Hall Of Fame

"Carter (41) bu sezon NBA’de oynayan en yaşlı oyuncu oldu. 2019-20 sezonunda da oynamak istediğini belirten Vince Carter, bunu yaparsa tarihte ilk defa 4 decade'de (10 yıl) oynayan isim olarak tarihe geçecek. 22 sezon ile NBA'de en uzun oynayan isim olacak..."

Hall Of Fame
08 Haziran 2019 - 11:33 - Güncelleme: 08 Ağustos 2022 - 11:45
GÜLŞAH AKKAYA

NBA'de bu sezon 41 yaşında %40.9 ile kariyerinin en yüksek üçlük yüzdesini yakalayan,
‘Air Canada’ lakabıyla da anılan Vince Carter, Hall of Fame yolunda emin adımlarla ilerliyor. 21 yıllık NBA kariyerine Yılın Çaylağı ödülü (1998), NBA All-Star Smaç Yarışması Şampiyonu (2000), Sidney Yaz Olimpiyatları Altın Madalyası (2000), 8 kez NBA All-Star takımına seçilme ve bu sezon sonunda da 25.000 sayı sığdırdı.

Bu sezon NBA’de birçok yıldız inanılmaz performanslar sergiledi. NBA’in en fazla satan forma listesinde Carter’ın ismi ilk 15’te bile yok; ama NBA’e vurduğu damga, bir şehri değiştirme hikâyesi, yaptığı smaçlar ve NBA’in en yaşlı oyuncusu olarak hâlâ akılda kalan performanslar sergilemesinden dolayı bu yazı dizisinde yer alması gerektiğini düşündüm.

Biraz geçmişe bakarsak; NBA'in yayılma politikası dahilinde 1995-96 sezonunda lige 2 Kanada takımının dahil edildiği açıklandı. Bu takımlar Vancouver Grizzlies ve Toronto Raptors oldu. Fakat Grizzlies Kanada’da sadece 6 sezon yaşayabildi. Buz hokeyinin popüler spor olması, kötü yönetim kararları ve bazı oyuncuların takıma gelmek istememesi gibi sebeplerden dolayı 2001'de Memphis’e taşındı. Raptors’ın hikâyesi ise bambaşka oldu…

Şehirle bütünleşen ve sahiplenen bir oyuncu, hokey mabedi olan bir şehre basketbolu sevdirerek basketbol haritası üzerinde yerini belirledi. Vince Carter'dan bahsediyoruz... Carter 1998'de Golden State Warriors tarafından 5. sıradan seçilmişti; fakat Warriors şapkasını taktıktan hemen sonra 4. sırada Raptors tarafından seçilen North Carolina’dan takım arkadaşı Antwan Jamison ile takas edildiği haberini hâlâ podyumdayken öğrendi. İşin aslı; Raptors Yönetimi başından beri Carter’ı istiyordu ve ufak draft trick’leriyle Jamison’ın üstüne 500 bin dolar alarak Carter ile takas edip, kârlı bir işe imza attı.

Kuzeni Tracy McGrady ile Raptors’da buluşan Carter 1999-2000 sezonunda 5 yıllık tarihi olan takımı ilk defa play-off'lara taşıdı. Estetik, artistik ve yaratıcı hareketlerle tabir yerindeyse havada bir balet gibi uçarak gerçekleştirdiği akrobatik smaçlarla ‘Air Canada’, yarı-insan yarı şaşıtıcı (half-man halfamazing) ve 2000 NBA All- Star’da yaptığı smaçtan sonra ‘Vinsanity’ sıfatlarıyla anılan Vince Carter, Toronto ile bütünleşti.

O yaptığı yatırımlar ile şehri sahiplenerek Toronto’yu basketbol haritası üzerine yerleştirdi.
Basketbol kültürü yaratan, Toronto’da bir yaz düzenlediği sosyal sorumluluk maçında 19 bin kişiyi tribüne dolduran; Andrew Wiggins, Anthony Bennett, Tristan Thompson gibi Kanadalılara ilham kaynağı olan ve onların basketbola başlamasına vesile olan Carter’ın Raptors'taki hikâyesi ne yazıkki mutlu son ile bitmiyordu.

2001 Play-off Doğu Konferansı Şampiyonluğu'nun 7. maçında, aynı gün North Carolina’da mezuniyet törenine katılıp, özel uçakla karşılaşmaya yetişiyor. Kader işte; maçın son 2 saniyesinde 1 sayı ile geride iken maç topunu kullanıyor ve isabet bulamıyor. Hikâyeyi öğrenen basın Carter’ın üzerine gidiyor ve bu olay Raptors kariyerinin çöküşünün başlangıcı oluyor.

Yaşadığı sakatlıklar ve artık smaç yapmak istemediğini dile getirmesi, mutsuz bir tablo çizmesi sonucunda 2004'te New Jersey’e takas oluyor ve Raptors taraftarı ile 2014'e kadar sürecek bir husumet başlıyor. Yaklaşık 10 sene süren ve Carter’ın Toronto’da oynadığı her maçta aleyhine tezahüratta bulunan taraftarlar, 2014 yılında maçtan önce düzenlenen özel tribute videosu ile Carter'la barışarak, takım için yaptıklarına teşekkür ederek onu alkışlamaya başlıyor.

Carter bu sezon NBA’de oynayan en yaşlı oyuncu oldu. Kariyeri boyunca Raptors dışında 7 farklı takımda oynadı; ama ben Carter’ı hep Raptors forması ile hatırlayacağım. 2019-20 sezonunda da oynamak istediğini belirten Carter, bunu gerçekleşirse tarihte ilk defa 4 decade'de (10 yıl) oynayan oyuncu olarak tarihe geçecek. 22 sezon ile NBA en uzun oynayan oyuncu olarak NBA Hall Of Fame de yerini alacak ve lige damgasını iyiden iyiye vuracak...

YORUMLAR

  • 0 Yorum