Fenerbahçe Beko durdurulamıyor

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi, takım kimyasını yakalayanların iyi işler yaptığı bir lig olarak karşımıza çıkıyor. Bunun en büyük örneklerini 5. haftada gördük; bunun net örneği 5 maç sonunda yenilgisiz lider Fenerbahçe Beko...

Fenerbahçe Beko durdurulamıyor
03 Kasım 2022 - 14:40
Bertan ERMAN

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde milli ara öncesi son maçlar oynandı. Bu ara esnasında 6. hafta maçlarının bir kısmı oynanacak, bir kısmı ertelendi. Geride kalan 5 haftalık süreçte takım kimyası yüksek olan ekipler, kendini belli etti. Bazılarında sakatlık ve oyuncu ihtiyacı açık… Ancak taşların ciddi bir kısmını yerine oturtan takımlar, istedikleri noktada…

TAŞLARI YERİNE OTURTANLAR



Bu listenin başında hiç şüphesiz Fenerbahçe Beko var. Dimitris Itoudis yönetiminde yeni bir başlangıca imza atan sarı-lacivertli ekip, 5 maç sonunda namağlup tek takım olarak dikkat çekiyor. Son maçta Pınar Karşıyaka gibi zor bir rakip karşısında 12 sayı farkla kazanan İstanbul Anadolu Yakası temsilcisi, Itoudis’in çok bilinmeyenli denklemi bir matematik profesörü gibi çözmesiyle zirvede yer alıyor. Fenerbahçe Beko haricinde, Bursa takımları göze çarptı. İyi bir yerli rotasyona sahip Frutti Extra Bursaspor, Petkimspor deplasmanına kadar 4 maçta 4 galibiyet aldı ve bunlardan en dikkat çekeni Anadolu Efes’e karşıydı. Timsahlar’da şu sıralar bir yorgunluk ve hafif düşüş olsa da genel olarak iyi bir görüntü var. Tofaş ise sonradan yaptığı takviyelerle gücüne güç kattı. Priftis’in öğrencileri, görünürde iddialı gözükmese de her an her takıma sürpriz yapabileceğini gösterdi. Bunun sonucunda 5 maçta 4 galibiyete sahip bir Tofaş var… Keza, ligin İç Anadolu ekipleri Türk Telekom ve Ayos Konyaspor, doğru bir yapılanmanın ilk meyvelerini aldı.
Bu alanda Aliağa Petkimspor’un durumu daha farklı; sakatlık sorunları (Özellikle aşil tendonundan sakatlığı bulunan Silas Melson) ile boğuşan İzmir ekibi, Daçka deplasmanındaki 19 sayı farklı galibiyetin ardından Frutti Extra Bursaspor’un yenilmezliğine son verdi ve deyim yerindeyse ben de buradayım dedi.

EKLEME VE DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ DUYANLAR



Bu listenin başında Darüşşafaka yer alır. Geçen sezon iddialı takımların korkulu rüyası olan ve ligde yarı final yapan Daçka, açık ve net bir şekilde, daha önce Luke Harangody, Adrien Moerman ve Nathan Boothe gibi dışarıdan etkili şutlara sahip olan bir uzun forvete ihtiyaç duyuyor. Kara Panterler’in yerli oyuncuları kazanma çabası takdire şayan; ancak bu zorlu ligde, taraftarına geçen sezonu aratmak istemiyorsa, böyle bir takviye yapması şart. Anadolu Efes, sakatlıklardan muzdarip bir takım ve Shane Larkin’in oyun kurucu ve şutör özelliklerini arıyor. Bu nedenle Isaiah Taylor’ı kadrosuna katan Efes, sezon öncesi yeni transferlerinden verim almak için bir uğraş veriyor. Başantrenör Ergin Ataman da bunu sezon içinde test ediyor.
Oyuncu kazanma çabasında olması gereken bir diğer takım da Pınar Karşıyaka… Kağıt üzerinde iddialı bir takım var ve her türlü sürprize yapmaya açıklar. Ancak bazı oyuncuların istikrarlı olması gerekir. Errick McCollum ve Mindaugas Kuzminskas, bu takımı bir yere kadar taşıyabilir. Angel Delgado’yu pota altında rahatlatacak bir ikinci isim çıkarmaları gerek. Bunun yanı sıra Brownlar ile Kenan Sipahi ve Berkan Durmaz’ın vereceği katkılar, Kaf Kaf’ın kaderini belirleyecek.

S.O.S. : ACİL DURUM TAKIMLARI



Bu listedeki ilk takım net bir şekilde Galatasaray Nef. Geçen sezon finali elinden kaçıran CimBom, aslında çok önemli isimleri kadrosuna kattı. Coach Andreas Pistiolis, sonradan eline aldığı kadro ile mükemmel işler çıkarırken, bu sezon bekleneni bir türlü gerçekleştiremedi. FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi için kötü bir yorumda bulunamayız ama Aslanlar, oradaki performansı Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde gösteremedi. Özellikle defansif açıdan bir sorun yaşayan Galatasaray Nef’teki oyuncuların (Özellikle yeni isimlerin) nerede ve nasıl basketbol oynadıklarına dikkat etmesi gerekir. Çünkü Aslanlar’ın geçmişteki şampiyonluklarında hücum kadar savunma da belirleyiciydi.
Ligde henüz galibiyeti bulunmayan Onvo Büyükçekmece’nin yanı sıra Yukatel Merkezefendi ve Manisa Büyükşehir Bld. ise kendilerini ligden düşmemek için nelere ihtiyaç duyuyorsa, şimdiden harekete geçmeli; yoksa 30 haftaya gelene kadar iş işten geçmiş olabilir.

AYRI BİR PARANTEZ: EFES’TE SÜRE ALAN GENÇLER



Anadolu Efes’in belki de en çok eleştirildiği konulardan biri yerli oyunculara az süre vermesi. Ancak Bahçeşehir Koleji maçında lacivert-beyazlı ekibi galibiyete taşıyan isimlerin başında Ömer Can İlyasoğlu geldi. 22 dakika 7 saniye süre alan 21 yaşındaki gard, 21 sayı, 8 asist ve 3 ribaundla Efes’in Kırmızı Ejderhalar karşısında aldığı farklı galibiyetin başrolündeydi. İstanbul ekibinde, bu maçta dikkat çeken bir diğer oyuncu da Karahan Efeoğlu idi. 2004 doğumlu Efeoğlu, 17 dakika 38 saniye süre aldığı bu maçta 10 sayı, 2 ribaund, 2 asist ve 1 blok kaydetti. Ayrıca, 17 yaşındaki Mehmet Efe Demirel, Bahçeşehir Koleji karşısında, kariyerindeki ilk Türkiye Sigorta BSL maçına çıktı. Demirel, 2 dakika 15 saniye süre içinde, Efes’e 2 ribaundluk katkıda bulundu.

5. HAFTANIN MAÇI: DARÜŞŞAFAKA – GALATASARAY NEF



Yine Galatasaray Nef ve yine heyecan dolu bir maç. Rakip de taraftarına her zaman heyecan yaşatan Darüşşafaka… Lige iyi başlayamayan ve bataklığa saplanmak istemeyen iki takım. Üstünlük belli zamanlarda el değiştirdi; heyecan son ana kadar yaşandı. Maçın skorunu belirleyecek hücumda Doğuş Özdemiroğlu yine savunmasını yaptı. Hücumda etkili bir isim olan Dee Bost’un şutu inişte Akwasi Yeboah tarafından kesildi. Maç uzuyor mu derken, hakemlerin kontrolü sonunda verilen sayı iptal edildi ve kritik maçtan ihtiyaç duyduğu galibiyeti Daçka aldı.  Kara Panterler’de Gabirel Olaseni’nin 12 sayı ve 12 ribaundluk double double performansı da dikkat çekiciydi.

