ING BSL Takım Analizleri - 3

Bugün başlayacak olan ING Basketbol Süper Ligi'nde, her takım farklı hedefler içinde olsa da, kendi hedefleri doğrultusunda iddialı...

ING BSL Takım Analizleri - 3
25 Eylül 2021 - 10:06 - Güncelleme: 25 Eylül 2021 - 13:04
Hüseyin DEMİR - RİBAUND DERGİ

ING Basketbol Süper Ligi'nin başlamasına kısa bir süre kaldı. Başta Pınar Karşıyaka olmak üzere, İstanbul dışında da iddialı takımlar var. Playoff'u hedefleyenler ve yeni bir maceraya yelken açan, işte Pınar Karşıyaka, Tofaş, Petkimspor, Gaziantep Basketbol ve Yukatel Merkezefendi Bld. değerlendirmeleri...

PINAR KARŞIYAKA: HEDEFLERİNDEN VAZGEÇMİYOR



ING Basketbol Süper liginin İzmir ekiplerinden Pınar Karşıyaka bu sezon taraftarlarına kavuşarak ligin ikinci haftasında Arena’da sahaya çıkıyor. Taraftarından eksik ve yoksun bir sezon geçiren Kaf Kaf bu yıl taraftar desteği ile rakiplerine korkulu anlar yaşatacaktır. Karşıyaka, Ufuk Sarıca ile yola devam ederek önemli transferler yaptı. Kaf Kaf, geçen sezon giden oyuncular yerine 6 transfer yaparak takımını güçlendirdi. Yeşil kırmızılı ekip sezon öncesi; Yunus, Mahir, Semih, Taylor ve M’Baye’yi takımda tuttu. Yabancı transferlerde guard James Blackmon, kısa forvet Bonzie Colson, pivot Akil Mitchell gibi takıma önemli katkı sağlayabilecek oyuncuları aldı. Yerli transferlerde guard Can Korkmaz, forvet Berkan Durmaz, uzun forvet Burak Can Yıldızlı’yı kadrosuna dahil etti.

Bu sezon İzmir ekibi yerinde ve doğru hamleler yaparak kadrosuna güçlü isimleri kattı. Geçen sezon kadroda rotasyon sıkıntısı yaşayan Kaf Kaf, bu sezon biraz daha rahatlayacak. Özellikle Şampiyonlar ligi finallerinde rotasyonda sıkıntılı günler geçirmişti. Şampiyonlar liginin en değerli oyuncusu olan Bonzie Colson transferi ile İzmir ekibi hem Avrupa’da hem de Türkiye Liginde rakiplerine tehlike yaratacaktır.

Oyun kurucu Tony Taylor’ın takımda kalması Koç Ufuk Sarıca’nın oyun felsefesini ve hücum organizasyonunu takıma yansıtmasında önemli bir rol ve görevi olacaktır. Tony Taylor, hem skorer yönü hem de takım arkadaşlarını oynatması ve saha görüşü ile Karşıyaka’nın yine etkili silahlarından biri olarak görülüyor. İki numara pozisyonunda geçen yıl Beşiktaş’ın en önemli oyuncularından olan James Blackmon, şut özelliği ve etkili hücum oyunu ile takıma skor olarak büyük katkı sağlayacaktır.

NBA patentli ve daha önceden Daçka’da oynayan kısa forvet Bonzie Colson ise sırtı dönük ve yüzü dönük oyunları ile harikalar yaratabilir. Bonzie Colson, hem üçlük tehdidi olan hem de ayakları çabuk bir oyuncu… Rakiplerini bire bir oyunda eksiltip çembere atak edebilen özelliğe sahip… Colson, fiziksel üstünlüğü sayesinde bire bir oyunlarda savunmaya karşı avantaj sağlayabiliyor. Bonzie Colson fadeaway atışları ve hücum organizasyonundaki topsuz oyunları ile guardların işini kolaylaştırıyor. Bonzie Colson, transferi bu sezon Karşıyaka taraftarlarını heyecanlandıran bir oyuncu olacaktır. Colson’u bu sezon Türkiye liginde ve Şampiyonlar liginde sayı krallığında liderliği oynayacağını düşünüyorum. 

Yerli oyunculardan Can Korkmaz, bench’den gelerek takımına önemli katkı verecektir. Berkan Durmaz ve Burak Can Yıldızlı gibi oyuncularda enerjisi ve uyumu ile yeşil kırmızılı ekibe destek olacaktır. Geçen sezon İsrail Winner Ligi'nde oynayan Akil Mitchell’ın bu sezon Türkiye'deki performansı merakla bekleniyor. Tecrübeli milli basketbolcu pivot Semih artık yaşlandı, verimli oynayamayabilir. Yeşil-kırmızılı ekip, devre arasında belki bir uzun takviyesi ile takımın eksiğini giderebilir. Pınar Karşıyaka, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde yarım kalan macerasını şampiyonluk ile tamamlamak istiyor.

TOFAŞ: GENÇ VE DİNAMİK




ING Basketbol Süper Liginin Bursa ekiplerinden Tofaş, bu sezon ülkemizi yine FIBA Şampiyonlar Ligi'nde temsil edecek. Koç Hakan Demir ile yola devam eden Tofaş, takım kadrosunu koruyarak önemli transferler yaptı. Bu sezon ING Basketbol Süper Ligi'nde ve Şampiyonlar Liginde hedefleri yüksek tutan Bursa ekibi hazırlık sürecini iyi geçirdi. Basketbol şampiyonlar liginde orta vadede final four oynamak isteyen Tofaş, bu sezonda son topa kadar mücadele eden, mücadeleci bir takım ruhu ile sahaya çıkacaktır.


Genç bir kadro ile sezona başlayan takımın yaş ortalaması 23.6, altyapıdan yetişen genç yetenekli oyuncuların a takımda oynaması Türk Basketbolu adına önemli kazanımlar elde etti. Altyapıda önemli işlere imza atan Bursa ekibi, Türk basketboluna önemli oyuncular yetiştiriyor.  Takımın genç ve dinamik olması lige ayrı bir heyecan katacaktır. Tofaş spor kulübü altyapısından yetişen Kıvanç Çöl, Ali Taşkın, Berke Büyüktuncel ile 5 yıllık profesyonel sözleşme imzaladı.
              
Tofaş, geçen sezon keyif verici basketboluyla izleyicilerin beğenisini kazandı. Türkiye’de basketbolun ekolü ve kültürü olan Tofaş, Playoff takımı oldu. Bu sezon yeni transferleri ile yenilenen kadroyla Şampiyonlar Liginde yukarıları oynayabilir. Yeni transfer Kasey Shepherd, Rus ekibi Nizhny Novgorod ile verimi bir sezon geçirmişti. Kasey Shepherd, takıma liderlik yapabilcek, skorer bir oyuncu…

Meksikalı guard Pako Cruz, Afyon’da geçen yıl başarıl oynamıştı. Pako Cruz, oyun bilgisi ve saha görüşü ile takımına önemli katkı sağlayacaktır. Türk Milli takımın oyuncusu Berk Uğurlu, her geçen yıl kendini geliştirerek ilerliyor. Bu sezon da Berk’in performansı ve organizasyon beceresi ile takımdaki görevini yerine getirecektir. Galatasaray’dan sonra yuvaya dönen Yiğit Arslan, kendi evinde daha iyi performans sergileyeceğini düşünüyorum. Geçen sezon Fethiye formasıyla mücadele eden kısa forvet Elgin Cook transferi de beklenilen oyunu sahaya yansıtacaktır. Tofaş, geçen yıl oynadıkları oyun kalitesi, ofansif yönü ile alkışları hak etti. Bu sezonda takımın kimyasını koruyarak yeni transferler ile iddialı başlayacaktır. 


PETKİMSPOR: CAN SEVİM ÖNDERLİĞİNDE YENİ KADRO



ING Basketbol Süper Ligi’nin İzmir ekiplerinden Aliağa takımı Petkimspor, sezon öncesi hazırlıklarını, sıkı antrenman ve hazırlık maçları ile iyi geçirerek, lige en iyi şekilde hazırlandı. Socar grubunun basketbola olan desteği ve yatırımları ile iki yıldır ING Basketbol Süper Ligi’nde oynayan takım, bu sezon yeni transfer ve yenilenen kadro ile ligde sürpriz takım olma potansiyeline sahip… Geçen sezon HDI Sigorta Afyon Belediyesi'nde Afyon'a basketbolu sevdiren ve önemli adımlar atan Can Sevim başarılı bir sezon geçirmişti.  Afyon Belediye geçen yıl ligde kalarak Avrupa kupalarında oynamak için büyük mücadele sergiledi. Genç Türk Antrenörler arasında başarılı bir grafik çizen Can Sevim, bu sezon İzmir Aliağa takımında önemli başarılara imza atabilir. Petkim’de geçen sezon Litvanyalı Koç Kestutis Kemzura beklenilen başarıyı gösteremedi. Can Sevim’in geçen yıl Afyonda ’ki mücadeleci ruhunu bu yıl takımına oynatabilecek mi? Yeni kadro ve yeni koç ile Petkim bu sezon ligde adını mutlaka duyuracaktır.
 
Petkimspor, transfer döneminde önemli oyuncuları kadrosuna kattı. Gary Browne,  Peyton Aldridge, Justin Wright Foreman, Darko Planinic, Nusret Yıldırım, Ömer Yasir Küçük, Sinan Sağlam, Demitrius Conger, Erol Can Çinko gibi transferler yaparak takımını yeniledi. Daha önceden Darüşşafaka’da izlediğimiz Gary Browne bu sezon tekrardan izlemek keyif verebilir. 1.85 boyundaki Porto Rikolu oyun kurucu Browne Daçka’dan sonra Dolomiti Energia Trento ve Atleticos de San German takımlarında oynadı. Darko Planinic, Adriyatik ligindeki performansı ile dikkatleri üzerine çeken bir pivot oldu. Yerli oyunculardan Nusret Yıldırım transferi kenardan gelerek takımına önemli katkı verebilecek oyuncu. Peyton Aldridge daha önceden Afyon’da izlemiştik.

Petkim sporun skor yükünü Gary Browne ve Foreman taşıyacaktır. Conger, Sinan, Planinic gibi oyuncular da takıma fayda sağlayacaktır. Uzun forvet pozisyonunda oynayan Aldridge’in üçlük tehdit özelliği var. Ömer Yasir Küçük, daha önceden oynadığı takımlar da istediği süreleri alamamıştı. Ömer Yasir istediği süreleri alırsa nasıl bir performans sergileyecek merakla bekliyoruz. Petkimspor bu sezon beklentileri yüksek tutarak Playoff mücadelesi için sahaya çıkacaktır. Geçen yıl Lig’de kalmak için mücadele eden takım bu yıl büyük bir çıkış yaparak iddialı oynayabilir. Petkimspor'un uzun süreli hedefleri ve planları var. İki yıl sonra Avrupa kupalarında oynamak için bu sezon ING Basketbol Süper Ligi'nde etkili olacağını düşünüyorum.


GAZİANTEP BASKETBOL: YENİ BİR MACERA



Gaziantep Basketbol, bu sezon koç Tutku Açık yönetiminde lige başlıyor.  Tutku Açık ve ekibi bakalım bu yıl nasıl bir başarı grafiği çizecek? Hazırlık kampını iyi geçiren Güneydoğu Anadolu ekibi, hazırlık maçlarında hep galibiyet ile ayrıldı.


Gaziantep, bu sezon kadro yapılanması ve yeni transferler ile orta sıralara oynayan, ilk sekiz hedefiyle Playoff kovalayan bir takım olabilir. Peterson, Gulley ve Doyle transferleri ile takımını güçlendirdi. Türk Telekom ev sahipliğinde düzenlenen Yalçın Efe Turnuvası'na damga vuran Gaziantep, turnuvayı şampiyon olarak tamamladı.

Peterson, hazırlık maçlarındaki performansı ile dikkatleri üzerine çekti. Skorer yönü ile Peterson, bu sezon lige damgasını vurabilir. Jamer Gulley, Darüşşafaka’da sakatlık sonrası beklenilen performansı göstermemişti. Gulley, toparlanma sürecini zor atlattı. Gulley, fiziksel olarak iyi olursa takımına önemli bir katkı sağlayabilir.

Gaziantep, ilk hafta kendi sahasında HDI Sigorta Afyon Belediyespor ile oynayacak. Gaziantep Basketbol, uzun bir aranın ardından taraftarlarına kavuşacak. Yeni teknik ekip ve yeni kadro ile parkeye çıkacak olan kırmızı-siyahlı ekip, taraftarlarına ilk hafta galibiyet hediye etmek için mücadele edecektir.


YUKATEL MERKEZEFENDİ BLD: BSL'DE İLK HEYECAN



Geçen sezon Türkiye Basketbol Ligi'nin şampiyonu olan Yukatel Merkezefendi Belediyesi, bu sezon Süper Lig'e çıktı. 2018-2019 sezonunda Türkiye Basketbol 2. Ligi'nde mücadele eden takım, normal sezonu 20 galibiyet ile namağlup bitirmişti. Türkiye Basketbol 2. Ligi şampiyonluğu ardından Türkiye Basketbol Ligi şampiyonluğu ile istikrarlı bir şekilde ilerleyen takım bu yıl Süper Lig’de boy gösterecek.  Zafer Aktaş’ın önderliğinde takımın ilk önceliği ve hedefi ligde tutunabilmek, orta sıralarda yer almak olsa da bu sezon sürpriz bir çıkış yapabilir. Henüz 2018 yılında kurulan Denizli takımı üç yıl içerisinde büyük başarılara imza attı. Uzun bir yoldan gelerek değerli bir ligde yer almak çok önemli… Tarihinde ilk kez bir Denizli takımı Süper Lig’de yer alacak. Denizli halkının basketbola olan ilgisi var elbette ama yeterli mi? Bu sezon tribünlerde nasıl bir destek ve katılım olacak; göreceğiz.

Yukatel Merkezefendi, geçen sezon takımın başına gelen Koç Zafer Aktaş ile Türkiye Basketbol Ligi’ni lider olarak tamamladı. Yukatel Merkezefendi, takım kaptanı Ümit Sonkol, Altan Erol gibi isimleri kadrosunda tutu. Denizli ekibinin Süper Lig'e çıkmasıyla kadrosuna yeni Amerikalı oyuncuları dâhil etti. 29 yaşında 1.85 m boyundaki Adam Smith NCAA’de 2016’da Georgia Tech Üniversitesinden mezun oldu. Ülkemizde 2017-2018 sezonunda Petkimspor’da oynayan Smith, geçen sezona Yunanistan’ın Ionikos takımında başlayıp sezonu Polonya’nın Zielona Gora takımında tamamladı.

Diğer Amerikalı pivot Devonte Upson, transferi fiziksel olarak potansiyeli olan pota altı bitirişleri iyi olan bir oyuncuyu aldılar. Kısa forvet Jeremy Hollowell, orta mesafe şutları ve sırtı dönük oyunları ile etkili olacaktır. Nate Sestina, daha önceden Kentucky üniversitesinde oynadı. Sestina’nın bu sezonki performansı ve çıkışı merakla bekleniyor. Yerli transferlerden Emircan Koşut, Yiğitcan Turna da kenardan gelerek takıma katkı verebilecek oyuncular… Bu sezon ilk kez ING Basketbol Süper Ligi'nde yer alan Yukatel Merkezefendi, hafta sonu Anadolu Efes maçı ile başlayacak. Denizli ekibinin, bu sezon lige yeni bir renk katacağını düşünüyorum.


Fotoğraflar, kulüplerin Twitter sayfasından alınmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum