Fiyasko

"NBA'de birçok yıldızın sahneye çıktığı 2003 NBA draftında, LeBron James'in ardından ikinci sırayı alan Darko Milicic, tüm otoriteler tarafından parmakla gösteriliyordu. Ancak hiçbir şey beklendiği gibi olmadı..."

Fiyasko
04 Nisan 2020 - 15:03 - Güncelleme: 04 Nisan 2020 - 15:23
YAVUZ ÇANDIR

2003 yılı haziran ayının son günlerinde gözler NBA draftı'na çevrilmişti. LeBron James, Darko Milicic, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, Chris Bosh, Chris Kaman, David West, Mo Williams, Boris Diaw, Kyle Korver gibi pek çok oyuncunun draft edildiği 2003'te birinci sırayı LeBron James alırken, ikinci sırayı Darko Milicic almış ve üçüncü sıradan ise Carmelo Anthony seçilmişti.

Cleveland Cavaliers tarafından birinci sırada draft edilen LeBron James, bugünlerde basketbol severlere “Jordan mı? LeBron mu?” sorusunu sordurabilecek büyüklükte bir draft olurken, Detroit Pistons tarafından ikinci sırada draft edilen Darko Milicic ise “NBA tarihinin en büyük draft fiyaskosu” oldu. Gelin lafı fazla uzatmadan birçok basketbol otoritesinin hayallerini yüz üstü bırakan hikâyeye geçelim...

Yugoslav Savaşı’nın ortasında bir çocukluk geçiren Darko, 10 yaşındayken bir gün TV’de babasının isminin savaşta ölenler arasında olduğunu duydu. Kısa bir süre sonra yapılan açıklamada ölenlerin isminde hata yapıldığını ve bu listede babasının olmadığını öğrendi; ancak bu o süreç Darko’da önemli bir travma yarattı.

Darko küçük yaşlardan bu yana fiziksel özellikleri ile dikkat çekmesinden dolayı öğretmenleri tarafından basketbola yönlendirilmişti. Hem boyu hem de yetenekleri ile gözleri üzerine çeken Darko, 2001 yılında Yugoslavya ile U16 Avrupa Şampiyonluğu yaşadı. Bu tip şampiyonların NBA gözlemcileri için o yıllarda büyük bir önem taşıması, Darko’nun adının birden NBA kulüpleri arasında konuşulmasına neden oldu.

Darko’nun 18 yaşına girdiği yıl olan 2003'teki draft'ta tüm beklentiler onun ilk üç sıradan draft edilecek olmasıydı. Nitekim beklentiler, doğru çıktı ve Darko, Detroit Pistons tarafından draft edildi. Hem Avrupa medyasında hem de ABD medyasında Darko ile ilglli beklentiler çok yüksekti. Ancak NBA’de Darko’nun performansı beklendiği gibi gitmedi.

Draft edildiği Detroit Pistons’ta 3 yılda 1,56 sayı ortalaması ve 1,2 ribaund ortalaması ile oynayan Darko, 2006 yılında Orlando Magic’e draft edildi. Orlando Magic kariyerine iyi başlayan Darko, ufak bir heyecan yaratmış olsa da çok geçmeden vasat bir performans sergilemeye geri döndü ve 2007 yılında Orlando Magic tarafından da serbest bırakıldı.

Memphis Grizzlies, yeteneklerini tekrar gösterebilmesini umarak 2007 yılında Darko ile 3 yıl/21 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Ancak Darko, Memphis kariyerine de kötü başlamıştı. Takım içinde mutsuz olan Darko, kariyerinin en kötü günlerini geçiriyordu ve artık NBA kulüplerinde ona olan talep de gittikçe azalıyordu.

Sırasıyla New York Knicks ve Minnesota Timberwolves’ta oynayan Darko için NBA’de son durak Boston Celtics oldu. 2012 yılı eylül ayında Boston ile sözleşme yapan Darko, 21 Kasım 2012’de kişisel sebepler nedeniyle Boston tarafından serbest bırakıldı. Bu süreç içinde sadece beş dakika süre alabilen Darko, 2013 yılı haziran ayında ise emekliliğini açıkladı.

Yıllar sonra katıldığı TV programları ve bazı röportajlarda Darko, “Avrupa’dan gelen 2. sıra oyuncusu olarak, kendimi Tanrı tarafından gönderilmiş sanıyordum. O yüzden bir sürü kavgaya girdim, antrenmanlar öncesi sarhoş oldum, herkese kin duyardım; ama aslında o kin kendime karşıydı” sözleriyle neden NBA’de başarılı olamadığı hakkında öz eleştirisini yaptı.

Darko Milicic ve problemleri bir milat oldu mu bilinmez; ancak 2006 yılında NBA draftı için minimum yaş sınırı 18’den 19’a çıkmıştır. Bununla beraber NBA kulüpleri özellikle Darko Milicic fiyaskosunun ardından Avrupalı oyuncuların hem mental hem de fiziksel gelişimleri için daha farklı metotlar kullanmaya başladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları