Obradovic Fenerbahçe'den ayrıldı

Sarı Lacivertliler, tecrübeli çalıştırıcı ile 7 sezonda önemli başarılar elde etti.

Obradovic Fenerbahçe'den ayrıldı
24 Haziran 2020 - 00:14 - Güncelleme: 10 Temmuz 2020 - 20:32
ING Basketbol Süper Ligi ve THY EuroLeague takımlarından Fenerbahçe Beko'da beklenen karar açıklandı. Sarı Lacivertliler, Zeljko Obradovic ile yollarının ayrıldığını duyurdu. 

TARİHE GEÇEN BİR DÖNEM OLDU

Çalıştırdığı takımlarda birçok kez Avrupa'nın zirvesine çıkan Zeljko Obradovic, 2013-2014 sezonunda Panathinaikos'tan Fenerbahçe'ye geldi. Başarılı çalıştırıcı, İstanbul Anadolu Yakası ekibi'ndeki ilk sezonunda THY EuroLeague'de, eski formatında Top 16'dan çıkamadı. Ancak Fener, sezon öncesinde Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda; sezon sonunda da BSL Final Serisi'nde ezeli rakibi Galatasaray'ı geçerek Obradovic yönetimindeki ilk kupalarını aldı. 

2014-2015 sezonu, Fenerbahçe'nin Obradovic yönetimindeki kupasız tek sezonu oldu. Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Pınar Karşıyaka'ya, Türkiye Kupası'nı da Anadolu Efes'e kaptıran Sarı Lacivertliler, tarihinde ilk kez THY EuroLeague'de Final Four'a kalma başarısını gösterdi. Ancak yarı finalde Real Madrid'e kaybeden Fenerbahçe, üçüncülük maçında da CSKA Moskova'ya mağlup oldu ve Avrupa dördüncülüğü elde etti. İstanbul Anadolu Yakası ekibi, BSL'de ise normal sezonu 30 maçta 23 galibiyet ve 7 mağlubiyet elde ederek lider tamamlasa da, Play-off yarı final serisinde Pınar Karşıyaka'ya elendi. 

2015-2016 sezonunda, kadrosunda önemli değişikliklere giden Fenerbahçe, önceki 2 sezona göre daha iddialı bir takım oldu. Türkiye'de hem Türkiye Kupası'nı hem de Basketbol Süper Ligi'ni şampiyonlukla tamamlayan Fener, THY EuroLeague'in eski formatındaki son sezonunda finale kaldı ve Türk basketbol tarihinde bunu başaran ilk takım oldu. Fakat Sarı Lacivertliler, final maçında CSKA Moskova'ya uzatmada şampiyonluğu kaybetti.

2017'DE AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ 

Zeljko Obradovic yönetiminde 4. sezonuna hazırlanan Fenerbahçe, kemikleşen kadrosuyla ve oturmuş sistemiyle gerek Türkiye'de gerekse Avrupa'da rakiplerinin korkulu rüyası oldu. 2016-2017 sezonuna Anadolu Efes'i yenerek kazandığı Cumhurbaşkanlığı Kupası'yla başlayan İstanbul Anadolu Yakası ekibi, Basketbol Süper Ligi'nde normal sezon ve Play-off müsabakaları toplamında sadece 2 maç kaybetti. Play-offlar'da yenilgi yüzü görmeyen Fenerbahçe, final serisinde Beşiktaş'ı geçerek şampiyonluğa uzandı. Türkiye Kupası'nda yarı finalde elenen Sarı Lacivertliler, asıl başarısını Avrupa'da gösterdi. Günümüzde de devam eden lig usulü formatındaki ilk sezonda, İstanbul'da düzenlenecek Final Four'a kalmayı bir kez daha başaran Fenerbahçe, yarı finalde Real Madrid'i ve finalde Olympiakos'u yenerek mutlu sona ulaştı. Sarı Lacivertliler, THY EuroLeague'de şampiyon olan ilk Türk takımı unvanını da kazanırken, Zeljko Obradovic de toplamda 9. EuroLeague kupasını havaya kaldırdı. 

2017-2018 sezonu da Fenerbahçe için iyi geçen bir sezon oldu. İstanbul Anadolu Yakası ekibi, her ne kadar THY EuroLeague şampiyonluğunu finalde Real Madrid'e kaptırsa da, Basketbol Süper Ligi'nde tarihe geçti. Çünkü Sarı Lacivertliler, Final Serisi'nde Tofaşı geçerek üst üste 3. kez şampiyonluğa uzandı. Ligde İTÜ, Eczacıbaşı ve Efes'in ardından three peat yapan dördüncü takım olmayı başaran Fenerbahçe, Eczacıbaşı'nı da geride bırakarak toplam 9 şampiyonlukla ligde en başarılı ikinci takım oldu. Ayrıca Sarı Lacivertliler, sezon öncesinde bir kez daha Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda şampiyonluğa uzanmıştı.

2018-2019 sezonunda Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Anadolu Efes'e kaybeden Fenerbahçe Beko, Obradovic ile olan 6. sezonunda sadece Türkiye Kupası'nı kazanabildi. Sarı Lacivertliler, her ne kadar THY EuroLeague'de üst üste 5. kez Final Four'a kalma başarısını gösterip bir ilke daha imza atsa da, yarı finalde Anadolu Efes'e ve üçüncülük maçında Real Madrid'e yenildi. İkinci kez Avrupa dördüncüsü olan Fener, ING Basketbol Süper Ligi Final Serisi'nde de yine Anadolu Efes engeline takıldı ve 10. şampiyonluğu serinin 7. ve son maçında kaçırdı. 

Obradovic'in 7. ve son döneminde Fenerbahçe Beko'da işler pek de beklendiği gibi gitmedi. Sezona yine birçok kulvarda şampiyonluk adayı olarak başlayan Sarı Lacivertliler, belki de sezonun en şanslı takımlarından biri oldu. Çünkü coronavirüs salgını nedeniyle hem ING Basketbol Süper Ligi hem de THY EuroLeague şampiyonsuz sona erdirildi. Salgın öncesinde Türkiye Kupası'nı kazanan Fenerbahçe Beko, 2019-2020 sezonunu bir kupa ile tamamlamayı başardı. Sezon öncesinde Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Anadolu Efes'e kaybeden İstanbul Anadolu Yakası ekibi, ING Basketbol Süper Ligi'nde 17 galibiyet ve 5 mağlubiyetle 3. sırada yer alırken, THY EuroLeague'i 13 galibiyet ve 15 mağlubiyetle 8. sırada tamamladı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum