Erdal Bibo'nun kaleminden: İyi sporcu için 'Efes Kültürü'

Yazı: Erdal Bibo/Anadolu Efes Spor Kulübü Altyapı Sorumlusu 

Erdal Bibo'nun kaleminden: İyi sporcu için 'Efes Kültürü'
14 Ekim 2019 - 16:19 - Güncelleme: 13 Aralık 2019 - 22:41

Yazı: Erdal Bibo/Anadolu Efes Spor Kulübü Altyapı Sorumlusu 


Kulübümüzün altyapısında 100’ün üstünde sporcumuz bulunmaktadır ve her sene yeni sporcular aramıza katılmaktadır.


Yeni sporcular ile beraber sporcu velileri de Anadolu Efes ailesinin bir parçası haline gelmektedir. Velilerimiz, sahip oldukları en kıymetli varlıkları olan çocuklarını bize emanet etmektedirler. Doğal olarak çocuklarını emanet ettikleri yeri, kulübü merak etmektedirler. Çocuklarının nasıl bir kulüpte yetişeceği bilmek, en doğal haklarıdır. Ben de bir baba olarak çocuğumun antrenman yaptığı şartları öğrenmek, kulübü tanımak isterim.


Aynı zamanda ülkemizin değişik şehirlerinden, ayrı kültürden gelen birçok sporcu ve veliyi aynı çatı altında birleştirmekteyiz. Değişik bölge ve kültürden gelmiş insanları aynı çatı altında toplarken işlerin aksamaması ve bir düzen kurulması için konulan kuralların sağlıklı olması, herkesin aynı ortamda huzurlu bir şekilde yaşamalarına olanak sağlayacaktır.


Anadolu Efes olarak biz velilerin merakını ve heyecanını anladığımız için her sezon başında yıl içinde neler yaptığımızı, yapacağımızı velilerimize bir toplantı ile anlatıyoruz. Bu toplantıda velilerimizi, çalışmalarımız ve kulübümüz hakkında bilgilendiriyoruz. Ayrıca kulüp kurallarını velilerimize anlatıyoruz.


Veli toplantımızda neler paylaşıyoruz;


Anadolu Efes altyapı koordinatörü olarak ben kulübümüzü, misyonunu ve kuruluş amacını anlatarak toplantıya başlıyorum. Daha sonrasında kulübümüzün olmazsa olmaz değerlerini belirtiyorum:





Adaletli Olmak




Saygılı Olmak




Çalışkan Olmak




Disiplinli Olmak




Özverili Olmak




Ayrıcalık Beklememek



mobil porno


Biz Anadolu Efes olarak iyi sporcu yetiştirmenin yanında iyi birey yetiştirmek istiyoruz.


İyi, eğitimli, disiplinli ve saygılı bireyler, sporcular yetiştirmeyi kendimize misyon edinmiş bulunmaktayız.


Kulübümüzün altyapısında oynayan sporcularımızın çok yüksek bir yüzdesi ileride üst seviyelerde basketbol oynama şansı bulmaktadırlar ve basketbolu ileride meslek edinmektedirler. Ama biliyoruz ki herkes üst seviyede bu işi yapamamaktadır.


Bu yüzden kulübümüz, ilk olarak iyi ve eğitimli insan/birey yetiştirmeyi misyon edinmiştir.




SPORCU BESLENMESİ


Sporcularımızın sağlıklarına bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşım göstermekteyiz. Onların hem büyüme gelişmelerinin hem enerjilerinin hem de performanslarının optimum seviyede olması için beslenmeleri ile ilgili bilinçlenmeleri önem verdiğimiz konuların başında gelmektedir. Bu bilincin sporcularımızda küçük yaşlardan itibaren oluşabilmesi için kulüp diyetisyenimiz onların bu konuyla ilgili tüm değerlendirmelerini ve takiplerini yapmaktadır. Aile de sporcunun beslenmesi konusunda önemli bir etken olduğu için diyetisyenimiz velilerimize bu toplantı vasıtası hem uygulamalarımız hem de nasıl katkı sağlayabilecekleri ile ilgili bilgilendirme yapmıştır.


SPOR PSİKOLOJİSİ


Sporcularımızın gelişimlerinin fiziksel olduğu kadar psikolojik de olduğunun farkındayız. Çoğunluğu gelişim çağında bulunan sporcularımızın vücutlarında fiziksel değişiklikler olurken mental de değişiklikler olmaktadır. Bu yüzden yurt dışında bilimsel çalışan her kulüp gibi biz de gelişimlerini bütünsel olarak ele almak adına son üç senedir spor psikologlarıyla çalışmaktayız. Psikologlarımız her sezon düzenlenen rutin veli toplantımızda velilerimize sene boyunca planladıkları çalışmalara ve sporcu velileri için doğru yaklaşımlara değinmektedirler.


DİJİTAL MEDYA YÖNETİMİ


Bilindiği gibi dijital mecralar insanlara direkt ve özel olarak ulaşmadaki en etkili platformlar haline geldiler. Gençlerimiz için ise tam anlamıyla içine doğdukları ve bunun varlığıyla büyüdükleri bir dünya. Peki, bu mecraların doğru kullanımının, ortaya çıkabilecek fayda ve zararların ne kadar farkındalar?


Bizler, Dijital Medya ve Pazarlama Yöneticimiz önderliğinde Anadolu Efes Spor Kulübü’nün birer marka elçisi olan a takım sporcularımıza, kulüp çalışanlarımıza, altyapı sporcularımıza ve onların velilerine bu mecraların kullanımında nelere dikkat etmeleri gerektiğini, bu mecralardan nasıl faydalanılabileceğini, Anadolu Efes’in bu alandaki stratejisini anlatıyoruz.




İyi veli vs Kötü veli


Toplantımızın sonunda da velilerimize “Child Protection in Sport Unit” gibi saygın kuruluşların da önerdiği iyi bir sporcu velisi olmanın yolunu anlatmaya çalışıyoruz. Gelişime katkı sağlayan ve zarar veren modelleri örnekliyoruz.


Sporcu gelişimine katkı sağlayan veli modeli


1- Koçu ve kararlarını destekler.


2- Çocuğunun kendi kararını vermesini destekler.


3- Çocuğunun eğlenmesini düşünür.


4- Kendi çocuğu ile birlikte diğer çocukları destekler.


5- Rol model olur.


6- Hakemlere saygı gösterir.


7- Çocuğunun kendi kararlarını sağlıklı bir şekilde almasını destekler.


8- Çocuğunun yaptığı spordan ders almasını ister.


Sporcunun gelişimine zarar veren veli modeli


1- Koçun kararlarına katılmaz.


2- Devamlı sahaya talimatlar bağırır


3- Çocuğunu devamlı eleştirir.


4- Çocuğuna baskı uygular.


5- Çocuğunu başka çocuklar ile kıyaslar.


6- Negatif davranış sergiler ve kötü örnek olur.


7- Hakemleri taciz eder


8- Diğer takımın velileri ile münakaşa yapar


9- Çocuğuna nasıl oynaması gerektiğini söyler


10- Çocuğunun ne pahasına olursa olsun kazanmasını ister


Günümüzde velilerden “eti senin kemiği benim” anlayışı beklenmemektedir. Bunun yerine kendi kararlarını alabilen çocuklar yetiştiren veliler, ilerleyen zamanda çocukların gelişimine katkı sağlayan veliler olacaktır.


Bu bilgi akışını sağlamanın aynı zamanda kurumumun değer ve kurallarını anlatmanın en kolay yolu; sezon başında yapılacak veli toplantısı olduğunu düşünmekteyim.


Yıllardır gerçekleştirdiğimiz veli toplantılarına devam ederek Anadolu Efes kültürünü anlatmaya ve yaymaya çalışacağız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum