Gösterişsiz ama etkili

“Ivan Buva, boyalı alandaki yaratma/bitirme kabiliyeti sayesinde en üst seviyede fark yaratabiliyor. Beşiktaş’ın bu sezon hedeflerine ulaşması için Buva’nın keyif veren sadeliğine ve yüksek verimdeki bitiriciliğine ihtiyacı var.”

Gösterişsiz ama etkili
04 Mart 2019 - 10:24
LEVENT LEVENTCİ

Beşiktaş Sompo Japan’ın 1991 doğumlu milli Hırvat uzunu Ivan Buva, iki sezondur ülkemizdeki en iyi pivotlar arasında yer alıyor. Tim Duncan ve Ante Tomic’i kendine örnek alan solak uzun Ivan Buva, etkileyici fundamentalı ve boyalı alandaki pozisyon yaratma/bitirme kabiliyeti sayesinde en üst seviyede fark yaratabiliyor.

Daha önce Zeljko Obradovic ile birlikte çalışmak istediğini belirten Buva, şu an bir başka Yugoslav efsane Dusko Ivanovic ile çalışıyor ve oyununu daha keskin hâle getirmek için mesai harcıyor.

Profesyonel kariyerine Hırvatistan’da başlayan ve Cedevita Zagreb forması giydiği dönemde EuroLeague’de bir maça çıkan Buva, henüz 23
yaşında önemli bir karar alarak yurt dışına transfer oldu. 2013/2014 sezonunun ikinci bölümünde İtalyan ekibi Red October Cantu’ya imza atan Buva, 2.5 sezonluk İtalya macerası sayesinde kariyerine önemli bir ivme kazandırmayı başardı.

Buva, özellikle 2015/2016 sezonunda bençten gelen en önemli uzun rolünü üstlendiği Sidigas Avellino’da 43 maçta yaklaşık 13.3 sayı, 5.5 ribaund ortalamaları tutturdu. Takım arkadaşı James Nunnally’nin İtalya Ligi’nde En Değerli Oyuncu seçildiği 2016/2017 sezonunda Ivan Buva, gösterdiği performansla adından söz ettirmeyi başardı.

2016/2017 sezonu için Ivan Buva’nın rotası, İspanya’nın köklü takımlarından Bilbao oldu. İtalya’da Cantu kariyerinde olduğu gibi İspanya’da da yerel lig ve EuroCup tecrübesini aynı anda yaşama şansını elde eden Ivan Buva, ülkemizde iki sezondur Darüşşafaka forması giyen Micheal Eric ile birlikte Bilbao uzun rotasyonunun temelini oluşturuyordu.

Hem İspanya Ligi ACB’de, hem de EuroCup’ta ortalama bir sezon geçiren
Bilbao adına sezonun iyi isimlerinden biri olan Ivan Buva, etkili sırtı dönük oyunlarının yanı sıra o sezon maç başına %36.2 isabet oranıyla 0.44 üçlük isabeti yakalayarak dış şut atabilen modern bir hücum odaklı uzun olabileceğini herkese göstermiş oldu. Bilbao formasıyla çıktığı 39 maçta 11.97 sayı, 5.03 ribaund ortalamaları tutturan Hırvat uzun, Türk takımlarının ilgisini çekmeyi başardı.

2017/2018 sezonu için Ertuğrul Erdoğan’ın çalıştırdığı İstanbul BBSK
ile anlaşan Ivan Buva, hücumda takımının liderlik rolünü üstlendi. Yugoslav ekolünden yetişen ve yetiştiği dönemde sabahları yaptığı iki saatlik idmanlarda temel hareketler üstüne yoğun mesai harcayan Buva, Ertuğrul Erdoğan’ın sisteminde gösterişsiz; ama durdurulması çok zor bir hücum yıldızına dönüştü.

Boyalı alan bitiriciliği, sırtı dönük oyunu ve şut atabilme özelliklerinin yanına uzun bir oyuncu için iyi sayılabilecek oyun görüşünü de ekleyen Buva, kariyerinin en iyi sezonunu İstanbul BBSK formasıyla geçirdi. 43 maça çıkan Buva; yaklaşık 18 sayı, 7 ribaund, 2 asist ortalamaları tutturdu. Buva, başarılı geçen İstanbul BBSK macerasının ardından kısa süreli Valencia ve Çin Yaz Ligi maceraları yaşadı.

Hırvat uzun Buva’nın 2018/2019 sezonu için durağı, yine bir İstanbul takımı oldu. Karadağlı efsane koç Dusko Ivanovic’i takımın başına getiren Beşiktaş, son dönemde birçok hücum odaklı pivot yetiştiren Hırvatistan’ın gösterişsiz; ancak etkili ismi Ivan Buva’yı kadrosuna kattı.

Dusko Ivanovic’in sisteminde Jason Rich ve Robin Benzing ile birlikte hem kriz anlarında sorumluluk alma, hem de maç/sezon genelinde takımın hücumuna seviye atlatma görevlerini üstleniyor Buva.

Atletizm ve çabukluk konularında özellikle savunmada zaman zaman sıkıntı yaşayabilen Buva, oyun bilgisi ve Ivanovic’in disipline sadık kalmayı şart koşan sistemi sayesinde eşleştiği uzunların birçoğuna üstünlük kurabiliyor.

Basketbol Süper Ligi ve FIBA Basketbol Şampiyolar Ligi’nde yoluna doludizgin devam eden Beşiktaş Sompo Japan’ın en istikrarlı oyuncusu olan Buva, maç başına yaklaşık 14 sayı, 6.5 ribaund, 1.6 asist ortalamalarıyla mücadele ediyor. Beşiktaş’ın hedeflerine ulaşması için Ivan Buva’nın keyif veren sadeliğinin ve yüksek verimdeki bitiriciliğinin sürmesi şart.

YORUMLAR

  • 0 Yorum