Gelecek

FIBA U-18 Avrupa Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan ve Basketbol Süper Ligi'nde boy gösteren 2004 jenerasyonunun parlayan yıldızlarını mercek altına aldık. Ay yıldızlıların gelecekteki gardları arasında yer alanGalatasaray NEF forması giyen playmaker Tan Yıldızoğlu, Daçka'nın çok yönlü uzun gardı Eray Büyükcangaz, turnuvanın en iyi beşine girmeyi başaran Tofaş'ın altyapısında yetişen Berke Büyüktuncel ve Anadolu Efes'te pota altında savaşan Karahan Efeoğlu'na yer verdik.

Gelecek
16 Ocak 2023 - 14:00
HÜSEYİN DEMİR
 
PLAYMAKER
TAN YILDIZOĞLU
GALATASARAY NEF

 
Son dönemlerde şutunu geliştiren Tan, açık alanda gayet iyi, savunmada kısa oyunculara baskıyı sağlam yapıyor ve pas arası ile hızlı hücuma çıkabiliyor. Hem savunmada hem hücumda kendini geliştiren playmaker, gelecekte A Milli Takımımızın bir numaralı adaylarından biri olarak görülüyor.
 
Sportif bir ailenin çocuğu olan Tan Yıldızoğlu’nun basketbola başlangıç serüveni ve bu spora olan tutkusu, minik yaşlarda parkelerin tozunu yutmasıyla başlıyor. Temel fundamantel eğitimini almasında annesinin ve babasının destekleri, emekleri çok… Altyapıdan basketbolcuların yetişmesinde aile ve antrenör faktörü önemlidir. Hem anne hem baba basketbolun içinden gelince genetik kodlar doğal olarak sporcuya yansıyor...
 
Kariyerinde birçok başarıya ve kupaya sahip anne Aylin Yıldızoğlu ile kadın milli takımın eski antrenörü Ceyhun Yıldızoğlu gibi önemli başarılara imza atan iki ismin meyvesi olan Tan, Türk basketbolunun gelecek vaat eden gardları arasında yer alıyor. Henüz küçük yaşlarda babasının antrenmanlarını izlemesi, kenarda top sektirmesi ve oyunu anlaması, onun ne kadar şanslı bir basketbolcu olduğunu gösteriyor.
 
Basketbola erken yaşlarda başlayan Tan Yıldızoğlu'nun kısa bir dönem de olsa futbol deneyimi oluyor. Daha sonra basketbolcu olmaya karar vererek altyapılarda doğru fundemantel tekniğini, doğru antrenörlerden ve babası Ceyhun Yıldızoğlu’ndan alması onun için en büyük şanslardan biri diyebiliriz.
 
Altyapıda; Tarsus Amerikan Koleji, Mersin Büyükşehir Belediye formaları giyen Tan'ın, bireysel gelişimini en çok ilerlettiği ve kariyerinde önemli adımları attığı anlar U-16’dan U-18’e geçiş sürecinde oldu. Anadolu Efes, Pınar Karşıyaka altyapı takımları ile de kısa bir dönemi olan oyun kurucunun, en büyük hayallerinden biri A takıma çıkarak orada kendini kanıtlamaktı. Genç basketbolcunun altyapıda bu kadar sık takım değiştirmesinin nedeni babasının antrenörlüğü... Ceyhun Yıldızoğlu kulüp değiştirdikçe, o da okulunu ve basketbol eğitimini değiştirmek zorunda kaldı.
 
Tan Yıldızoğlu, akademik eğitimin yanında basketbol eğitimini de hep başarıyla sürdürmüş örnek bir sporcu oldu. Kendisi ile Pınar Karşıyaka döneminde kısa süreli çalışmamda onda gözlemlediğim ilk izlenim şöyleydi: İnanılmaz bir basketbol sezgisi, saha görüşü, oyun bilgisi ve temel tekniği... U-14 Pınar Karşıyaka'nın altyapı yaz antrenmanlarına katıldığında Eray Büyükcangaz ile 1'e 1 eşleşmelerde, ikilinin saha içerisinde muazzam rekabetini izlemiştik. Küçük takımda Tan, fizik olarak Eray’a göre belki daha kısaydı; ama saha görüşü, oyun bilgisi olarak sanki bir tık daha iyiydi. Özellikle geçiş hücumlarında ve yarı saha hücum oyunlarında takımını çok iyi organize ediyordu.
 
Tan Yıldızoğlu'nun altyapıda en çok gelişim gösterdiği ve olgunlaştığı dönemlerde, temel tekniklerini sürekli geliştirdi. Şutunu geliştirmesi gerektiğini gayet iyi biliyordu ve onun üstüne giderek daha isabetli oynamaya başladı. Tarsus Amerikan Koleji’nde BGL ve TB2L dönemlerinde çok iyi performans sergileyerek dikkatleri üzerine çekti ve genç oyuncu Galatasaray NEF’e transfer oldu. İlk dönem A takımda ABD'lilerin yanında zorlanabileceğini düşünülen Tan, kısa sürede adapte olarak takımına uyum sağladı ve kendini hazır tutarak süre almasını bildi. İdmanlarda Melo ve De Bost gibi iki önemli oyun kurucu ile çalışmak ona çok ekstra özellikler kattı.
 
Gelişim sürecinde Kerem Tunçeri, Cenk Akyol gibi abileri ona hep yol göstererek, genç oyuncuyu bir adım öne taşıdı. Takım kaptanı Göksenin Köksal ve diğer takım içi ağabeyleri de ona destek olduğunda daha çok çalışarak motive olabiliyor. FIBA U-18 Avrupa Şampiyonası'ndan önce Next Generation Turnuvası’nda Vassilis Spanoulis ile çalışma imkânı bulan genç oyuncu, bireysel gelişimini daha da hızlandırdı. Ülkemizde düzenlen U-18 Avrupa Şampiyonası'nda takımına liderlik yaparak gümüş madalyanın sahibi oldu.
 
Hem savunmada hem hücumda kendini geliştiren Tan Yıldızoğlu'nun daha çok çalışarak daha iyi yerlere geleceğinden eminim… Genç playmaker gelecekte A Milli Takımımızın bir numaralı adaylarından biri olarak görülüyor.


 
POTANSİYEL
ERAY BÜYÜKCANGAZ
DARÜŞŞAFAKA

 
Gerektiğinde iki ve  üç numaralarda oynaması büyük avantaj olan Eray Büyükcangaz, 2.02 metrelik boyuna rağmen gard oynayabiliyor. Çok yönlü özelliği ile potansiyeli olan Eray’ın ismini ilerleyen dönemlerde daha sık duymaya başlayacağız. Belki EuroLeague’de belki de NBA’de…
 
2.02 m boyunda 2004 doğumlu uzun gard Eray Büyükcangaz, basketbola ilk adımlarını Selçuk Yaşar Spor Tesisleri'nde attı... Pınar Karşıyaka Altyapısı'nda yetişen genç oyuncunun, U-10 takımından U-18’e kadar geçen süreçte gelişimini ve takibini yakından izleyen antrenörlerinden biri olarak iki kelime olarak şunu söylemek istiyorum: Büyük potansiyel…
 
 U-12 takımında antrenörleri tarafından potansiyeli fark edilen Eray, U-14'e geçerken ona büyük yatırım yapıldı. Eray Büyükcangaz’ın fiziksel, teknik ve bireysel gelişimini yakından takip eden hocaları, özel idmanlarla oyuncuyu donanımlı hâle getirdi. Genç basketbolcu, altyapıda potansiyelini sahaya yansıttığında onu durdurmak neredeyse imkânsız oluyordu.
 
Eray’ın U-14 takımından U-16’ya geçiş döneminde Pınar Karşıyaka'nın altyapısında çalışan antrenörlerin de emeği çok…  Koç Gediz Çizmeli ile rahmetli Aytaç Kuru'nun Eray'ın gelişiminde emeği büyük. Özellikle koç Gediz Çizmeli kurduğu iletişim, genç oyuncunun gelişiminde çok etkili oldu. Sabah, akşam demeden onunla bire bir çalışan hocalar; turnuvalar, Türkiye Şampiyonları ve milli maçlarda onunla özel olarak ilgilendi. Eray Büyükcangaz da farkını ortaya koydu.
 
Hem mentor destek alan hem beslenmesine ve özel idmanlarına önem veren Eray, henüz 14 yaşındayken hırsı ve azmiyle rakiplerine korku salmıştı. Yıldız takımda kendisinden büyüklerle mücadele eden Eray Büyükcangaz, Türkiye Şampiyonaları'ndaki performansı ile de hep adından söz ettirdi.
 
Pınar Karşıyaka U-14'te antrenörlüğünü yaptığım dönemde, dizinden sakatlık yaşayan Eray, küçük bir operasyon geçirmişti. Fiziksel gelişiminde ufak tefek yaşadığı ağrılardan sonra sahaya çıktığında fırtına gibi esen genç oyuncu, U-16 dönemini bitirip yol ayrımına girdi. Ya Türkiye’de kalıp A takıma çıkmak için fırsatları kovalayacaktı ya da yurt dışına giderek daha çok süre alan bir takımda oynayacaktı. En akıllı tercihi seçerek 2020-2021 sezonunu KK Buducnost Voli’de geçiren Eray, 2021-22 sezonunda transfer olduğu SC Derby takımıyla Karadağ Basketbol Ligi’nde 16 maçta sahaya çıktı.
 
KK SC Derby Podgorica organizasyonunda yer alan ve takımının Adriyatik Ligi’ndeki maçlarında süre almaya başlayan Eray Büyükcangaz, ilk profesyonel sözleşmesini de burada imzaladı. Karadağ ekibinde süre aldıkça kendini daha çok geliştirdi ve burada özgüvenini tazeledi.
 
Ülkemizde düzenlenen FIBA U-18 Avrupa Şampiyonası’nda yıldızı parlayan genç yeteneği takip eden birçok menajer ve yönetici oldu. ESPN'in Draft Express hesabının yazarı Jonathan Givony, Eray’ı da listesine dâhil etti.
 
U-18 Avrupa Şampiyonası'nın ilk maçından finale kadar -yaşadığı talihsiz sakatlığı saymazsak- gayet iyi performans sergiledi. Eray Büyükcangaz, bu sezon Darüşşafaka’ya transfer olarak kariyerinde yeni bir sayfa açtı. Daçka'nın Süper Lig’de süre alabileceği ve potansiyelini sahaya yansıtabileceği bir takım olduğunu düşünüyorum.
 
Eray ile çalıştığım dönemde ona, sınırları zorlaması gerektiğini, mevcut potansiyelini her zaman kullanabileceğine dair telkinlerde bulunuyordum... Umarım daha çok süre alarak kendini daha iyi seviyelere taşıyabilir. Genç oyuncu bire bir adam eksiltip çembere gidiyor, üçlük tehdidi var, süratli, bitirişlerde son dokunuşları muazzam, savunmada topa baskıyı iyi yapıyor.
 
2.02 m. boyuna göre gard oynayabiliyor, gerektiğinde iki ve üç numaralarda oynaması onun için büyük avantaj… Çok yönlü özelliği ile potansiyeli olan Eray’ın ismini ilerleyen dönemlerde daha sık duymaya başlayacağız. Belki EuroLeague’de belki de NBA’de…
 

 
CESUR YÜREK
BERKE BÜYÜKTUNCEL
TOFAŞ

 
Savunma ve hücum ribaundu çekebilen, hızlı hücuma başlangıçta topu doğru kişiye veren, hücum sonrası geriye koşuyu iyi yapan Berke, basketbol bilgisi ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Hırslı yapısı ile kendisinden daha sıze’lı oyunculara karşı pota altında savaşabiliyor, Cesur Yürek, rakiplerine karşı fiziksel temastan da hiç kaçmıyor.
 
Tofaş altyapısında oynarken oyuncu gelişimini destekleyen antrenörlerin yanında Sammy Mejia’yı izlemesi ve örnek alması onun gelişimini hızlandırdı. Basketbolunu her geçen yıl daha da geliştiren Berke Büyüktuncel’in daha çok çalışarak bir gün NBA hayaline kavuşabileceğini düşünüyorum.
 
Basketbola ailesinin yönlendirmesi sonucunda başlayan Berke, altyapıdan günümüze kadar basketbolu hep severek ve keyif alarak oynadı. Türk basketbolunun lokomotif takımlarından, altyapılarda oyuncu fabrikası olan Tofaş’ta yetişmek Berke Büyüktuncel için büyük bir fırsat oldu. Altyapıda milli takım forması giyen genç oyuncunun, basketbol gelişiminde en çok etkilendiği kişi ise Sammy Mejia oldu.
 
Tofaş altyapısında oynarken oyuncu gelişimini destekleyen antrenörlerin yanında Mejia’yı izlemesi ve örnek alması onun gelişimini hızlandırdı. Basketbolunu her geçen yıl daha da ilerleten Berke'nin daha çok çalışarak bir gün NBA hayaline kavuşabileceğini düşünüyorum.
 
İzmir'deki FIBA U-18 Avrupa Şampiyonası’nda 12 sayı, 7 ribaund ortalama ile takımının en etkili silahlarından biri olan Berke, turnuvanın 'en iyi ilk beşi'ne girmeyi de başardı. Slovenya maçında 20 sayı geriden dönerek öne geçen milli takımımızda genç basketbolcunun skorer oyunu, tüm tribünleri ayağa kaldırmıştı.
 
U-18 Avrupa Şampiyonası'nda uzun olan takımımız, aynı zamanda hızlı ve atletik özelliklerini de sahaya iyi yansıtıyordu. Avrupa Şampiyonası, Berke Büyüktuncel ve arkadaşları için büyük bir tecrübe oldu. Turnuvayı izlemeye gelen NBA menajerleri ve oyuncu takibini yapan gözlemcilerin, Berke için önemli notlar aldığından eminim… Milli takımda hücumda özellikle oyunun sıkıştığı anlarda sorumluluk alarak liderlik görevini üstlenen Berke Büyüktuncel, takımının skor yükünü de taşıdı.
 
Başarılı bir turnuvayı geride bırakan genç oyuncu, Tofaş’ta A takıma yükselerek hazırlık maçlarında da süre almaya başladı. Şu an Türkiye Sigorta Süper Lig’de kendisine şans verildiği zaman fırsatları iyi değerlendiren Berke Büyüktuncel, gayet verimli oynayarak takımına katkı sağlıyor.
 
Genç yetenek, bireysel gelişimine önem vererek, kendisini üst seviyelere taşımak için elinden gelen çalışmayı yaparken, azmi de alkış alıyor. Takım antrenmanlarının yanında özel hocaları ile idmanlar yapması Berke’nin bu kadar kısa sürede önemli yol almasının en büyük etkenlerden biri. Çok yönlü oyuncu olan Berke Büyüktuncel, savunmada sertliği ve agresifliği ile rakiplerine kolay sayı attırmıyor. Atletizmi sayesinde hızlı ve geçiş hücumlarında da etkili oluyor. Şut tehdidi ile de ritmi ve tempoyu yakaladığı zaman solak oyuncuyu durdurmak adeta imkânsız…
 
Berke, çembere atak edebiliyor, üçlük tehdidi var, pası ve şutu iyi, savunma desen o da var. Geleceği parlak sporcunun diğer avantajlarından biri üç ve dört numara oynayabiliyor olması. Savunma ve hücum ribaundu çekebilen, hızlı hücuma başlangıçta topu doğru kişiye veren, hücum sonrası geriye koşu iyi yapan oyuncu, basketbol bilgisi ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Hırslı yapısı ile kendisinden daha sıze’lı oyunculara karşı pota altında savaşabiliyor, Cesur Yürek, rakiplerine karşı fiziksel temastan da hiç kaçmıyor.
 
Sezona iyi bir başlangıç yapan Berke Büyüktuncel, Şampiyonlar Ligi’nde deplasmanda oynadığı UCAM Murcia maçında 15 sayı, 4 ribaund, 2 asist, 1 top çalmayla mücadele ederken kariyer rekorunu da kırdı. Murcia maçının son anlarında talihsiz bir şekilde sakatlanarak tedavi sürecine girdi.
 
Parkelere tekrardan dönmek için sabırsızlanan geç oyuncu, umarım bir daha sakatlık yaşamaz. Dimitrios Priftis, genç isimlere şans veren ve onların gelişimine katkıda bulanan bir koç. Berke Büyüktuncel, eline gelen bu fırsatı iyi değerlendirerek performansını her geçen gün daha da yükseltecektir.
 

 
SAVAŞÇI
KARAHAN EFEOĞLU
ANADOLU EFES

 
Kendi oyun stili ve yeteneğinin Avrupa basketboluna uygun olduğunu düşünen Karahan, kariyer hedefini gerçekleştirmek için çok çalışıyor. Sırtı ve yüzü dönük oynayabilen genç oyuncu, boyalı alanda skor üretebiliyor. Üçlük tehdidi olan Karahan Efeoğlu’nun orta mesafe şut özelliği de en büyük avantajlarından biri…
 
Anadolu Efes Altyapısı'nda yetişen 2004 jenerasyonunun en parlak oyuncularından forvet pozisyonundaki Karahan Efeoğlu, bu yaz U-18 ve U-20 milli takımlarında gösterdiği başarılı performansı ile göz kamaştırdı. Türk basketbolunun gelecek vadeden oyuncuları arasında yer alan 2.01 m. boyundaki Karahan, geçtiğimiz sezon Basketbol Gençler Ligi (BGL) ve misli.com Türkiye Basketbol Ligi'nde (TBL) süre alarak kendini geliştirdi ve A takıma kadar yükseldi.
 
Altyapıdan A takıma çıkan genç oyuncuların bu süreçleri hep sancılı olur; çünkü kendilerini çoğu zaman fiziksel, psikolojik ve teknik olarak hazır hissetmezler. Karahan Efeoğlu; bu geçiş sürecinde temel tekniklerini geliştirmesinin yanında kendini mental olarak da hazırladı. Genç oyuncu pasör özelliği ve çember altı bitirişlerine de yatırım yaptı.
 
Şutunu geliştirirse kenar ve dipte set oyunları Karahan üzerinden çizilebilir. Soğukkanlı yapısıyla nerede, nasıl duracağını iyi bilen, spacing alan yerleşiminde kendisine pozisyon yaratabilen oyuncu, keskin ceza şutları ile tehlikeli olabilir. Henüz yolun başında olan Karahan Efeoğlu, savaşçı yönü ve çalışkanlığıyla becerilerini daha da geliştirecektir.
 
Savaşçı ruhunu U-18 Milli Takımımızda da gösteren Karahan, pota altında uzunlara karşı boğuşan, sağlam box out edebilmesi ve ribaund sezgisiyle savunmada takımına önemli katkı verdi. Boyalı alanda pivotlara karşı eşleşmelerden hiçbir zaman kaçmıyor ve sonuna kadar savaşıyor. Fiziksel avantajını iyi kullanarak savunmada direnci ve enerjisiyle takımını hep ayakta tutabiliyor. Bu sezon Anadolu Efes ile A takımda yer alan Karahan Efeoğlu, verimli bir hazırlık dönemini geride bırakarak potansiyeli olan genç oyuncular arasında yer alıyor.
 
BGL’de ve U-18 Milli Takımı'nda başarılı performansıyla dikkatleri üzerine çeken genç yıldız, fiziksel ve teknik gelişimiyle de ışık saçıyor. Sezon öncesi hazırlık maçlarında kendini gösteren genç oyuncu, BSL'de kendisine şans ve fırsat verildiğinde aldığı süreyi verimli şekilde değerlendirmeye çalışıyor.
 
BGL gibi organizasyondan çıkarak A takıma yükselen genç oyuncular BSL'de ABD'liler ile match-up olduğunda, rakipleri sağlam bir duvara çarpabiliyor! Karahan Efeoğlu rakiplerine karşı hiç korkmadan temaslı bir oyunu tercih ediyor. Genç basketbolcu yaptığı açıklamalarda hedefinin EuroLeague olduğunu da sık sık belirtiyor.
 
Kendi oyun stilini ve yeteneğini Avrupa basketboluna uygun olduğunu düşünen Karahan, kariyer hedefini gerçekleştirmek için çok çalışıyor. Sırtı ve yüzü dönük oynayabilen oyuncu, boyalı alanda skor da üretebiliyor. Üçlük tehdidi olan Karahan Efeoğlu’nun orta mesafe şut özelliği de en büyük avantajlarından biri…
 
FIBA U-18 Avrupa Şampiyonası'nda nefesleri kesen Slovenya maçında, 20 sayı, 8 ribaund, 3 asistlik harika performansıyla geri dönüşe imzasını atmıştı. Genç basketbolcu, kendini daha çok geliştirerek daha donanımlı bir hâle geldiğinde, Süper Lig’de de kendini kanıtlayacaktır. Anadolu Efes ile çıktığı antrenmanlarda ve maçlarda tecrübeli oyunculardan öğreneceği çok şey var... Özellikle bireysel antrenmanlarına daha çok önem veren Karahan Efeoğlu, eksik yönlerini giderdiği taktirde farkını da ortaya koyacaktır.
 
Bu sezon takımının yerli rotasyonu arasında kendine yer bulan genç oyuncunun, oyuna girmek için her zaman hazır olması gerekiyor. Kendisini hem psikolojik ve hem de teknik olarak hazır tuttuğunda koç Ergin Ataman tarafından verilen görevin altından kalkacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum