Acılar ve bedeller

Bertan Erman

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesi basketbolu da vurdu. EuroLeague Yönetimi, Rus takımlarına yaptırımlarda bulundu. Bu durum hem Rusya hem de Ukrayna takımlarını ciddi anlamda etkiledi.”
 
Avrupa, 1990’larda Yugoslavya’nın parçalanmasından bu yana; bu kadar acı verici, canları, aileleri, halkları yakan, ağlatan bir durum daha yaşamamıştı. Yüzyıllarca savaşların olduğu dünyada toplumlar artık barış içinde yaşamak istiyor. Fakat 2014 yılında başlayan Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararı ile iyice büyüdü. Rus Ordusu, Ukrayna’ya girdi ve sıcak çatışmalar başladı. Hâl böyle olunca her şey sekteye uğradı.
 
Rusya’nın siyasetteki bu kararı, ülkenin birçok yaptırımla karşılaşmasına neden oldu. Sporda da Rusya’ya yaptırımlar uygulandı. Futbolda iş Rusya Milli Takımı’nın ve Rus kulüplerinin uluslararası organizasyonda yer almamasına kadar vardı.
 
Rusya, özellikle kulüpleriyle basketbolda söz sahibi ülkelerden biriydi. Rus takımları, bu sezon THY EuroLeague’e damga vuruyordu; CSKA Moskova, Zenit St. Petersburg ve UNICS Kazan play-off potasındaydı. Şimdi yaşanan siyasi olaylar, Rus takımlarını da etkiledi. Euroleague’de mücadele eden CSKA Moskova, Zenit St. Petersburg ve UNICS Kazan; 7DAYS EuroCup’ta mücadele eden Lokomotiv Kuban Krasnodar’ın oynayacağı maçlar askıya alındı.
 
Rusya’nın Ukrayna’ya girişinin ilk gününde Putin yönetimine ve ülkeye tepkiler çığ gibi büyüdü. Eski SSCB’nin bir parçası olan Litvanya, Rusya’ya karşı net bir tavır koydu. Litvanyalı koç Sarunas Jaskievicius’un çalıştırdığı Barcelona, CSKA Moskova ile deplasmanda oynayacağı maç için Rusya’ya gitmeme kararı aldı ve biletlerini iptal ettirdi. EuroLeague’deki Litvanya takımı Zalgiris Kaunas, hiçbir Rus takımı ile maça çıkmama kararını verdi. SSCB’nin dağılması sonrasında oluşan ülkelerden Estonya’nın takımı Kalev Cramo, Rusya öncülüğünde kurulan VTB Birleşik Ligi’nden çekildi.

Ardından Rus takımlarındaki yabancı oyuncular birer birer ayrılmaya başladı. Bu kararı veren ilk isim, Eski SSCB’nin bir diğer parçası ve Ukrayna’nın şu an yaşadığının bir benzeri ile 2000’lerde karşılaşan Gürcistan’ın süperstarı Tornike Shengelia oldu. CSKA Moskova’dan ayrılan Shengelia, sosyal medyadaki profil resimini de Ukrayna Bayrağı yaptı. Daha sonra NBA patentli ABD’li oyuncu Shabazz Napier Zenit’ten gitti. Ardından Rus takımlarında oynayan birçok yabancı oyuncu, ayrılıklarını açıkladı.
 
Ukrayna basketbolunda ise zorluklar ve duygu dolu anlar yaşandı. Olayların çıktığı sırada Ukrayna Milli Takımı, Dünya Kupası Elemeleri’nde İspanya ile deplasmanda karşılaştı. Savaşa hayır mesajları, Ukraynalı oyuncuların gözyaşları…
 
Öte yandan hem erkeklerde hem de kadınlarda Ukrayna takımı Prometey, bu acı verici sürece kadar iyi bir performans ortaya koyuyordu. Fakat işgal durumu, Prometey’i ülkesinden uzaklara itti. FIBA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final için mücadele eden erkek takımı Çek Cumhuriyeti’ne, Çukurova Basket ile FIBA Kadınlar EuroCup’ta çeyrek finalde karşılaşan kadın takımı ise Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) kentine geçti. Hatta ve hatta, son olarak Prometey forması giyen ABD’li basketbolcu Maurice Creek de Ukrayna’da mahsur kaldı.
 
Dünyada sadece basketbol değil, tüm sporlar dostluk içinde yapılır. Dövüş sporlarında bile verilen mücadeleden sonra sporcular birbirlerine sarılır ya da tebrik eder... Fakat bazen bu tarz durumlarda yapılacak spor müsabakaları, bazı duygulara, öfke patlamalarına neden olup hiç istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu açıdan bakınca, diğer ülke takımlarının, Rus ekiplerine karşı oynarken; bazı oyuncuların duygularını kontrol edememesi söz konusu olabilir.
 
Şu süreçte Zalgiris Kaunas ile CSKA Moskova arasında oynanacak bir maçı düşünün; akıllara bu yaşananlar gelecek ve hiç istenmeyen görüntüler ortaya çıkacak.
 
Bu olaya başka bir taraftan bakacak olursak, bir siyasi kararın spor kulüplerini olumsuz etkilemesi de çok kötü bir durum. THY EuroLeague’de Rusya’yı temsil eden üç takım da başarılı gidiyordu ve üçü de play-off’a kalacak gibiydi. Politik olayların bedelini spor kulüplerinin ödemesi de ne kadar doğru; bu da bir başka tartışma konusu. Bir bakıma kurunun yanında yaş da yandı.
 
İşin gerçeği şu ki, savaşların hiçbir zaman kazananı olmuyor veya bir kazanç sağlamıyor. Aksine savaştaki insanların, masum çocukların, hayvanların, bitkilerin canları yok oluyor, yanıyor; evlatlar ailelerini, aileler evlatlarını kaybediyor... Her türlü faydalı kurumlar ve kuruluşlar zarar görüyor. Tek dileğimiz, bu tarz durumların bir an önce son bulması; herkesin barış, huzur ve mutluluk içinde yaşaması ve güzel ortamlarda spor organizasyonlarının yapılmasıdır.