EUROLEAGUE'DE EKİM KARNESİ

Yeni sezonda THY EuroLeague’deki takımlarımız Fenerbahçe, Anadolu Efes ve Darüşşafaka Tekfen'e sezonun başladığı ekim ayında oynadıkları dört maçı göz önünde bulundurarak, ilk izlenimleri sizlerle paylaşmak istiyorum. 

EUROLEAGUE'DE EKİM KARNESİ
01 Kasım 2018 - 16:20 - Güncelleme: 28 Aralık 2021 - 16:24
BURAK BIYIKTAY YAZIYOR

 
FENER KISA OYUNCU ROTASYONUNU GENİŞLETMELİ
 
Fenerbahçe son 4 senede olduğu gibi yüksek bütçesiyle bu senede yine F4'ün en büyük adaylarından biri. Tyler Ennis'in sakatlığı çok üzücü ve takımın kimyasını etkileyecektir. Ancak yerine, kısa zamande Erick Green gibi çok etkili olabilecek, NBA ve EuroLeague tecrübesi olan bir oyuncuyu transfer ettiler. Green, koç Obradoviç’în sistemine çabuk adapte olabilirse, onun takıma üst düzey katkı vereceğine inanıyorum. Özellikle Sinan, Melih, Egehan gibi yerli-kısa oyuncuların rotasyonda daha çok süre almaları gerekiyor. Son kaybettikleri Anadolu Efes maçında kısa rotasyonunda yaratıcı oyuncu bulamadığı için yenildiklerini düşünüyorum. 
 
Sarı lacivertlilerin istatistiklerine bakınca, hücum ribaundu hariç mükemmel diyebiliriz. Maç başına %65.1 iki sayılık, %44 üç sayılık yüzdesi ve 22 asist ile 88.8 sayı üretiyorlar. Asist/top kaybı oranı ise mükemmel: 22/10.8. Rakiplerinden 80.3 sayı yiyorlar; bunun %41.5'i üç sayılık atışlardan. Bu rakamı biraz aşağı çekmeleri gerekiyor.
 
EFES POTASINI DAHA İYİ SAVUNMALI

Bu sene Ergin Ataman’ın tam istediği gibi olmasa da, önceki senelere göre çok daha etkili bir kadro oluşturduğunu görüyoruz Efes'in. Özellikle kısa rotasyonu çok etkili... Nitekim 3 galibiyet, 1 mağlubiyetle ki; bu galibiyetlerin biri deplasman, diğeri ligin favori ekiplerinden Fenerbahçe olması sebebiyle güçlerinin ve hedeflerinin geçen senelere göre çok daha yukarıda olabileceğini ispat ettiler. 
 
Bu arada koç Ergin ve ekibinin de müthiş motive olduğu çok açıkça belli oluyor. Şu ana kadar müthiş istatistikler yakalamış durumdalar. Örneğin lacivert beyazlılar, maç başına %57.5 iki sayılık, %50.6 üç sayılık gibi müthiş yüzdelerle ve buna ilaveten 20 asistle 85.8 sayıyı üretiyor. Rakiplerinden de ortalama 82.8 sayı yiyorlar. Bu yedikleri sayıların %61.9'u iki sayılık, bu rakamı biraz düşürebilirlerse daha başarılı bir savunma ile kimsenin çok fazla beklemediği; ama hiç de hayal olmayan F4'ü yakalayabilirler.
 
DAÇKA DIŞ ATIŞINI DÜZELTMELİ
Darüşşafaka Tekfen ile başlayalım... Geçen seneki müthiş başarıyla kazandıkları EuroCup şampiyonluğu onları tekrar EuroLeague’e taşıdı. Bu sezon, eski güçlü sponsorluğundan mahrum, yeni sponsor arayışları ile beraber yepyeni bir oluşuma gitti Daçka. Birkaç oyuncunun dışında neredeyse tüm idari ve teknik ekip değişti. Bu şartlar altında Avrupa’nın en üst liginde mücadeleye başlandı. Ancak hem Basketbol Süper Ligi'ni, hem de EuroLeague’i bir arada yürütmenin zorluğu herkesin malumu... 
 
Darüşşafaka son maçlarda yükselen bir grafiğe sahip olmakla beraber, sezon başı olması itibariyle hazırlık maçları dahil olmak üzere inişli çıkışlı bir grafik sergiledi. Bunda yeni bir oluşuma gidilmiş olmanın etkisi çok fazla. Ekim ayında EuroLeague’de oynadığı 4 maçta 1 galibiyet 3 mağlubiyet oranına sahipler. İstatistiklere baktığımız zaman %58,7 iki sayılık, % 29.4 üç sayılık ve 14 asistle 77.5 sayı üretebiliyorlar. 3 sayılık yüzdesini mutlaka biraz daha yukarı çekmeleri gerekiyor. Bu arada 14asist/12.3 top kaybı da çok iyi rakamlar değil. Rakip takımlardan da 83.7 sayı yiyorlar. Yukarıda yazdığım gibi Darüşşafaka, 3 sayı yüzdesini %+35 üstüne çıkartıp, asist/top kaybı oranının da düzeltebilirse; onların çok daha iyi neticeler alacaklarına inanıyorum.
 
Üç takımımıza da Avrupa yolunda bol şans diliyorum. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum