Kültür

Karşıyaka Başkanı Turgay Büyükkarcı, “Karşıyakalı taraftarlar basketbolu çok iyi biliyor, basketbol kültürü oluştu. Buraya gelen rakipler, kulübümüze çok büyük saygı gösteriyor. Dünyanın tanıdığı bir taraftar kitlemiz var” diyor.

Kültür
04 Nisan 2020 - 12:34

BERTAN ERMAN

Kulübün kötü gidişatına dur demek için bir projeye başladık. Aslında bu proje geçen sene başladı. Geçen yıl işin ilk ayağıydı. Daha düşük bütçe ayarlandı ve borçları kapatmaya başladık. Bu sezon daha kuvvetli bir takım oluşturduk. Geçen yıl başarısız bir sezon geçirdik; ama çok borç ödedik. Lakin play-off’a kalamamayı hesaplayamamıştık.

Bu sene kısa sürede çıkış yakalanması sürpriz değil. Ufuk Sarıca’nın ne kadar başarılı olduğunu biliyoruz. Bizde önceki 4 sezonunda ve A Milli Takım’da yaptıkları, başarıları belli. 3 yıllık bir plan yaptık ve ilk ayağı bu seneki takımı kurmaktı. Elde edilen başarı, beklediğimizden daha hızlı gerçekleşti. Taraftarı da çok mutlu etti. Umutlarımız ve proje boşa çıkmadı. Çok iyi bir takım kimyası oluştu.

Yöneticisinden teknik ekibine, oyuncusundan malzemecisine kadar, o kimyayı çok hızlı bir şekilde yakaladık. Takımın neredeyse bütün antrenmanlarını izlemeye geldim ve hep beraberiz. Ayrıca, ana sponsorumuz Pınar ve diğer sponsorlarımızın da güveni etkili oldu. Bütçelerini arttırdılar ve var gücü ile destek oldular. Haklarını teslim etmemiz gerekir.

Devlet, koronavirüs ile ilgili tedbirleri almadan önce, biz kulüp olarak tedbirleri aldık ve tüm branştaki çalışanlarımızı, oyuncularımızı evlerine gönderdik. Çok şükür ki, hiçbir çalışanımız ve oyuncumu bu hastalığa yakalanmadı. Virüsün şu açıdan kötü etkileri oldu; hem Avrupa hem de Türkiye’de hedefe giden bir takımdık.

Avrupa Kupası’nı (FIBA Europe Cup) almamıza kesin gözüyle bakılıyordu; iptal edilirse kupadan olacağız. Türkiye’de de şampiyonluğun en önemli 2 adayından biriydik. Futbolda play-off içindeydik. Eğer o da iptal olursa… Sportif açıdan çok iyi giden bir sezonu taçlandırma şansımız kalmayacak.

Ekonomik açıdan da etkiliyor. 53 yıldır biz bu ligin içindeyiz. Neredeyse başlangıçla beraber. Bu şekilde Karşıyaka’da çok ciddi bir kültür oluştu. Dünyanın tanıdığı bir taraftar kitlesi oluştu. Taraftarlar, Karşıyaka’yı özel kılıyor. Çeşitlilik bakımından en fazla Avrupa kupası oynayan kulübüz ve en fazla seyahat eden takım da biziz.

Birçok yere gidince insanlar tanıyor ve bu kültürün sağlam kalmasını sağlıyor. Sonuçta ben de bir Karşıyaka taraftarıyım. Görevimiz bitince tekrardan tribüne döneceğiz. Takımına, semtine sadık ve sporu çok iyi bilen bir kitle var. Herkes bu kültürle yatıp kalkıyor. Karşıyaka’yı özel kılan budur. En zorlu deplasman olarak gösterilmemizin sebebi, taraftar basketbolu çok iyi biliyor ve diğer oyuncuların, rakiplerin gösterdiği saygıdan geliyor.

Buraya gelen rakipler Karşıyaka’ya çok büyük saygı gösteriyor. Daha önce rakip olmuş oyuncular bunu sürekli itiraf ediyorlar. Basketbolu bu kadar iyi bilen taraftar olduğu zaman, alınan kararda 5000 kişi birden tepki gösteriyor. Herkesin üzerinde bir etkisi oluyor.

Uzun vadede, istikrarlı başarılar için bütçelere çok dikkat edilmesi lazım. Son 2 yıldan beri denk bütçeler yapmaya gayret ediyoruz. Şampiyonluk senesinde şube başkanıydım. O dönemlerde de bütçelerimiz denkti.

İstikrarın birinci nedeni, ödemelerin gününde olmasından geçiyor. (Başarılı olduğumuz sezondan bahsediyorum.) Benim olduğum dönemde paralar gününde ödendi. Öte yandan Karşıyaka’da acayip bir şehir kimyası var. Yaşamadan anlatmak mümkün değil.

Bir oyuncumuza bu sene ilk geldiği zaman, “Burada olmaktan memnun musun?” diye sordum. “Nasıl olmayayım? Bir öksürsem, taraftarlar hemen sırtına vuruyor, sana sahip çıkıyor” dedi. Basketbolcular için çok şey ifade ediyor bunlar. Sadece maçlarda değil, sosyal hayatlarında da çok seviliyorlar ve sahip çıkılıyor.

Altyapımız fena değil; bunu büyütüyoruz. Dönem dönem kötü yönetildiğimiz zamanlar oldu; ama bu proje ile işten geri dönüş olacağını zannetmiyorum. İstanbul takımları başarılı olunca, seyircileri artıyor; başarısız olunca boş kalıyor, 200-300 kişiye oynadıkları bile oluyor. Biz öyle değiliz. Buradaki kültür, basketbol bilgisi, sevgisi, bizi özel kılıyor.

Fenerbahçe’yi Türkiye Kupası’nda yendikten sonra bir kadından mail almıştım. “Karşıyaka’nın bizi yenmesi beni mutlu etti” yazıyordu. Birçok taraftarın ikinci takımıyız. Benim bir kriterim var. Uluslararası seviyede değilse, başarının anlamı yitiriliyor. Biz Avrupa şampiyonluğunu hedefleyerek bu takımı oluşturduk.

Sadece sporda değil, bilimde, sanatta, ticarette başarıları uluslararası seviyeye taşıyamıyorsanız, bu başarılar tam değildir. Buna göre başarı kriterleri ayarlayacağız. Diğer branşlarda da aynı şeyleri hedefliyoruz. Yelkende dünya şampiyonluğumuz var. Bunu basketbol ve diğer branşlarda da yapmak istiyoruz.

TİPLEME
- En beğendiğiniz koç?

- Ufuk Sarıca
- En beğendiğiniz oyuncu?
- Tüm oyuncularım
- En iyi 5'iniz?
- Takımımızın 5'i
- En zorlu deplasman?
- Bursaspor
İ- ki kelime ile Karşıyaka...
- Sporun başkenti


YORUMLAR

  • 0 Yorum