5. HAFTANIN OYUNCUSU: MAX HEIDEGGER – YUKATEL MERKEZEFENDİ BLD.



Kaybeden takımın uzun vadede arayacağı bir mağlubiyet olacaktı. Yukatel Merkezefendi Belediyesi, evindeki maçta Onvo Büyükçekmece’yi 1 sayı farkla yendi ama bu galibiyet ilerleyen aşamada çok değerli olabilir. İşte bu galibiyette de öncü isim Max Heidegger oldu. Heidegger, Büyükçekmece karşısında 27 sayı, 5 ribaund ve 9 asistlik performansıyla, Denizlili basketbolseverlerin evlerine mutlu dönmesinde başroldeydi.

5. HAFTAININ BAŞANTRENÖRÜ: BURAK GÖREN – ALİAĞA PETKİMSPOR



Darüşşafaka deplasmanındaki farklı galibiyetin bir tesadüf olmadığı, 80-72’lik skorla kazanılan zorlu Frutti Extra Bursaspor maçıyla ortaya çıktı. Bu takım oyununu da kadroya aşılayan Burak Gören, Aliağa Petkimspor’da bir ateşin kıvılcımını yaktı.

5. HAFTANIN TAKIMI: FENERBAHÇE BEKO



Pınar Karşıyaka hiç kolay bir rakip değil. Fenerbahçe Beko bunun farkındaydı. Başta Scottie Wilbekin olmak üzere dış atışlarda etkili bir performans ortaya koyan sarı-lacivertli ekip, 100 sayı ile galibiyete ulaştı ve THY EuroLeague’den sonra Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde de 5 maçta 5 galibiyetle namağlup liderliğini sürdürdü.

5. HAFTANIN EN İYİ BEŞİ
Omar Prewitt – Aliağa Petkimspor (Frutti Extra Bursaspor’a karşı 24 sayı, 6 ribaund, 4 asist, 2 top çalma)
Axel Bouteille – Türk Telekom (Ayos Konyaspor’a karşı 29 sayı, 9 ribaund, 1 asist)
Ömer Can İlyasoğlu – Anadolu Efes (Bahçeşehir Koleji’ne karşı 21 sayı, 3 ribaund, 8 asist)
Scottie Wilbekin – Fenerbahçe Beko (Pınar Karşıyaka’ya karşı 27 sayı, 6 ribaund, 1 asist)
Max Heidegger – Yukatel Merkezefendi Bld. (Onvo Büyükçekmece’ye karşı 27 sayı, 5 ribaund, 9 asist)

TÜRKİYE SİGORTA BSL 5. HAFTA SONUÇLARI

Yukatel Merkezefendi Bld. 77-76 Onvo Büyükçekmece
Gaziantep Basketbol 87- 73 Manisa BBSK
Tofaş 80-72 Beşiktaş Emlakjet
Türk Telekom 99-93 Ayos Konyaspor (UZ)
Aliağa Petkimspor 80-72 Frutti Extra Bursaspor
Darüşşafaka 68-66 Galatasaray Nef
Anadolu Efes 97-68 Bahçeşehir Koleji
Fenerbahçe Beko 100-88 Pınar Karşıyaka

TÜRKİYE SİGORTA BSL 6. HAFTA PROGRAMI

4 Kasım Cuma
19.00 Galatasaray Nef – Tofaş

5 Kasım Cumartesi
13.00 Bahçeşehir Koleji – Aliağa Petkimspor
15.30 Ayos Konyaspor – Yukatel Merkezefendi Bld.
18.00 Manisa BBSK – Türk Telekom

*Onvo Büyükçekmece – Anadolu Efes, Beşiktaş Emlakjet – Fenerbahçe Beko, Pınar Karşıyaka – Gaziantep Basketbol ve Frutti Extra Bursaspor – Darüşşafaka maçları, milli maçlardan dolayı ertelendi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları