Bir ekol iki farklı hikâye: Ergin Ataman - Ufuk Sarıca

"Ergin Ataman ve Ufuk Sarıca, ülke basketbolunun en prestijli koltuklarından ikisinin sahibi. Farklı tarzlarıyla 10 yılın en başarılı iki yerli başantrenörü olarak öne çıkıyorlar."

Bir ekol iki farklı hikâye: Ergin Ataman - Ufuk Sarıca
06 Mayıs 2019 - 12:13 - Güncelleme: 06 Ağustos 2022 - 12:35
LEVENT LEVENTCİ

Efes Pilsen'in Koraç Kupası zaferi, ülke basketbolumuzun Avrupa sahnesindeki ilk büyük şampiyonluğuydu. O şampiyonlukta Efes'in teknik ekibinde olan Aydın Örs, Ergin Ataman, Oktay Mahmuti ve o kadronun önemli oyuncularından Ufuk Sarıca ülke basketbolunun en prestijli koltuklarından ikisinin sahibi.

Ataman/Sarıca ikilisi, farklı tarzlar benimseyerek ülkemizde son 10 yılın en başarılı iki yerli başantrenörü olarak öne çıkıyor. Efes'teki başarılı döneminden sonra Telekom ile başantrenörlüğe adım atan Ataman, Ankara ekibine Türkiye Kupası'nı kazandırdı. Efes'te alıştığı kazanma kültürünü sürdüren Ataman, o günden sonra kazanma alışkanlığından vazgeçmedi. 2000 yılında Efes'i ilk defa Final Four'a taşıyan Ataman, bu sezon da aynı başarıyı yakaladı. Yıllar sonra Beşiktaş ve Gala- tasaray'a erkek basketbol tarihlerindeki ilk Avrupa kupalarını da kazandırdı.

Siena, 2002 yılında Ataman önderliğinde müzesine Saporta Kupası'nı getirdi. Ataman yönetimindeki Siena, 2003 yılında EuroLeague'de F4'e kaldı. Ataman'ın İtalyadaki bu büyük başarısıyla Türk antrenörleri için öncü rolünü üstlendi. Onlarca kupa kazanan Ataman; basketbol tarihimizde üç farklı takımın başında lig şampiyonluğu yaşayan tek koç.

2009'da Efes'i şampiyonluğa ulaştıran Ataman; 2012 yılında Beşiktaş'ın uzun süreli şampiyonluk hasretine, 2013 yılında ise Galatasaray'ın yıllar süren şampiyonluk hasretine son veren isimdi. Ataman'ın bu kadar başarılı bir kariyere sahip olmasında iki tane çok büyük faktör var. Bunlardan ilki; Ataman'ın her daim kendisine ve takımına sonuna kadar güvenmesi. İddialı açıklamalar yapmaktan çekinmeyen ve bu yolla takımının motivasyonunu arttıran Ataman'ın bu konudaki zirvesi, 2015/2016 sezonunda yaşandı. Sezon başında Galatasaray'ın EuroLeague'e alınmamasına sitem eden Ataman, EuroCup'ı kazanarak EuroLeague'e döneceklerini söyledi ve sözünü tuttu. Özgüven, birçok kez Ataman'ın en büyük silahıydı.

Ataman'ın başarılarındaki ikinci en büyük faktör ise isabetli lider guard seçimleri oldu. Efes'te takım üstündeki etkisini çok iyi kavrayan Ataman, özellikle 2010 yılından sonra lider guard seçme konusunda çok başarılı oldu. Arroyo ile Beşiktaş ve Galatasaray'ı şampiyonluklara taşıyan Ataman, sonrasında McCollum ile sürdürdüğü bu ekolü şu an Micic/Larkin ikilisiyle devam ettiriyor.

Beşiktaş, Efes ve milli takımda Ataman'ın yardımcılığını yapan Ufuk Sarıca; başantrenör olarak kendisinden beklenen çıkışı Karşıyaka'da yaptı. Koraç Kupası'nı kazandığı dönem-
de takımdaki aile havasını iyi soluyan Sarıca, bu aile havasının bir benzerini Karşıyaka'da yaratarak İzmir ekibine yıllar sonra tarihi başarılar kazandırdı. 4 sezon görev yaptığı Karşıyaka'da tribün/oyuncular/teknik ekip arasında bir aile havası yaratan Sarıca; İzmir ekibine yıllar sonra gelen lig şampiyonluğunu, Türkiye Kupasını, Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı ve Barcelona karşısında farklı alınan ilk EuroLeague zaferini getirdi.

Efes'teyken tecrübe ettiği harika savunma sistemine bazı modern eklemeler yapan Sarıca, Karşıyaka'daki başarılarının önemli bölümünü rakip guardları boğduğu tam saha baskılara borçlu. 2016/17 sezonu öncesi Beşiktaş'a dönen Ufuk Sarıca, lig finalinde F.Bahçe'nin karşısına dikilerek sürprize imza attı. Aile ortamı, yine başarıyı getirdi.

Sarıca, 2017'nin başında milli takımın başına getirildi. Daha önce Ataman'ın yardımcısı olarak özellikle 2014 Dünya Kupası'nda çeyrek final gençleşerek yola çıkan ve yaz aylarında Çin'deki Dünya Kupası'nda boy gösterme hakkı kazanan milli takımımızda en iyi bildiği işi yapacak; oyuncularıyla, medyasıyla, halkıyla, teknik ekibiyle bir herkesin keyif alacağı aile ortamı yaratacak. EuroBasket 2017'de Sarıca'yla başlayan hikâyede ikinci
bölüme yaklaşıyoruz...

YORUMLAR

  • 0 Yorum