BİR KOÇ BAŞKA NE İSTER?

"Takımı yönlendirme, tempoyu ayarlayabilme ve koçun istediklerini sahaya yansıtmasının yanı sıra, takım arkadaşlarını ve takımı yukarı çıkarabilme özelliği var. Savunma direncinden de asla geri adım atmayan ABD'li guardın, istatistiklerinden de anlayacağınız gibi ribaund özelliği de var. Bir koç, bir oyun kurucudan daha ne bekleyebilir ki!"

 BİR KOÇ BAŞKA NE İSTER?
09 Ocak 2019 - 17:27 - Güncelleme: 02 Ağustos 2022 - 17:33
Burak BIYIKTAY
 

Basketbol Süper Ligi'nin en beğendiğim guardlarından Toney Douglas'ı bu yazıda neden beğendiğimi ve neden değerli bulduğumu anlatmaya çalışacağım. ABD kariyeri ile başlayalım buradaki rakamlar hepimize biraz fikir verecektir.Toney Douglas Florida State Üniversitesi'nden mezun olurken son sezonu (2008-09) 35 maç, 21.5 sayı, 3.9 ribaund, 2.9 asist ve 1.8 top çalma istatistikleri ile tamamladı.NBA macerası ise hareketli oldu... Mezun olduğu sezon Lakers tarafından 29. sıradan draft edildi; ancak takasla New York Knicks'e gitti. 2009'dan, 2013 sezonuna kadar Knicks formasını giydi. Ardından yine takasla Houston Rockets’a gitti. 2013'ün şubat ayında Sacremento Kings ile imzaladı; ancak Golden State'e transfer oldu. 2013-14 sezonunda Golden State Wariors’la imzalayıp, Boston Celtic’e oradan da bir aylığına Miami Heat’e geçti. Daha sonra 2014-15 sezonuna Çin’de başlayıp sonra tekrar NBA’e New Orleans Pelicans’a transfer oldu. 2016-17 sezonunun bir kısmında Memphis Grizzelers'ta oynadıktan sonra Anadolu Efes'e geldi.
 
Görüldüğü gibi Touney Douglas, neredeyse Harlem Globthroters gibi oldukça gezginmiş,  ancak; bu yanlış anlaşılmasın, gittiği ve bulunduğu bütün takımlarda hatırı sayılır süreler ve istatistikler yakaladı ABD'li oyun kurucu...Bu kadar istatistikten sonra gelelim benim Douglas'ı neden beğendiğime. Geçen sezonun ortasında Anadolu Efes’e katılan Toney Douglas’ı ilk birkaç maç izledikten sonra, onun son zamanlarda gördüğüm en iyi gerçek oyun kuruculardan biri olduğunu düşündüm. Çünkü sahada çok çalışkan, müthiş sporcu etiği olan, çok coachable yani kısacası iyi bir karakter izlemini veriyordu. Bunlarla birlikte hem hücumda, hem de savunmada birçok pozitif özelliği vardı. Ancak özellikle hücum tarafında bu iyi özelliklerini her zaman yapabileceğini hissettiriyor; hiçbir zaman topu kendi egosuyla kullanmıyordu. Koç ne isterse onu sahaya yansıtmaya çalışıyordu.Tabii ki NBA’den ilk defa Avrupa’ya gelip adapte olmakta çok kolay bir iş değildi ve bununla birlikte geçen seneki Anadolu Efes’in kadro yapısını hatırlarsak, bu süreç onun adına biraz daha uzadı. Ama yine de sahada her şeyini veren bir oyucu görüntüsü çiziyordu. Bu özellikleri Douglas'ı bu sene ben dahil, birçok koçun transfer listesinin başında bulunmasını sağladı. 
 
Ancak çok erken bir kararla Sakarya’yı tercih etti ve imzayı attı. Sezonun nerdeyse ilk yarısını orada geçirdi. Herkesin bildiği üzere takımda mali sıkıntılar yaşanmasına rağmen asla bu sorunları sahaya yansıtmadığını herkese gösterdi. Bu da benim onda gördüğüm karakter yapısını doğruladı. Bu sene hem Avrupa’ya, hem de ülkemize iyice alışmış olacak ki; koç Selçuk Ernak’ın ona hem Sakarya, hem de Daçka'da rol olarak verdiği liderlik özelliklerini de iyice ortaya çıktı. Takımı yönlendirme, tempoyu ayarlayabilme ve koçun istediklerini sahaya yansıtması bana göre çok çok iyi. 
 
En önemli özelliklerinden biri de; yanında iyi basketbolcularla çok daha iyi oyuncu olabilmesi;  yani takım arkadaşlarını ve takımı yukarı çıkarabilme özelliği... Ayrıca hem oyun kurucu, hem de şutör guard pozisyonlarında koçun ona verdiği rolleri, bize çok büyük rahatlıkla gösterdi.Bütün bu özelliklerine yanı sıra, savunma direncinden asla geri adım atmıyor, tam saha baskıyı ve yarı saha savunmayı da çok iyi yapabiliyor. İstatistiklerinden de anlayacağınız üzere bir de ribaund özelliği var.
Bir koç bir oyun kurucudan daha ne bekleyebilir ki...
 
Toney Douglas
Yaş: 32
Boy: 1.88
Kilo: 88
Ülke: ABD
Oynadığı Takımlar:
2009–2012 New York Knicks
2012–2013 Houston Rockets
2013 Sacramento Kings
2013–2014 Golden State Warriors
2014 Miami Heat
2014–2015 Jiangsu Dragons
2015–2016 New Orleans Pelicans
2016–2017 Memphis Grizzlies
2017–2018 Anadolu Efes 
2018 Adatıp Sakarya BŞB
2018– Darüşşafaka Tekfen

YORUMLAR

  • 0 Yorum