Fenerbahçe Avrupa'nın zirvesinde!

3 yıl önce bugün, Sarı Kanaryalar Avrupa'nın 1 numaralı kupasını kaldırmıştı.

Fenerbahçe Avrupa'nın zirvesinde!
21 Mayıs 2020 - 13:54 - Güncelleme: 21 Mayıs 2020 - 20:21
1995-1996 sezonunda Efes'in Koraç Kupası zaferiyle birlikte Türkiye, takım sporları tarihinde ilk Avrupa kupasını kazanmıştı. A Milli Takım'ın 2001'de Avrupa'da; 2010'da ise Dünya Şampiyonası'nda ikincilikleri bizi gururlandırmıştı. Daha sonra Beşiktaş 2012'de EuroChallenge'ı, Galatasaray da 2016'da EuroCup'ı kazanmayı başarmıştı. Ancak Avrupa'nın 1 numaralı kupası olan EuroLeague, henüz bu topraklara gelmemişti. 

Öncesinde 8 EuroLeague zaferi yaşayan Zeljko Obradovic'in takımın başına geçmesiyle büyük bir değişim yaşayan Fenerbahçe, 2015 yılında ilk Final Four, 2016 yılında ise ilk final deneyimini yaşamıştı. 2016'daki final, temsilcimiz için acı bir deneyim olmuştu. Hakemlerin kararları, Bobby Dixon önderliğinde geri dönüş... Ancak Khryapa'nın son saniyede attığı basketle maçı uzatmaya taşıyan CSKA Moskova, kupanın sahibi olmuştu. Bu, Fenerbahçe'ye büyük bir ders, büyük bir tecrübe olmuştu. 


Kostas Sloukas, Barcelona deplasmanında oynanan maçtaki tiki taka sırasında

2016-2017 sezonunda THY EuroLeague'in formatı değişti ve günümüzdeki lig usulü sisteme geçildi. 4 temsilcimizin bulunduğu ligde Fenerbahçe ile birlikte Anadolu Efes, Darüşşafaka ve bir önceki sezonu EuroCup şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray yer alıyordu. Bu dört takım arasında Galatasaray, istediği sonuçları elde edememiş ve Play-off'a kalamamıştı. Efes ve Daçka, ilk 8 içinde olsalar da, rakipleri bir hayli kuvvetliydi. Anadolu Efes, çeyrek final serisinin son maçında Olympiakos'u elinden kaçırmıştı. Darüşşafaka ise, kuvvetli rakibi ve normal sezon lideri Real Madrid'i deplasmanda mağlup edip saha avantajını eline geçirse de, Volkswagen Arena'da ki maçları kaybederek Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak Final Four'a gidememişti. Tek ümit Fenerbahçe idi.

NORMAL SEZONDA FENERBAHÇE

Bir önceki sezonda kaybedilen EuroLeague'in de vermiş olduğu hırsın Fenerbahçe'yi bambaşka bir seviyeye çıkaracağı aşikardı. 30 haftalık maratonda ilk 4 maçını kazanan Sarı Kanaryalar, özellikle Barcelona deplasmanında 73-72 kazandığı maçta, Barca'nın futbol takımının pas sistemini (tiki taka) yaklaşık son 11 saniyede uyglaması halen daha hafızalardadır. Ancak sezon içinde kritik mağlubiyetler alan Fener, 30 maçta 18 galibiyet ve 12 galibiyetle 5. sırada kaldı. Bu durum, çeyrek final serisinde saha avantajının olmaması anlamına geliyordu. Üstelik 4. sıradaki rakibin, OAKA'da müthiş bir taraftar baskısına sahip Panathinaikos olması, kafalarda soru işaretleri oluşturmaya başlamıştı. 

OAKA'YI SUSTURAN BOGDANOVIC


Chris Singleton (Panathinaikos) ve Bogdan Bogdanovic (Fenerbahçe) 

Fenerbahçe, İstanbul'daki Final Four'a gitmek istiyorsa, OAKA'da en az bir maç kazanmak zorundaydı. O gürültülü, rakiplerin sinirini bozan Panathinaikos deplasmanına karşı öyle bir isim göğüs gerdi ki, Yoncalar'ın hiçbir çözümü olamadı. O isim Bogdan Bogdanovic idi. 71-58 gibi farklı bir sonuçla biten ilk maçta 6'da 5 üçlük isabeti, 23 sayı, 5 ribaund, 4 asist ve 2 top çalma; kıran kırana geçen ve 80-75'lik skorla sonuçlanan ikinci maçta da 25 sayı, 8 ribaund, 6 asist ve 1 blokla oynayan Bogdanovic, Fenerbahçe'nin OAKA'dan 2 galibiyet çıkarmasını ve derin bir nefes almasını sağlamıştı. Üçüncü maçta, Ataşehir'de taraftarı ile buluşan Sarı Kanaryalar, Ekpe Udoh'un 30 buçuk dakikada 10 sayı ve 10 ribaundla double double ile yıldızlaştığı mücadelede PAO'yu 79-61 yenerek seriyi süpürmüş ve Ataköy biletini almıştı. Asıl mücadele şimdi başlıyordu...

2 YIL ÖNCESİ GİBİYDİ VE SIRA GELMİŞTİ


2017 Final Four MVP'si Ekpe Udoh

2015 yılına döndüğümüzde, Final Four'daki eşleşmeler yine aynıydı. Real Madrid ile Fenerbahçe, CSKA ile Olympiakos karşı karşıya gelecekti. Ev sahibi Madrid idi ve o zaman tecrübesi olmayan Fener, Real karşısında kaybetmişti. Finalde Oly'i rahat geçen ev sahibi Real Madrid şampiyonluğa ulaşmıştı. Lakin Türkiye'de Fenerbahçe ile Real Madrid'in rolleri değişti. Ekpe Udoh inanılmaz bir iş çıkarmıştı. 18 sayı, 12 ribaund, 8 asist ve 2 blokla yıldızlaşırken, temsilcimiz 84-75 ile galibiyete uzanmıştı. Ev sahibi karşısındaki rakip yine Olympiakos oldu. Hava atışı ile birlikte Udoh-Vesely ikilisinin alley-oopu, daha ilk dakikadan şampiyonun renginin sarı-lacivert olacağını göstermişti. Bogdanovic atıyor, Kalinic ve Datome'den kritik üçlükler, Vesely ve Udoh boyalı alanda canavarlaşıyordu. 40 dakika sonunda skor 80-64 ve Fenerbahçe şampiyondu. Temsilcimiz, sırasıyla Darüşşafaka ve Efes'i eleyen takımları geçerek Avrupa'nın zirvesine oturmuştu. Final maçında da 10 sayı, 9 ribaund ve 4 asist kaydeden Ekpe Udoh, Final Four'un en değerli oyuncusu oldu. Efes'in Koraç Kupası, Beşiktaş'ın EuroChallenge'ı ve Galatasaray'ın EuroCup'ının yanına Fener'in EuroLeague'i eklenmişti. Obradovic de 9. EuroLeague zaferini Türkiye'ye armağan etmişti.



Fotoğraf kaynağı: EuroLeague

YORUMLAR

  • 0 Yorum