'Çocukluk aşkım Barcelona'

Zeljko Obradovic’in ayrılışından sonra Fenerbahçe tarafında o pozisyon için en çok adı geçen isim Sarunas Jasikevicius olmuştu ancak onun gözü çocukluk aşkı Barcelona’dan başkasını görmüyordu. Aynı 2000 yılında olduğu gibi… 

'Çocukluk aşkım Barcelona'
08 Ocak 2024 - 12:36
ATA TOPRAK KOŞAL
 
Sarunas Jasikevicius, hem oyunculuk hem koçluk kariyerinde her zaman çok talep edilen biri oldu. Saras’ın gözünde ise Barcelona’dan gelenler kadar hiçbir teklifin değeri yoktu. Mazisi 25 yıla varan çetrefilli Sarunas Jasikevicius-Barcelona aşkı nasıl başladı, nasıl bitti? Gelin bu ay buna bir bakalım…
 
Saras, Union Olimpija’da oynadığı yılın ardından bir EuroLeague oyuncusuna dönüşmüştü ve Barcelona’dan gelen teklifi hemen kabul etmişti. Barcelona’da geçirdiği üç yılın ardından hem güzel hem de zorlu günler yaşamıştı fakat ayrılışı başlı başına zorlu bir süreçti. Saras, Svetislav Pesic’le geçirdiği bir sezonun ardından ilk EuroLeague şampiyonluğuna ulaşmıştı ancak oyuncuların üstündeki baskı ve fiziksel yorgunluk onları fazlasıyla yıpratmıştı. Bunu yıpranmada aslan payı Pesic’a aitti.
 
Svetislav Pesic’in başkalarının işine saygı duymak gibi bir huyu yoktu ve bu yüzden herkes ondan şikayet ediyordu. Palau Blaugrana’nın zaman çizelgelerine aldırış etmiyor, salonu hentbol veya futsal takımlarına bırakması gereken vakitleri önemsemiyordu. Takımda uzun süreler alan Dejan Bodiroga, hiç değilse maçlardan sonra nefes aldırması için Pesic’le görüşmeyi denemişti ancak beklediği cevabı alamamıştı. Bir önceki gün 35 dakika oynayan oyuncusunu, ertesi gün delilercesine koşturmaktan çekinmiyordu. “Ben böyleyim, işinize gelirse” diyordu kısacası. 
 
Saras geçen üç yılın ardından her şeye rağmen Barcelona’da oynamaya devam etmek istiyordu ancak Svetislav Pesic onda aradığını bulamamıştı. Saras’ı dönüştürmek istediği oyuncuya dönüştüremeyince; dönüştürmek istediği türden bir oyuncuyu, Vlado Ilievski’yi getirmek için düğmeye basmıştı. 
 
Saras, 2003 yazında Barcelona’dan ayrılırken Pesic’in onu tutamamalarına sebep olarak Barcelona’nın ekonomik sorunlarını ve “Saras’ın daha az parayı kabul etmek istemediğini” göstermesi aralarındaki ipleri koparan şey olmuştu. Barcelona, ekonomik olarak pek iyi değildi ancak yakın dönemlerde ortaya çıkan Lleida’dan Roger Grimau’ya imza attırmak için büyük para harcandığı söylentisi kulaktan kulağa yayılınca Pesic’in Saras’ı açık açık istemediği de su yüzüne çıkmıştı.
 
Saras ertesi sezon Maccabi’de çok daha iyi şartlarda EuroLeague Kupası'nı üst üste ikinci kez kaldırınca Avrupa’da gözde bir oyuncu olmuştu. Kıtanın her yerinde çok cazip teklifler geliyordu. Ancak tüm bunların arasında Sovyetler’de doğan biri için CSKA’dan Alexander Gomelsky’nin teklifi sadece maddi olarak değil manevi açıdan da çok büyüktü: 
“Sezonun en iyi oyuncularına ödüllerinin verildiği gala yemeğinde Gomelsky beni kenara çekip, 'Saras, sana aşığım. Bu Final Four'un sonunda yapman gereken tek sey sözleşmeye yazacağımız miktarı bize söylemen. Ne dersen onu yazacağız. Seni takımımda istiyorum' dedi. Böyle bir sey duymak nasıl bir duygu mu? Oyunun babalarından birinin size bu sözleri söylemesi? En basitinden, gurur verici.”
 
