Ev gibisi yok

Cansu Köksal, “Koronavirüs sebebiyle Fransa'da basketbol ligleri Türkiye'dekinden 1 hafta önce ertelendi. Fransa'da kalma düşüncesi benim için biraz korkutucu olmuştu. Kulübüm tüm imkânları sağlasa da bulunduğumuz koşullarda Türkiye'de olmayı tercih ettim” diyor.

Ev gibisi yok
06 Mayıs 2020 - 14:01

RÖPORTAJ: OĞULCAN ÇOKSAYAR

Fransa'nın köklü kulüplerinden USO Mondeville ile anlaşarak Avrupa macerasına atılan milli basketbolcu Cansu Köksal, yeni takımındaki atmosfer, Fransa basketbolundaki çalışma prensipleri, koronavirüs salgını sonrası yaşadığı süreç ve milli takımın geleceğine dair birçok konu hakkında merak edilenleri cevapladı. Gelin lafı fazla uzatmadan sözü başarılı basketbolcuya bırakalım...

Bilindiği üzere bu sezon başında Botaş ile anlaşmıştım. Fakat belli başlı sebeplerden dolayı kulüpten ayrıldım. Karşılıklı anlaşarak sözleşmemi feshettik. Döndüğümde Türkiye'de transfer sezonu da kapanmak üzereydi. O yüzden önüme çıkabilecek fırsatları değerlendirme kararı aldım. Hayalimde de her zaman yurt dışında kariyerimi sürdürmek vardı. Bu hayalimi de bu sezon değerlendirmek istedim. USO Mondeville'den bir teklif gelince değerlendirme kararı aldım.

Hâlihazırda milli takım oyuncusu olmam da yurt dışına transfer olmamda büyük bir etken oldu. Böyle bir adım atmış olmaktan memnunum. Mondeville, Fransa basketbolunun büyük ve köklü bir kulübü. Fransa'nın başarılı ve kendini kanıtlamış ekiplerden bir tanesi. Geçmiş yıllarda Avrupa sahnesinde yer almış bir takıma geldim. Mondeville, EuroLeague'de de mücadele etmiş bir ekip.

Benim takıma katıldığım dönemde, takım form ve mental açıdan gayet iyi bir durumdaydı. Ve ekip olarak hedefimiz hak ettiğimiz şekilde yeniden 1. Lig'e yükselmekti. Eğer sezonun devamı gelebilseydi bunu rahatlıkla başarabileceğimize inanıyordum. Ama ne yazık ki tüm dünyanın yaşadığı sorun burada da yaşandı ve şimdilik liglere ara verildi.

PÜF NOKTASI ÇİFT ANTRENMAN

Burada yapılan antrenmanlarda Türkiye'dekilere kıyasla bir takım farklılıklar mevcut. Ligler devam ederken burada genellikle çift antrenman yapıyorduk. Ve çift antrenmanlar inanılmaz zorlu ve yorucu geçiyordu. Bir süre alışmak için zamana ihtiyaç duydum. Oynayacağımız her karşılaşma öncesinde de sabahları şut antrenmanı yapıyorduk. Onun dışında antrenman metotları ile ilgili farklı bir şey söz konusu değil. Normal basketbol antrenmanları ve ağırlık antrenmanları yapıyorduk, yani antrenman içeriği Türkiye'deki ile aynı diyebilirim.

YÜKSEK SEVİYE GENÇLERİ ZORLUYOR

Altyapı ile birlikte 13 sene Fenerbahçe'de, 2 sene Galatasaray'da, 1 yıl Yakın Doğu Üniversitesi, 1 sene Hatay Büyükşehir Belediyesi ve yarım sezon Botaş'ta basketbol oynama fırsatı buldum. Büyük kulüplerde kariyer yapmış olmanın bana tabii ki büyük katkıları oldu. Bunlar arasındaki en büyük katkı ise son derece iyi isimlerle birlikte antrenman yapma fırsatı bulmuş olmaktı. Bu çalışmaların hepsi beni olumlu anlamda etkiledi ve basketboluma bir şeyler katmamı sağladı.

Büyük takımda oynamanın negatif yönleri de olmadı değil. Özellikle Fenerbahçe'nin altyapısından A takıma yükseldiğim dönemde çok fazla forma şansı bulamadım. Çünkü yabancı ve Türk oyuncularımızın kalitesi normalinden çok daha fazla üst seviyedeydi. Bu yüzden genç oyuncular ilk zamanlarda süre alma konusunda normal olarak zorlanıyordu. Ancak zamanla birlikte antrenmanlar yaparak kendimizi gösterme fırsatını da bulduk.



ÜLKEMDE GÜVENDEYİM

Yeni tip koronavirüs sebebiyle tüm dünya etkilenirken, Fransa'da basketbol ligleri Türkiye'dekinden 1 hafta önce ertelenmişti. Çok zorlu bir süreç yaşandı ki hâlâ da yaşanmaya devam ettiğini söylemek mümkün. 13 Mart'ta yapılan toplantı sonrası liglerin tatil edilmesi kararlaştırıldı. Ben de toplantıdan bir gün sonra yani 14 Mart'ta son uçakla ülkemize geri döndüm.

Geride bıraktığımız ay içerisinde de Fransa'da tüm liglerin iptal edilmesi kararlaştırıldı. Benim için zor bir süreçti. Yaşadığımız durumdan ötürü kendi ülkemde olmayı tercih ettim. Fransa'da kalmak biraz korkutucu olmuştu benim için. Fakat kulüp benim için her şeyi sağladı. Eğer Fransa'da da kalsaydım hiçbir problem yaşamadan yaşantımı sürdürebilirdim. Fransa'da sokağa çıkma yasağı da mevcuttu ve kulübüm benim için her imkânı sunmuştu. Ancak ben bu süreci ülkemde atlatmayı tercih ettim.

Türkiye'de liglerin erteleme durumu içinse şunu söyleyebilirim; bence ligler 1 hafta kadar önce ertelenebilirdi. Erteleme kararı konusunda biraz geç kalındığını düşünüyorum.

ÖNCE SAĞLIK

Tabii ki her oyuncu gibi, her kulüp gibi şu süreci sağ salim atlatmak istiyoruz öncelikle. Sağlıklı bir şekilde bu süreci atlattıktan sonra liglerin başlamasını temenni ediyorum. Liglere devam etmeyi tabii ki çok istiyoruz; ama her şeyden önce insan sağlığı geldiğini de unutmamak gerekiyor. Dünyanın daha önce yaşamadığı bir sağlık problemi. Bu süreç sağlıklı bir şekilde atlatıldıktan sonra spora dair şeyleri konuşmak daha yerinde olacaktır.

Bende tüm sporcu arkadaşlarım gibi iki günde bir sabahları koşu yapıyorum. Diğer günde ise evimde bir veya iki saat kadar ağırlık antrenmanlarımı yapıyorum. Çoğu ekipmanımı eve aldım. Fransa'dan döndükten sonra kargo siparişimi verdim ve evde çalışmalarımı devam ettiriyorum.

Fransa'da da özel kondisyoner eşliğinde çalışıyordum. Hâlâ o programıma devam ediyorum. Evde çalışarak formumu korumayı deniyorum. Her an sezon başlayacakmış gibi hazırlıklarımı sürdürüyorum.

Beslenmeme ve uyku düzenime dikkat etmeye çalışıyorum. Geceleri mümkün oldukça erken yatıp, sabahları ise erken kalkmaya dikkat ediyorum. Evimde bir köpeğim var. Onu günde 2 defa ihtiyaç için dışarı çıkartmak durumundayım. Vaktimin bir bölümünü onunla ilgilenerek geçiriyorum. Boş vakitlerimde kitap okuyup film izliyorum. Günde 2 saat civarında antrenman yapıyorum. İçinde bulunduğumuz günlerde zamanımı bu şekilde değerlendiriyorum.

MİLLİ TAKIM TOPARLANACAK

Milli takımlarda bundan yaklaşık 2-3 sene öncesinde bir jenerasyon değişikliği yaşandı. Milli takımda genç bir jenerasyon olarak mücadele ediyoruz. Son turnuvalardaki düşüşümüzü birazcık buna bağlıyorum. Ancak bundan sonra oynayacağımız turnuvalarda çok daha iyi sonuçlar alacağımız konusunda da güvenim sonsuz. Bu jenerasyon değişikliğinden sonra biraz geride kalmamız çok normal diye düşünüyorum.

Diğer ülkelerde de bir gençleşme durumu söz konusu. Biz de bu durumdan faydalanıp bir şekilde gelecek senelerde aradaki farkı kapatıp daha iyi seviyelere geleceğiz. Bundan sonraki şampiyonalarda çok daha başarılı olacağımızı umuyorum. Gerçekten bunun için çok çalışıyoruz ve çok emek veriyoruz. Milli takım formasını giymek çok onur ve gurur verici bir durum. Bunu elimizden geldiğince bayrağımızı en üst seviyelerde dalgalandırmak bizim hedefimiz. Bir yerden sonra şeytanın bacağını kırıp daha iyi sonuçlar alacağımızı ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum.

SÜREÇ SONRASI KARAR AŞAMASI

Normalde önümüzdeki sene de USO Mondeville ile sözleşmem mevcut. Ama dünyanın içinde bulunduğu durumdan ötürü şimdilik sözleşmeyi askıya aldık. Şu an geleceğim belli değil. Dediğim gibi sağlık her şeyden çok daha önemli. Dünya içinde bulunduğu durumdan çıktığı zaman ve salgının etkileri geçtikten sonra bir karar vereceğim. Tabii ki gelecekte Türkiye'ye dönüp kariyerimi ülkemde sürdürmek isterim; ancak buradan gelen teklifleri de değerlendirmek istiyorum. Salgın süreci atlatıldıktan sonra kariyerim için bir karar vereceğim ve menajerimle birlikte en iyi tercihi yapacağım.

TİPLEME
- En beğendiğin koç?

- Ceyhun Yıldızoğlu
- En beğendiğin oyuncu?
- Nevriye Yılmaz
- Tek kelime ile USO Mondeville
- Aile


YORUMLAR

  • 0 Yorum