Bıraktı mı, zaten bırakacak mıydı?

Kamu oyunda çok tartışılan Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko BSL yarı final serisinin hakemi Aytuğ Ekti'nin hakemliği bıraktığını açıklaması büyük ses getirdi. Federasyon'a yakın kaynaklar ise bu sezonun başında MHK'nın izni ile bir yıl daha hakemlik yapan Ekti'nin zaten son maçına çıktığını bildiğini savundu. Gelin olayların iç yüzüne birlikte bakalım.

Bıraktı mı, zaten bırakacak mıydı?
09 Haziran 2023 - 18:37 - Güncelleme: 09 Haziran 2023 - 19:14
MERİÇ TUNCA

Türkiye Basketbol Süper Ligi'nde Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko arasında oynanan yarı final serisinin 3. maçının yankıları sürüyor. 

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) tarafından Efes - Fenerbahçe karşılaşmasındaki yönetiminden dolayı sezon sonuna kadar maç verilmeyeceği duyurulan hakemlerden Aytuğ Ekti, mesleğini bıraktığını duyurdu.

Peki bu durumun perde arkası nasıl, gelin bunu birlikte aralayalım... Federasyona yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Aytuğ Ekti'nin hakemliği bıraktığını açıklaması mağduriyet çalışması olarak yorumlanıyor. 
 
Şöyle ki...  Eski hakem Aydemir Ekti'nin oğlu olan Aytuğ Ekti'nin yaş haddinden dolayı zaten hakemliği geçen sene bitmişti! Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) izni ile 1 yıl daha hakemlik yapan Ekti, bu sezon sonunda "Hakem değerlendiricisi" olarak devam edecekti. Bu da zaten sezon başındaki hakem seminerinde konuşulmuştu! Bütün hakemler de buna şahittir.



AYTU EKTİĞ NE DEMİŞTİ?

Söz konusu Anadolu Efes-Fenerbahçe Beko maçı sonrası alınan kararı kabul etmediğini vurgulayan Ekti, şunları kaydetti:

"Karşılaşmanın bahsi geçen teknik hatalar sonucu bir tarafa hediye edilmesi yargısının Türkiye Basketbol Federasyonuna aldırttığı 'hakemlerin sezon sonuna kadar dinlendirilmesi' kararını kınayarak, reddettiğim için hakemlik mesleğine duyduğum saygı sebebiyle kariyerimi sonlandırdığımı kamuoyu bilgisine arz ederim. 'Maçın sonucuna tesir eden hakem kararı' ifadesi, karşılaşmalarda adil rekabet şartlarını sağlamakla görevli bizler için kabul edilemez olmakla birlikte Fenerbahçe Beko'nun yönetimi tarafından ısrarla daha büyük ve caydırıcı yaptırımlar uygulanması talep edilmektedir. İşte tam bu noktada bu kararı verme önceliğim, bahsi geçen karşılaşmanın sonuçlarının teknik olarak belirlenmediği yargısına varılarak töhmet altında bırakılan hakemlik mesleğine olan saygımdır.

Aynı zamanda gösterdiğim özveriye yakışır şekilde bir meslek grubunu bu töhmetten arındırma sorumluluğu hissindeyim. İnsanı etik değerler ve sportif ahlaki değerler ışığında, hakem arkadaşlarıma bundan sonra sorumlu oldukları federasyonlarına ve maçlarını yönetmekle mükellef oldukları takımlara kendilerini ve teknik kararlarını açıklamak zorunda olmadıkları, sadece uluslararası basketbol kurallarına tabi kalınan başarılı nice sezonlar diliyorum."

Gelelim karşı cepheye... Orada ise duruş net... Aytuğ Ekti'nin, "TBF baskılara dayanamadı, sezon devam ederken açıklama yapıp, ceza verdi. Bunu etik olarak kabul etmem mümkün değil. Hakemliği bu yüzden bırakıyorum" iddiasını doğru bulmuyorlar.  

Aytuğ Ekti'nin hakemliğinin devam etmek istese bile bittiğine vurgu yapan kaynaklar, "Bu şartlar altında hakem değerlendiricisi olarak devam etmesi de artık mümkün görünmüyor.
Olay bundan ibaret!" diyor.

Bu gelişmeler ışığında karar basketbol camiasının...

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Bülent Turhan Gündüz
    10 ay önce
    Son zamanlarda, futbol fanatikleri basketbolun saha içi dışındaki her yerini ele geçirdiler ve çok rahatsızlık veren bir tablo oluştu. Sayın Ahmet Kurt'un sahibi olduğu dergide de bu haber yer aldı. Hakemin dedikleri, FB'nin dedikleri vs. yorum yapılmadı. Sadece altına okuyucu yorumları yapıldı ve hepsi rahatsız edici içeriğe sahipti. Ben de futbol fanatiği bu insanların yorumlarını eleştiren bir yorum gönderdim. Benim yorumlarım da yayınlandı. Fakat, ilk sırada yer alan ve 'fsy' rumuzuyla gönderilen yorum hepsinden farklı ve ilginçti. Fanatikti, ama sanki dergi adına yazılmış gibiydi ve Aytuğ Ekti'den kararından vazgeçmesini istiyor ve dergide bu konuda bir yazı yayınlamasını rica ediyordu. Bu yorum için bu kişi dergi yetkili ise durum iyice vahim bir hal almış, bakın Ribaund Dergi'de gazetecilik yapılmış ve konunun arka planı araştırılmış. Siz neden böyle yapmak yerine diğer futbol fanatikleri gibi kendi haberinizin altına yorum yapıyorsunuz? Bu 'fsy' kimdir? diye yazınca, bu yorumumu yayınlamadılar. Saygı duyduğum Ahmet Kurt'un dergisinde bunların olması gerçekten üzücü, ama Ribaund Dergisinin yaptığı gazetecilik son günlerde karşılaştığım en umut verici gelişme oldu. Bu nedenle Dergideki herkesi tebrik etmek istedim. Tebrik ederim, teşekkür ederim, biz basketbol severler hiç fanatik olmadık. FB, Efes, GS, BjK, KafKaf ve diğer tüm takımlar hiç fark etmedi, hepsine saygı duyduk. Basketbolun gerektirdiği gibi oynadıklarında hep heyecanlandık, destekledik. Bizi üzen sadece bu futbol fanatikliğinin Basketbol'a yine Basketbolu yönetenler ve koçlar aracılığı ile sokulmuş olması ve neredeyse artık bizlere hiç alan kalmaması. Sizlere yeniden teşekkür ederim. Saygılarımla