Maç öncesi yapılmaması gereken 5 hata

Neşe Ceylan Zengin

Sezon içi beslenme kadar maç veya müsabaka öncesi beslenme de önemlidir. Unutulmaması gereken; iyi bir performans için sporcunun yakıtı su ve besinlerdir. En ufak bir sakatlık bile geçirilse genelde başka sebeplerden kendimizi sorumlu tutanz; oysa yeterli ve dengeli beslenmeme de sakatlıktan yeterli performans sergileyememe, çabuk yorulmaya kadar birçok faktörle ilişkilidir.

SUSUZ KALMAK

Su özellikle sporcuların en çok atladığı konudur. Yapılan çalışmalar susuz kalan bir vücudun yani dehidrasyonun çabuk yorulmaya, performansta düşüşlere sebep olduğunu destekliyor.
Bu demek değil ki maçtan hemen önce 1-2 şişe suyu bitirelim. Su içme, gün içerisine yayılmalı yani sabah kalkar kalkmaz başlanmalı ve gece yatana kadar belli aralıklarla belli miktarlarda tüketilmelidir. Maçtan bir gece önce diüretik yani çokça vücuttan su atan içecekleri de tüketmemek lazım.

Yani kahve örneğin. 4-5 bardak değil fakat maç öncesi 1 fincan kahve ve yine 1 bardak su olarak tamamlanabilir. Tabii ki maç aralarında da azar azar tüketmekte fayda var ve özellikle vücudun sulu olup olmadığını anlamak için yine maç öncesi idrar rengine bakılmalıdır. Açık sarı ise sorun yok demektir.

GEREKSİZ VE ZAMANSIZ KARBONHİDRAT YÜKLEMEK

Maçtan bir gece önce daha fazla enerji olsun diye tıkınırcasına karbonhidrat yeniyor olabilir. Tabii ki sporcunun en iyi yakıtı karbonhidratlar fakat fazla fazla tüketildiğinde fayda yerine zarar sağlamaktadır. Özellikle bağırsaklarda gaz ve şişkinlik yaparak ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.

YETERSİZ PROTEIN ALIMI

Özellikle müsabaka veya maç öncesinde birincil enerji kaynağı karbonhidrat tüketip proteinleri atlıyoruz. Tabii ki makarna, tahıllar daha doyurucu gelebilir; ancak çabuk sindirileceği için daha çabuk yavaşlamış hissedilebilir, o yüzden yanında mutlaka protein veya kaliteli yağlarla dengeli bir öğün tüketip maça hazırlanmak daha iyi olacaktır.

KAHVALTIYI ATLAMAK

Özellikle kahvaltı en çok geçiştirilen öğünlerden birisidir. Mısır gevrekleri gibi çok basit, doyurucu olmayan ve boş kalori sağlayan yiyecekler; özellikle pratik olduğu için sporcular tarafından fazlasıyla tercih edilmektedir. Ancak güne doyurucu kahvaltı ile başlamak yani yumurta, peynir, bol yeşillik, tam tahıllı ekmek grupları veya yulaf ezmesi kombinasyonu, hem kan şekeri regülasyonu sağlayacak, hem de iyi bir performans için alınması gereken enerjinin bir kısmını yeterince almayı sağlayacaktır.

YENİ BİR BESİN VEYA ÜRÜN DENEME

Özellikle maç önceleri arkadaşların kullandığı ve tavsiye ettiği bir takviye veya gıda olabilir. Ancak bu herkeste aynı etkiyi göstermemektedir. Maç öncesi denendiğinde aniden beklen-medik yan etkiler gösterebilir. Gastrointestinal rahatsızlıklara sebep olabilir. Alerji yapabilir ve maça çıkmaya engel oluşturabilir. Bu sebepten yeni bir şey denenecekse antrenman önceleri veya off günlerinde tercih edilmelidir ki, olası yan etkilerden maç anlarında veya günlerinde korunmak adına.