80 sonrası sorunlar su yüzüne çıktı

A Milli Kadın Basketbol Takımı ve Çukurova Basketbol Koçu Ceyhun Yıldızoğlu, "Kısıtlı yabancı oyuncu kuralı dahilinde saha içinde büyük sorumluluk alan 80 jenerasyonu yerini, -yabancı oyuncular nedeniyle- sahada daha az sorumluluk alan ve takımlarında süre bulamayan yeni kuşağa bıraktı. Bu süreç haliyle milli takıma da yansıdı" diyor.

80 sonrası sorunlar su yüzüne çıktı
16 Kasım 2019 - 14:05
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- Dünya Şampiyonası'nın ardından, kara bulutları dağıtma fırsatı olarak görülen EuroBasket'te yaşanan hayal kırıklığının sebebi neydi?


- Ülkemize çok büyük onur ve gurur yaşatan 80 jenerasyonunun yerini yeni kuşağa bırakması beraberinde birçok sıkıntıyı ve de çözümlenmesi gereken sorunları su yüzüne çıkardı.

80 jenerasyonu; kısıtlı yabancı oyuncu kuralı dahilinde Türk basketbolcuların saha içinde büyük sorumluluklar aldığı kazanılan ya da kaybedilen maçlarda yerli oyuncuların ana rollerde olduğu yıllara denk geldi. Takımlarında ana rollerde olmayan ya da istediği ücretleri alamayan birçok oyuncu da basketbol kariyerlerini Avrupa’da devam ettirdi.

Bu kuşağın zaten çok yetenekli olmasının dışında, saha içinde almış oldukları sorumluluklarda direkt milli takımlarımıza yansıdı. Yeni kuşak; daha fazla yabancı oyuncu kuralı ile birlikte daha az sorumluluk almaya başladı ve ana rollerden uzaklaştı.

Türkiye Voleybol Federasyonu’nun yapmış olduğu çok önemli proje ile birçok yetenekli ve fizikli kız sporcu adayı da tercihlerini voleyboldan yana kullanınca yetenek havuzumuzda daraldı. Uzun vadede yetenek havuzumuza daha nitelikli oyuncular dahil edip onların öncelikle takımlarında ana rollerde sorumluluk alan oyuncular hâline getirmek önceliğimiz...

Kısa vadede ise bu geçiş döneminde milli takım aday oyuncularımızın daha fazla çalışarak takımlarında daha fazla süre ve sorumluluk almalarını beklemek... EuroBasket’te yaşadığımız sıkıntılar içinde oyun tempomuz, 1'e 1 hücumlarda zorlanmamız ve ribaundlar bizi çok zor durumda bıraktı.

SAVAŞAN BİR TAKIM KİMLİĞİNDE OLACAĞIZ

- Gelecek turnuvalarda başarının istikrarlı hâle gelmesini sağlamak için neler yapılmalı?


- Kasım ayındaki eleme maçlarına en formda, en hazır 12 oyuncumuz ile çıkacağız. Hazırlanma süresi çok kısıtlı olduğu için savaşan ve birlikte oynayabilen bir takım kimliğinde olacağız.

Gelecek turnuvalarda başarının istikrarlı hâle gelebilmesi için altyapı milli takımlarımızın düzenli olarak A liginde ilk beş içinde kalıp dünya basketbol  şampiyonalarına katılabiliyor olabilmesi lazım. Ülkemizde daha nitelikli oyuncular bulup yetiştirmemiz ve onları uluslararası arenaya sokabilmeliyiz.

YETENEK YETMİYOR ATLETİZM DE LAZIM

- Milli takımlar açısından yeni jenerasyonun en büyük eksikleri sizce neler?


- Milli takımlar açısından temel eksikliğimiz en başta fundamental olarak göze çarpıyor. Bunun dışında fiziksel ve atletizm olarak da rakiplerimize üstünlük kurmakta zorlanıyoruz. Bu yüzden altyapı milli takım havuzuna oyuncu alırken sadece yeteneği değil; aynı zamanda atletizmi yeterli, fiziksel özellikleri, kuvveti, oyuncunun çalışma isteğini ve ülkesini temsil etme hırs ve fedakarlığını da mutlaka göz önüne almalıyız. Bu şekilde ilerlemek kadın basketboluna her açıdan katkı sağlayacaktır.

ÇUKUROVA OLARAK ÖNCELİĞİMİZ GENÇLER

- Geride bıraktığımız sezonda Çukurova Basketbol hem ligde hem de Avrupa'da fırtına gibi eserken, bu sezon biraz daha gençleşme yoluna gidildi. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?


- Çukurova Basketbol olarak bu sezon daha genç oyunculara şans vererek onları EuroLeague arenasında gözlemlemek ve gelişimlerine katkı sağlamak öncelikli hedefimiz. Kadromuzda yer alan genç oyuncularımızın altyapı milli takımlarında oynuyor olması bizi daha da heyecanlandırıyor. Burada yaşayacakları tecrübelerin ileride ülkemize çok büyük getirileri olacağını düşünüyoruz.

Çukurova Basketbol Yönetim Kurulu'nun almış olduğu bu radikal kararın oyuncularımız tarafından da çok iyi anlaşılması ve bu yılı bir değişim ve gelişim sezonu olarak değerlendirmeleri, Türk kadın basketboluna pozitif etki yaratacaktır.

NİTELİKLİ BİR YAPI İNŞA ETMEK İSTİYORUZ

- Çukurova ile uzun vadeli planlarınız neler?


- Çukurova Basketbol ile Mersin’de hem kızlarda hem de erkeklerde nitelikli biralt yapı inşa etmek istiyoruz. Yetiştirdiğimiz oyuncuların kulüplerine maksimum katkı verdikten sonra uluslararası arenada hem Mersin’i hem de ülkemizi en iyi şekilde temsil etmelerini arzuluyoruz. Hem oyuncularımızı uluslararası seviyeye hazır hâle getirmeyi hem de ülkemizdeki kadın basketbolunun gelişimine maksimum düzeyde katkı sağlamayı hedefliyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum