HEDEF

Süper Lig'e 'merhaba' dediğimiz şu günlerde, Ribaund Dergisi olarak sizlere yeni bir dosya hazırladık. İlk konuklar Fenerbahçe, Anadolu Efes, Tofaş, Darüşşafaka Tekfen ve Bahçeşehir Koleji oldu. Luigi Datome, Barış Hersek, Vasilije Micic, Yiğitcan Saybir, Kenny Kadji, Berkay Durmaz, Ray McCallum, Doğuş Özdemiroğlu, Chris Babb ve Yiğitcan Turna yeni sezona ilişkin değerlendirmelerini bizlerle paylaştı...  

10 Ekim 2018 - 13:19 - Güncelleme: 24 Aralık 2021 - 13:57


FENERBAHÇE 
LUIGI DATOME


HER ZAMANKİ GİBİ
Fenerbahçe’nin şampiyon omurgasının parçası, takıma ruhunu üfleyen isimlerin başında gelen Luigi Datome, yeni sezonu böyle özetledi.
 
Henüz çok erken. Bireysel idmanlarımızı tabii ki her zaman sürdürüyorduk; ancak burada oturmuş bir ekip olsa da, yeni yüzler ve mutlaka değişecek şeyler var. Biz bunun doğrultusunda yeni bir kimya yakalamak zorundayız. Ancak gideceğimiz yere bizi götürecek şey ne olursa olsun, gitmek istediğimiz “her zamankinden” olacak.
 
Mücadele etmeye hazırız. Fenerbahçe’nin beklentilerini biliyorum. Buna alışığım ve her zaman bunun için oynamaya hazırım. Her rakibe karşı. Mesela CSKA. İnsanlar onlarla aramızdaki büyük rekabetten bahsediyor. Özellikle sezon öncesinde onlarla oynadığımız maç bunu yeniden gündeme getirdi; ancak orada birçok EuroLeague takımı yoktu. Her iki takımda da bazı isimler eksikti. Ben bu sezonu, iki takım üzerinden okumaya karşıyım. Şimdiden bir final biçme taraftarı değilim. 
 
Genel olarak kimya yakalamak ve herkese karşı iyi işler ortaya koymak istiyoruz. Takımın iskeletine yeni eklenen oyuncularla beraber, çalışıp kimyayı yakaladığımız zaman her şey çok daha iyi olacaktır. Kazanan takımlar her zaman için, bunu başarabilen takımlar. 
Tyler ve Joffrey’nin katılımı son derece değerli. Onlar NBA’de oynadılar ve bu en üst seviye. Orada süre almayı başarmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Bence onların aramızda olmasından ötürü mutlu olmalıyız. Takıma katabilecekleri çok şey var. Ancak unutmamak gerekir ki, nereden gelirse gelsin her oyuncunun zamana ihtiyacı vardır. Böyle oyuncuları takıma katabilmek bizi mutlu etmeli; ancak onların üzerinde baskı kurmak yerine yeterli zamanı vermeliyiz. 
FENERBAHÇE
BARIŞ HERSEK

 
DOĞRU ZAMANDA DOĞRU YERDE
Barış Hersek'in "kazanma hikayesine" hepimiz aşinayız. Peki bunun sırrı ne?

 
Fenerbahçe her zaman bütün kulvarlarda şampiyonluğa oynayan bir takımdır. Bu sene de kendi oyunumuzu sergileyerek her zaman olduğu gibi yapabildiğimizin en iyisini yapmaya çalışacağız. Biz kulüp olarak her sezon olduğu gibi, bu sezon da şampiyonluk parolası ile yola çıkıyoruz. Mücadele edeceğimiz her kupaya talibiz.
 
Oyunumu geliştirmek ve oynadığım takımlarda en iyi performansı verebilmek için her zaman çok iyi çalışıyorum. Çok iyi çalışmanın karşılığını da doğru takımlarda yer alarak, doğru oyuncu ve doğru teknik ekiplerin bir arada olmasıyla şampiyonluklara ulaştım. Doğru zamanda doğru yerde olmamın temel nedeni, her zaman iyi çalışmam ve asla pes etmemden kaynaklanıyor.
 
Ben hayatım boyunca çok çalışmaya ve yanında biraz da şansa inanmışımdır. Her zaman çok ve doğru şekilde çalışarak hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Doğru yerde olmak için doğru şeklide çalışıp biraz da şansınız yaver gitmesi gerekiyor. Bu şartlar sağlandıktan sonra başarı neden olmasın?
 
Çok iyi bir kadromuz var. Açıkçası Avrupa’nın en değerli kadrosu bizde. Yıllardır bu böyle. 4 sene arka arkaya EuroLeague’de final four’a kalma başarısı elde ederek bunu da herkese göstermiş olduk. Bu sene de en iyi kadronun bizde olduğunu düşünüyorum. En iyi kadronun bizde olduğunu da Zadar Turnuvası’nda gösterme şansını bulduk ve hep birlikte bunu tecrübe ettik. Sakatlıklardan uzak olarak, şampiyonluk dolu bir sezon geçirmek için sabırsızlanıyoruz.
 
16 KUPA KALDIRDI
THY EUROLEAGUE: 1
Fenerbahçe: (2017)
BASKETBOL SÜPER LİGİ: 5
Beşiktaş: 2011-2012
Pınar Karşıyaka: 2014-2015
Fenerbahçe: 2015-2016, 2016-2017, 2017-18
TÜRKİYE KUPASI: 4
Anadolu Efes: 2007
Beşiktaş: 2012
Pınar Karşıyaka: 2014
Fenerbahçe: 2016
CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI: 5
Efes: 2006
Beşiktaş: 2012
Pınar Karşıyaka: 2014
Fenerbahçe: 2016
Fenerbahçe: 2017
EUROCHALLENGE: 1
Beşiktaş: 2011-2012

 
 
ANADOLU EFES
VASILIJE MICIC
 
TELEFON REHBERİ
Zalgiris'le basamakları çıkmaya başlayan Vasilije Micic'i Istanbul'a şahsi ajandası ve telefon rehberi getirdi.
 
 
Medya günü öncesi kulübün henüz tanışmadığım personelleriyle tanışırken, boyu dikkat çekici derecede uzun birine rastladım. Bana İTÜ'de oynadığını söyledi. Bu kulübün Türk basketbolu için önemli olduğunu duymuştum. Bazı önemli oyuncuların orada oynadığından bahsettik. Efes'in hikayesiyse zaten göz önünde.
 
Burada yeni bir oyuncu grubu var. Yeni bir oyuncu grubu demek, takım kimyası ve özgüveni arayan bir takım demektir. Bunu kazanmanın tek yolu var. O da maç kazanmak. Türk basketbolu bugün EuroLeague'in önemli bir kısmını oluşturuyor. Çok zorlu bir lig de söz konusu. Burada var olmak için, dişli bir takım olmak zorundasınız.
 
Buraya gelirken cebimde çok değerli bir şey var. O da Sarunas Jasikevicius'la çalışmış olmak. Onun hakkında sadece olumlu şeyler söyleyebilirim. Buraya gelmemi sağlayan sürecin mimarlarından biri. Ve bana kattıklarını parkeye yansıtmak için sabırsızlanıyorum. O gerçekten "seçilmiş biri" ve Avrupa basketboluna kattıklarını tartışmak yersiz olur.
 
Istanbul'u seviyorum. Buraya gelmeden önce telefon rehberimi karıştırdım ve kolayca fikir edinebileceğim iyi arkadaşlarım olduğunu gördüm. Guduric ve Kalinic bana tereddütsüz bir biçimde olumlu şeyler söyledi. Biliyorsun, onlar bu şehirde Zeljko Obradovic ile çalışma fırsatına sahipler. Tarihin en iyilerinden biri, belki de en iyisi. Şehirde Sırp oyuncular başta olmak üzere birçok iyi arkadaşım var. Burası yaşamak ve bir şeyler başarmak için doğru bir adres. (Az önce Simon'un, trafik gerçeğini alıştıra alıştıra söylemesine rağmen!)

 
ANADOLU EFES
YİĞİTCAN SAYBİR
 
YİĞİTCAN’IN BİR HAYALİ VAR
Anadolu Efes'in genç yeteneği Yiğitcan Saybir, çıkış yakaladığı çaylak sezonundan sonra gözünü EuroLeague'e dikti. 
 
Geçtiğimiz sezon THY EuroLeague’de beklentileri karşıladığımızı söyleyemem. Çünkü Anadolu Efes her zaman zirveye oynamayı hedefleyen ve başarıyı istikrarlı hale getirmiş bir camia; ama bu sene çok daha güçlü bir ekip olduk. Yeni gelen oyuncuların da etkisiyle takım kimyası oturduktan sonra beklentileri rahatlıkla karşılayabileceğimizi düşünüyorum. Beklentileri karşılamak adına daha farklı çalışmalar yapıyoruz. Yeni bir takım, yeni bir sistem ile hedeflerimize ulaşmak için çabalıyoruz.
 
Geçen sezon üst üste aldığımız mağlubiyetler bizi yıprattı ve takım olarak motivasyon kaybı yaşadık ve demoralize olduk. Bunun üzerine koç değişikliği de oldu sezon ortasında. Ama bu yıl elimizden gelenin çok daha fazlasını yaparak hedeflerimizi bir bir gerçekleştireceğimize güvenim tam. Takım olarak birbirimize iyi uyum sağladık. Bu sezon bunun etkisiyle Süper Lig’de de mutlu sona ulaşacağımızı düşünüyorum. 
 
Sezona güzel başladık. 2 kupa kazandığımız hazırlık dönemini gayet iyi geçirdik. Bu başarımızı da sezonun tamamına yaymak istiyoruz. Hazırlık kamplarını çok verimli geçirdik ve sezon boyunca antrenmanlardaki performansımızı sahaya yansıtabilirsek bizim adımıza güzel bir sezon olacak..  
 
Küçüklüğümden beri bu formanın altında mücadele ediyorum ve bu benim için gurur verici bir olay. Anadolu Efes ile birçok alt yaş kategorisinde mücadele ettim ve şimdi A takım formasını terletmeye devam edeceğim. Daha fazla süre alarak, elimden geldiğince takıma fayda sağlamak istiyorum. İlerideki hedeflerim bu forma altına mücadele edip, zamanla ilk 5’in değişilmez adamı olmak. Bunu gerçekleştirip Anadolu Efes’in has adamlarından birisi olarak NBA’e gitmek istiyorum. Burada mücadele ettikçe EuroLeague’de şampiyonluk yaşama hayalimi de her zaman taze tutacağım.

 
 
TOFAŞ
KENNY KADJI
 
KÜLTÜR
Süper Lig'in önemli yabancılarından olan ama basketbolumuza hiç de yabancı olmayan Kenny Kadji, sezonu iple çekiyor.
 
 
Türk basketbolunun gelişimini görmek için çok dikkatli olmanıza gerek yok. Elimizde Avrupa'nın en iyi takımı var; Fenerbahçe. Ve elbette ona rakip olmak isteyen Anadolu Efes, Beşiktaş ve Galatasaray. Burada gerçekten çok kaliteli takımlar var ve zorlu bir sezonun bizleri beklediğini biliyoruz. Bu ligde, bu mücadele seviyesinde oynamak oldukça keyifli ve geliştirici.
 
TOFAŞ harika bir kulüp ve Bursa harika bir yer. Burada, bu taraftarın önünde oynamak benim için çok fazla şey ifade ediyor. Salona gelen insanlar basketbolu çok iyi biliyor. Bu kültürün oturmuş olduğunu hissediyorsunuz. Geçtiğimiz sezon yakaladığımız başarının ve vermiş olduğumuz büyük mücadelenin farkındalar. Onların sevdiği stilde basketbol oynamayı sürdürüp, salonu doldurmaya devam edeceğimizi umuyorum. Bizler de, taraftarlar da bu kulübün nerede olmak istediğini çok iyi anlamış durumdayız. Geleceği paylaşıyoruz.
 
Koçumuz, ligin en iyi koçlarından biri. Bunu defalarca kanıtlamış birisi. Sanıyorum onu uzun uzun anlatmama gerek yok. Takım ise henüz anlama ve gelişim sürecinde. Elimizdeki büyük potansiyeli ortaya çıkartmak için, birbirimizi daha iyi anlamamız gerekiyor ve bu da, zamanla olabilecek bir şey. Sezon boyunca her şeyi maç maç ele almaya devam edeceğiz. Ancak buradaki oyuncu grubu TOFAŞ kültürünü anlamış durumda ve genel hedeflerimizin de farkında. Elimizden geleni yapacağız

 
TOFAŞ
BERKAN DURMAZ
POZİTİF ENERJİ
Tofaş'ın genç yıldızı Berkan Durmaz, çevresindeki pozitif enerjiyi hissediyor ve bunu takımına, parkede müthiş bir enerji olarak yansıtıyor.
 
 
Geçtiğimiz sezon oldukça verimliydi. Bakırköy Basket'le verimli bir yıl geçirdikten sonra şanssız bir sakatlık yaşadım. Fakat, o organizasyonun bana çok şey kattığını söylemem gerek. Sakatlık sonrasında play off'larda çok kararlı bir basketbol oynadık. Bence halkın desteği her şeyden değerliydi. Bursa'nın TOFAŞ'ı özlediğini gördük. Bunu her maçta hissettik. Harikaydı. Genel anlamda hepimiz için çok iyi bir sezonu geride bıraktık.
 
Gelişimim sürüyor. Bireysel idmanlara önem vermeye devam ediyorum. Genel olarak Koç Samir Seleskovic ile işin basketbol kısmını götürüyorum. Ağırlık idmanlarını da Koç Bora Bölükbaşı ayarlıyor. Maç temposuna göre bana çok yardımcı oluyorlar. Pilates de yapıyorum.
 
Parkeye dönmek gerekirse, basketboluma faydalı olacağını düşündüğüm her şeyi envanterime eklemeye çalışıyorum. Burada zaten savunma fundamentaline çok önem veriliyor ve ekstra çalışıyoruz. Hücumda da pozisyonumun gerektirdiği her şeyi oyunuma ekleme amacındayım.
Burada yeni oyuncular var; ancak TOFAŞ ruhu baki. Gelen her oyuncu zaten çok iyi insanlar. Pozitif enerjiyi hissetmek mümkün. Kısa sürede kaynaştık. Buradaki potansiyeli görüyoruz. Bu takım, böyle bir şehrin de desteğiyle her kulvarda sonuna kadar gidebilir. Hepimiz buna inanıyoruz.

 
 
DARÜŞŞAFAKA TEKFEN
RAY MCCALLUM
HİKAYENİN PARÇASI
Darüşşafaka Tekfen’in direksiyonuna geçen Ray McCallum, takımın bir üst basamağa çıkartacağı yeni guard olabilir mi? Onun aklında şimdiden bu var.
 
 
Yeni bir koç, yeni oyuncuların da eklendiği bir ekip. Burada bir heyecan ve ileri gitme hevesi görüyorum. EuroLeague’e geri dönmenin verdiği o heyecanı idmanlarda dahi hissedebiliyorsunuz. Sokağa çıktığınızda, Istanbul gibi heyecan verici bir şehrin içerisindesiniz. Darüşşafaka her yönüyle, bu işin parçası olan herkese heyecan veren bir yapı ve ben de onlardan biriyim.
 
Anadolu Efes’le oynadığımız TÜBAD Finali’nde biraz problem yaşadığımız doğru. Ancak bu zaten maç öncesinde de gayet zor bir mücadele olacak gibi gözüküyordu. Bir gün öncesinde Khimki’yle oynamıştık. Bahane değil; ama EuroLeague takımlarıyla arka arkaya oynamak kimse için kolay değil. Üç periyot fena da oynamadıktan sonra, son periyotta basit hatalarla oyundan düştük. Aslında bu tip hataların sezon öncesi olması iyidir. Hatta sezon öncesi zaten bunun için var diyebiliriz. O gün, bizden iyilerdi. Ama böyle devam edecek diye bir şey yok.
 
Sezonu Real Madrid deplasmanında açıyor olmak bence keyifli. Son EuroCup şampiyonu olarak, EuroLeague kemeriyle gelen bir takımla oynamak heyecan verici olacak. Hikayesi olan maçları severim. Zor deplasmanları oynamayı seviyorum. EuroLeague’de bulunmamızın amacı zaten bu. Böyle maçlar oynamak size gerçek seviyenizi ve yapmanız gereken rötuşları gösterir. Bu maçları hevesle bekliyorum diyebilirim.
 
EuroLeague tecrübesine ve liderlik edecek kaliteye sahip olduğum doğru. Ancak burada çok iyi bir teknik ekip ve harika oyuncular var ve onlar tarafından etrafımın sarılmış olması işimi fazlasıyla kolaylaştıracak. Bu ekiple beraber mücadele etmeye ve zorlu meydan okumalara hazırım. 

 
DARÜŞŞAFAKA TEKFEN
DOĞUŞ ÖZDEMİROĞLU
 
HAYAL
Doğuş Özdemiroğlu, küçük bir çocuk olarak Darüşşafaka’nın kapısından girdiğinde büyük hayalleri vardı. Şimdilerde o, Avrupa şampiyonu bir takımın kaptanı.
 
Hazırlık döneminde hatalarımızı gördük ve taktik amaçlı bu hataların üzerine gittik. 'Neleri yapabilirsek takım sezona daha hazır olur?' diye düşünüp ona göre hareket ettik. Elbette eksiklerimiz var ama yaptığımız kamplar ve antrenmanlarla bu eksiklerimizi gidereceğiz. Eksilerimiz ve artılarımızı görerek, sezon içinde daha iyi şeyler yapabilmeyi planlıyoruz.
 
Sezona son EuroCup şampiyonu olarak başlıyoruz. Bunun yanı sıra bir THY EuroLeague takımı olarak Süper Lig’de mücadele edeceğiz. Bu rakiplerimiz üzerinde bir baskı oluşturacaktır. Bu durumun da bizim için bir dezavantajı var. Herkes bir EuroLeague takımını yenmek ister ve rakiplerimiz bizimle oynayacakları maçlara daha istekli, daha nitelikli bir hazırlık süreci ile gelebilirler. Ama onun dışında bir sorun olacağını düşünmüyorum. Bizim için zorlu bir sezon olacak. Çok sık maç yapacağımız yorucu bir fikstür bizi bekliyor. Ama buna rağmen her kupada mücadele edebilecek güçlü bir rotasyona sahibiz. Süper Lig’de ilk dörtte yer alabilmek ana hedefimiz. Play-off’lara ne kadar üst sıradan girebilirsek şansımız bir o kadar artar. 
 
Darüşşafaka’da eğitim görürken ilk hayalim bu sahada okulun öğrencileri karşında oynayabilmekti. Çünkü küçükken ben de bu takımı tribünde destekleyenler arasındaydım. Darüşşafaka formasıyla sahaya çıkmak ilk hedefimdi. Sonraki hedefimde bu takımı Avrupa kuplarında temsil etmekti. İlk EuroLeague maçıma ilk 5 başlamıştım; ama daha sonra hiç bu arenada oynama fırsatı bulamamıştım. Geçen sene gelen olağanüstü zaferi dürüst olmak gerekirse ben bile hayal etmemiştim. Avrupa’da bir kupa kazanabileceğimizi pek hayal edememiştim. Bizim için muhteşem bir zaferdi. O takımın bir parçası olmak, kupayı Darüşşafaka ailesini getirmek tarih edilemez bir duyguydu. Bu sene de EuroLeague’de oynayacağız. Bu organizasyon Avrupa’nın en üst ligi. Burada da Darüşşafaka’yı elimizden gelenin en iyisini yaparak temsil edeceğiz. 
 
 
 
BAHÇEŞEHİR KOLEJİ
CHRIS BABB
 
FIRSAT
Süper Lig'e renk katan Bahçeşehir Koleji'nin bu sezon ses getiren transferlerinden Chris Babb, Türkiye Ligi ve yeni takımını geri çevrilemeyecek bir fırsat olarak yorumluyor. 
 
 
Şu ana kadar İstanbul’da her şey çok iyi gidiyor. Şehir olarak beklediğimden çok daha güzel. Çok iyi restoranlar, çok iyi manzaralar var. İnsanlar çok dost canlısı ve yardımcı. Takım olarak birbirimizi yeni yeni tanıyoruz, takıma yeni katılan birçok isim var. Bu yüzden birbirimize ve sisteme alışmamızın biraz zaman alması normal. Bence şu ana kadar doğru yolda ilerliyoruz.

Benim için en iyi seçenek burasıydı. Koça ve sistemine daha önceden aşinaydım. Türkiye Ligi de dünyanın en iyi liglerinden bir tanesi. Bu yüzden bu fırsatı geri çeviremezdim.

Sahaya çıkıp savaşacağız. Söylediğim gibi burası harika bir lig ve bütün takımlar çok iyi kadrolara sahip. Çok iyi koçlar ve çok başarılı organizasyonlar var. Her haftaya ayrı bir ciddiyetle hazırlanacağız ve varımızı yoğumuzu ortaya koyacağız. Antrenmanlarda sıkı çalışacağız. Nerede bitireceğimize dair şimdiden bir şey demek zor; ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağımızın sözünü verebilirim.

Kesinlikle EuroCup’ta final oynayacak seviyeye yeniden ulaşmayı istiyorum. Lokomotiv gibi şampiyonluğu hedefleyen bir takımda oynadım. Harika bir histi ve o hissi yeniden yaşamak isterim. Bahçeşehir Koleji’nde ise bunu yeniden yaşayacağıma inanıyorum. Hedeflerimizde oldukça istekli bir takımız. EuroCup gibi çok önemli takımların yer aldığı bir organizasyonda yeniden ter dökmek istiyorum.

Dört yıl önce Avrupa’ya geldiğimden beri kıta basketbolunu daha çok izliyorum. EuroLeague’in en güçlü takımlarından birkaçı bu ligde yer alıyor ve kolay maç yok. Çok zor olacak ancak en iyi performansımızı ortaya koyacağız. 

 


BAHÇEŞEHİR KOLEJİ
YİĞİTCAN TURNA
 
İLK GERÇEKÇİ HEDEF: AVRUPA

Sezona play-off hedefiyle giren Süper Lig’in çiçeği burnunda ekibi Bahçeşehir Koleji Spor Kulübü’nün kaptanı Yiğitcan Turna, Avrupa kupalarına katılma hakkı kazanarak ilk hedeflerini gerçekleştirebileceklerini söyledi...



Öncelikle yeni bir ekip olarak Basketbol Süper Ligi’ni tanımak istiyoruz. Türkiye Basketbol Ligi ile Süper Lig çok farklı klasmanda iki lig. Ama tabii ki kadromuz bize göre play-off oynamaya müsait ve yetenekli oyunculardan kurulu bir ekip. O yüzden ilk hedefimiz öncelikle ligi tanıyıp, sonrasında play-off’ta boy gösterebilmek. Çünkü Avrupa Kupası, Bahçeşehir Koleji için çok önemli bir hedef halinde. Biz de takım olarak bunun bilincindeyiz ve hazırlıklarımızı, çalışmalarımızı bu hedefler doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Bunu başarabilirsek ilk aşamayı geçmiş olacağız. 

Özellikle yabancı oyuncularımızın hepsi yetenekli ve takıma uyum sağlayabilecek, takımı ileri seviyelere taşıyabilecek isimler. Yerli ve yabancı fark etmeksizin takım uyumumuz şu anda oldukça iyi. Gayet güzel bir hazırlık dönemi geçirdik. Takım olarak uyum süreci konusunda pek sorun yaşamadık. Zaten bütün yabancı oyuncularımız da hakikaten hem karakter, hem de oyun anlayışı olarak gayet iyi ve uyumlular. Türk oyuncuların hemen hemen hepsi birbirini tanıyor ve hemen herkes daha önce birlikte oynadı. O yüzden şu ana kadar hiçbir uyumsuzluk, hiçbir problem yaşamadık. Umut ediyorum ki bu durum sezonun sonuna kadar hatta gelecek sezonlarda da bu şekilde devam eder.

Henüz geçtiğimiz sene kurulan bir kulüp olmamıza rağmen bu yıl Basketbol Süper Ligi’nde mücadele etmeye hak kazandık. Kulübümüz hedef belirlerken her zaman potansiyelimizi göz önünde bulundurup, gerçekçi hedefler koyuyor ve bunun için çaba sarf ediyor. Avrupa kupalarında mücadele edebilmek de bana göre bu hedeflerden biri. En kısa zamanda Bahçeşehir Koleji Spor Kulübü düzenli olarak play-off oynayan ve Avrupa’da ülkemizi gururla temsil eden bir ekip haline gelecektir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum