol haritasını belirleyerek yapabileceklerimizi bir plan çerçevesinde gerçekleştireceğiz.
 
Avrupa Ligi ve NBA’de rol modeli olan arkadaşların sezon bittiğinde belli süre ayırıp Anadolu’da vakıfla bazı çalışmalara katılmalarını istiyoruz. Bu, onların aynı zamanda görevi olmalı. Burada da bir gelenek oluşturmamız lazım. NBA oyuncusu yazın bunları yapabiliyorsa, bizim basketbolcularımız da sadece İstanbul’da ya da tatil bölgesinde kalmamalı. Anadolu’da da çocuklarla, insanlarla bir araya gelmeli. Yeter ki onlar gönüllü olsunlar, örnek olsunlar. Biz her türlü desteği vermeye hazırız.
 
ÜYELERİMİZ ÇOK KALİTELİ VE ALANLARINDA PROFESYONEL
 
- BİDEV olarak bugüne kadar geldiğiniz nokta ve aldığınız geri bildirimler için neler söylersiniz?

 
- Bugüne kadar ki çalışmalarımız sonrası muazzam geri dönüşler aldığımızı söyleyebilirim. Mütevelli heyetimize bakacak olursanız, çok kaliteli ve alanlarında profesyonel isimler olduğu hemen dikkatinizi çekecektir. Basketbol geçmişi olan bu isimler, iş dünyası ve akademik kariyerdeki tecrübelerini buraya aktardılar ve şu an iyi bir noktadayız. 
 
MİLLİ TAKIMLAR VE OYUNCU YETİŞTİRMEDE BİR TIKANIKILIK VAR
 
- Hayalinizdeki basketbol iklimi için neler söylersiniz?

 
- Türkiye basketbolda bir dönemden geçiyor. Milli takımlarda ve Türk oyuncu yetiştirilmesi konularında tıkanıklıklar var. Bunları birçok spor dalında ya da sektörde de görebiliriz. Böyle döngüsel tıkanıklıklar olabilir. Öyle bir döneme denk gelindi. Tekrar toparlanma ile yükselişe geçeceğimizi düşünüyorum.
 
Türkiye'de ciddi bir basketbol seyircisi var. Onlar, basketbolu takip eder, bırakmaz! Dolayısıyla iyi olmak zorundasınız... 
 
Tabii ki ülkede ekonomik sorunlar ve pandemi dönemi sıkıntılarının yer aldığı bir periyottan geçiyoruz. Erkeklerde 2024 Paris Olimpiyatları'na kadar toparlanabiliriz; ama kadın basketboluna özel projeler yapmamız lazım. Gurur duyduğumuz kadın voleybolu, basketbol için de güzel bir örnek olabilir.
 
TİPLEME 
- En beğendiğiniz koç?

- Kendi takım koçum Mehmet Baturalp, Türkiye için de Aydın Örs 
- En beğendiğiniz oyuncu?
- Tüm gönüllerin MVP'si Battal Durusel
- En iyi ilk 5'iniz?
- Orhun Ene, Harun Erdenay, Erman Kunter, Hidayet Türkoğlu, Efe Aydan
- En zorlu deplasman?
- Karşıyaka
- Tek kelime ile basketbol?
- Hayatım

YORUMLAR

  • 0 Yorum