Bu sözler onun göğsünü kabartsa da onun gözü yine Katalan ekibinin üstündeydi. Pesic’le yollar ayrılır ayrılmaz sportif direktör Valero Rivera daha sezon ortasından Saras’la iletişime geçmişti. 2004 yazında Barcelona Başkanı Laporta’yla gizli bir görüşme dahi gerçekleştirmişilerdi ancak Maccabi tarafıyla olan iletişimsizlikten sonra anlaşma bir süre sonra unutulup gitti. Saras, Maccabi’de yaşadığı onca güzel şeye rağmen hâlâ Barcelona’ya gitmek için can atıyordu ancak durum istediği şekilde gerçekleşmeyince Maccabi’de kalıp bir kez daha EuroLeague şampiyonu olacaktı. 
 
2020’ye geri dönelim. Zeljko Obradovic’in ayrılışı Fenerbahçe’de şubenin hedeflerinin küçüleceği anlamına mı geliyordu, aksi halde onun yerini kimle dolduracaklardı? Zalgiris’den ayrılması beklenen Saras’a dair iddialar İstanbul’un Anadolu Yakası’nda büyük heyecan uyandırıyordu. Ayrıca bu Sarunas Jasikevicius isminin Obradovic yerine ilk kez anılması da değildi. 
 
2012 yılına gelindiğinde Obradovic’in 13 senelik Panathinaikos macerası sona erdiğinde onun koltuğu için yönetimin ilk adayı Sarunas Jasikevicius olmuştu. Genel Menajer Manos Papadopoulos, koçluk teklifiyle geldiğinde Saras’ın daha basketbolu bırakmak gibi bir niyeti dahi yoktu. Ancak onlar Zeljko Obradovic isminin bıraktığı büyük mirasın başına onu geçirme fikrinden hiç çekinmemişlerdi. Saras, o zaman teklifi kabul etmeyip oyunculuğa devam etse de Saras’ın iyi bir koç olacağına dair büyük bir inanış vardı.

 

Obradovic’in koltuğunu doldurmak herkese lütfedilmeyecek kadar büyük bir durumdu ancak Saras’ın Barcelona’ya duyduğu sevginin sıcaklığı kendini koruyordu. Saras, 2020 yazında büyük bir sevinçle tekrardan Barcelona’nın yolunu tuttu. Selefinin Svetislav Pesic olması ise hikâyeyi tamamlayan ayrı bir noktaydı.  
 
Üç sezonda; üç Final Four, iki İspanya Ligi Kupası gördü ancak EuroLeague şampiyonluğu talebinin yarattığı baskı diğerlerini hep bertaraf etti. Sarunas Jasikevicius, kimine göre başarılı kimine göre olması gerekenden uzak geçen üç sezonun ardından Barcelona’ya veda ederken Barcelona Şube Direktörü Josep Cubells’in birkaç ay önce söyledikleri aklımıza geliyordu: “Umudumuz Saras’ın devam etmesi yönünde. Onun kulüp tarihinde çığır açabilecek bir antrenör olduğunu düşünüyoruz.”
 
Barcelona Yönetimi'nin söylemleriyle eylemleri çelişince iki taraf arasındaki bağlar kırıldı. Saras’ın yerine gelen isim ise kamuoyu için daha büyük bir sürprizdi. Roger Grimau, Saras ayrılırken Barcelona’ya gelen isim olmuştu, aynı 2003 yılında Saras Maccabi’ye giderken olduğu gibi. 
 
Nerden bakarsanız derin bir entrika barından bu hikâye muhtemelen benim bu yazıyı bitirmemden birkaç gün önce Saras’ın şu sözleriyle son buldu: “Barcelona hakkında konuşmak bile istemiyorum. Belki zamanı gelecek ve ben de bir şeyler söyleyeceğim. Fakat söyleyecek iyi bir şeyin yoksa konuşmamak daha iyidir.” –Sarunas Jasikevicius (20 Aralık 2023)

YORUMLAR

  • 0 Yorum