ZİRVEDE GELEN VEDA: ASENA YALÇIN
EuroCup kupasıyla tamamlanan bir kariyer, yalnızca mutlu son değil; yılların emeğini, kaptanlığın ağırlığını ve vazgeçmeden yürünmüş bir yolun en doğru yerde noktalanışını anlatır. Asena Yalçın, ÇBK Mersin'in tarih yazdığı gecede sadece Avrupa'yı fethetmedi… Kendi hikâyesini de tam hayal ettiği gibi zirvede tamamladı.
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ
Bir kariyer bazen kupalarla ölçülür… Bazen de nasıl hatırlandığıyla. Asena Yalçın için EuroCup şampiyonluğu yalnızca kazanılmış bir Avrupa kupası değil; yılların emeğini, liderliğini ve basketbola adadığı ömrü tam hayal ettiği yerde noktalamanın adı oldu. ÇBK Mersin kaptanı, bir kulübün tarihine geçerken kendi hikâyesini de zirvede tamamladı.
“BU KUPA SADECE ŞAMPİYONLUK DEĞİL, BÜYÜK BİR RAHATLAMA”
Asena Yalçın için bu final yalnızca bir maç değildi; yıllardır verilen emeğin, kaçan finallerin ve beklenen anın karşılığıydı.
“Rahatlamış diyebilirim. Burada olduğumdan beri kaç tane final oynadığımı hatırlamıyorum. Avrupa’da iki kez EuroLeague finaline çıktık ve ikisini de kaybettik. Bu maçta da son dakikalarda stresim arttı ama kazandığımız için ve bu takımda kaptanlık yaptığım için çok gururluyum.”
“ÇBK MERSİN’İN HİKÂYESİ BAŞLI BAŞINA BELGESEL”
2017’de kurulan bir organizasyonun Avrupa zirvesine yürüyüşünü yalnızca içeriden izlemekle kalmadı, kaptan olarak yönlendirdi. Bu yüzden Asena’ya göre bu kupa yalnızca bugünün değil, yıllardır gelen yükselişin doğal sonucu.
“Çimsa ÇBK Mersin’in katettiği yol gerçekten belgesel olur. Son altı senedir buna yakından şahidim. Anadolu’da ilk Avrupa kupasını kazanmak ve adını tarihe yazdırmak takımın geleceği açısından çok kıymetli. Bunun sinyallerini zaten veriyorduk.”
“MERSİN BENİM İÇİN SADECE TAKIM DEĞİL, EV”
Kariyerinin en uzun bölümünü geçirdiği, basketbola veda ettiği ve aidiyet kurduğu şehir… Mersin, Asena Yalçın’ın hikâyesinde yalnızca forma giyilen bir yer değil.
“En uzun süre kaldığım ve kariyerimi noktaladığım takım olduğu için yeri bende her zaman ayrı olacak. Burayı gerçekten evim gibi hissediyorum.”
“SON MAÇIMDI AMA KIZLARA ÇAKTIRMADIM”
Veda kararını önceden vermişti. Ama finalin ağırlığında duygularını takımın önüne koymadı.
“Son maçıma çıkacağım için çok duygulandım ama kızlara çaktırmadım. Sonuçta final maçına çıkıyoruz, moraller yüksek olmalı.”
Bu cümle, onun kaptanlığını belki de en net anlatan detaydı.
“ZİRVEDE BIRAKMAK HAYALİMDİ”
Her sporcunun hayal ettiği ama az kişinin başarabildiği bir son… Asena Yalçın bunu başardı.
“Kesinlikle hayal ettiğim bir senaryoydu. Kim böyle veda etmek istemez ki. Zirvede bırakmak gibi bir şey oldu benim için.”
“EN BÜYÜK GURURUM DİSİPLİNİM”
İstatistikler, kupalar, rekorlar… Hepsi önemli. Ama Asena’nın kariyerine dönüp baktığında en çok değer verdiği şey başka:
“Sporculuk disiplinim. Oynadığım süre boyunca hiçbir zaman spor ahlakına uymayacak bir şey yapmadım.”
“GENÇLERE TEK MESAJIM VAR: OYNADIĞINIZ HER ANI YAŞAYIN”
Basketbolun yalnızca sonuç değil, süreç olduğunu özellikle vurguluyor.
“Oynadıkları her anın kıymetini bilsinler. Bir gün o antrenmanlar, maçlar, yorgunluk bitecek. O yüzden gerçekten severek oynasınlar.”
“BASKETBOLDAN SONRASI YOK… SADECE ROL DEĞİŞİYOR”
Asena Yalçın parkeden ayrılıyor olabilir… Ama basketboldan değil.
“Basketboldan sonrası diye bir şey olmayacak benim için. Yine basketbolun içinde kalacağım. Sadece pozisyonum değişecek.”
Bir kaptan formasını çıkarabilir… Ama oyunun içinden tamamen çıkmaz. Asena Yalçın da tam olarak bunu yapıyor: Bir devri kapatırken, basketbolun içinde yeni bir sayfa açıyor.