ING BSL Takım Analizleri - 2

2021-2022 sezonu yarın başlayacak ING Basketbol Süper Ligi'nde 7DAYS EuroCup takımları iddialı geliyor. HDI Sigorta Afyon Belediyespor ve Büyükçekmece de bu ligde kalıcı olduklarını göstermek için sahaya çıkmaya hazırlanıyor.

Ece Aslı ERGEZ - RİBAUND DERGİ

ING Basketbol Süper Ligi'nde yeni sezon heyecanı başlıyor. 7DAYS EuroCup'ta ülkemizi temsil edecek Frutti Extra Bursaspor iddialı; Türk Telekom ise istikrarını sürdürmek istiyor. HDI Sigorta Afyon Belediyespor ve Büyükçekmece de, beklentilerin aksine, iyi işler çıkarmanın peşinde...

BÜYÜKÇEKMECE BASKETBOL: MERAK KONUSU



Büyükçekmece Basketbol, geçen sezon Afyon Belediye ile birlikte en sürpriz galibiyetlere imza atanlar takımlar oldu. Ligde kalma için sahaya çıktığı kritik maçlarda, özellikle yabancılarından aldığı kritik katkılar, onların bu senede burada olmalarını sağladı.
Geçen sezondan tüm yabancılarını kaybeden Büyükçekmece, yepyeni 6 yabancıyla sezona başlıyor. Bunlardan bazıları ise ligimizde adını daha önce duyduğumuz oyuncular.
Bir önceki sezon Afyon formasıyla izlediğimiz Jordon Crawford’u bu sezon Büyükçekmece’de izleyeceğiz. Geçtiğimiz sezon ise Fransa Ligi’nden Elan Chalon’da geçirmişti.

Yine iki sezon önce Afyon’la anlaşıp ülkemize gelen ancak sonra anlaşmasından vazgeçilen Andrew White anlaşılan bir diğer yabancı oldu. Oyun kurucu tercihinde risk almadan yine tanıdık isme giden Büyükçekmece, daha önce ülkemizde Gaziantep ve Banvit formaları giyen Phill Greene ile anlaştı. Geçen sezondan takımda kalanlar ise Mehmet Fırat Alemdaroğlu ve Enes Berkay Taşkıran. Enes zaten bir sezon üst üste sakatlıklarla geçirmek zorunda kaldığı için onun tam performansını henüz izleyememiştik. Bu sezon ikisinin de iyi bir sezon geçireceklerini düşünüyorum.

Yerliler de potansiyelleri oyunculara giden Büyükçekmece, Merkezefendi’de iyi bir sezon geçiren Barış Çağan Özkan ve Mustafa Kurtuldum, Orman’da aldığı sürelerle oyununu daha da ileri götüren Kadir Bayram’ı kadrosuna eklemesi önemli hamlelerden oldu.
Galatasaray’dan Caner Erdeniz de bu sezon Büyükçekmece forması giyecek olması ve 3 sezon Büyükçekmece’de oynayan Deniz Kılıçlı’nın bu sezon tekrar evine dönmesi de kritik hamle oldu.

Hazırlık maçlarında tam kadro henüz izleyemememizin de etkisi olacak ki, performanslar birbirinden farklıydı. Ancak düşme sinyalinden ziyade bu sezon bu takımdan nasıl maçlar nasıl performans izleyeceğimiz merak ediliyor.

HDI SİGORTA AFYON BELEDİYESPOR: TANIDIK YABANCILAR AMA…



Ligin en zor yaz sezonunu geçiren takım desek yanlış olmaz. Kapandı kapanacak dedikodularıyla koca yaz geçti. Hatta haklarını geçtiğimiz sezon TBL’de Playoff finalisti olarak tamamlayan Samsunspor’a devretmesi gündeme geldi. İki ekip arasında yapılan görüşmelerde aslında sürece çok da yaklaşılmıştı. Ama sanırım Afyon’da taraftar da baskısının etkisiyle bu durumdan, Afyon tarafından vazgeçildi.
Tüm yazı nerdeyse böyle geçiren bir takım da haliyle transfer sezonuna da çok geç başlamış oldu. Takımın başına hızlı bir şekilde Faruk Beşok getirildi. Galiba her şeyin bu kadar hızlı ilerlemesi Afyon’un sağlıklı bir oluşuma gitmesini önledi. Şu an ortaya çıkan kadro için olumlu bir şey demek zor. Hep diyoruz; doğru yerde doğru oyuncu ve takım kimyası…
Yabancı tercihlerinde genelde tanıdıklara giden HDI Sigorta Afyon Belediyespor, Shannon Shorter, Eric Buckner ve TJ Campbell ile anlaştılar. Yerli de ise genç bir kadrosu olan Keçiler’de Ayberk Olmaz, Merthan Mutlu, Efe Ergi Tırpancı yer alıyor.
Daha önce oynadıkları takımlarda as oynamayan bu oyuncuların burada as olmaları, sanırım biraz bekledikleri performansın altında kalmalarındaki önemli etkenlerden oldu. Bana göre tecrübe eksikliğinin parkede hissedildiği Afyon’un hazırlık döneminde TBL ekiplerinden Manisa’ya mağlup olmaları ise, durumun sezonda onlara sıkıntı yaratacağının en büyük sinyali diyebiliriz. Şu an kadro hem hazırlık performansıyla ligden düşmesi en muhtemelen takımlardan görülüyor. Bakalım sezon içinde Afyon bize tersine gösterebilecek mi? Anadolu’da basketbolun yaşamasını en çok isteyenlerden biri olarak umarım hepimizin yanıldığı bir sezon izlettirirler.

TÜRK TELEKOM: BAŞKENTİN TEK TEMSİLCİSİ



Ormanspor’un da ligden düşmesiyle Ankara’nın ING Basketbol Süper Ligi'ndeki tek temsilcisi Türk Telekom oldu. TBL’den BSL’ye çıktıkları sezonda başantrenör Burak Gören’in de dediği gibi Ankaralı basketbolseverler ilgisini her gün daha da çekmeye başardıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ankaralı olanlar bilir; yakın tarihte maalesef burası, rakip takımın galibiyet elde edip gittiği, maçların keyifsiz geçtiği bir haldeydi. Ama Türk Telekom’un yeni yapılanmasıyla ING BSL’ye yükselmesinin ardından bu anlayış yıkıldı. Burası da artık izlerken keyif alınan ve galibiyetle dönmenin de çok kolay olmadığı bir hale geldi. Yanına Avrupa’da yakalanan istikrarlı olmaya aday gidişatla birlikte ciddi bir taraftar ilgisiyle karşı karşıya kalmaya başladı.

Sezon başı Andrew Andrews olayıyla isimlerinin gündeme gelmesi sanırım şu ana kadarki en eksi durumları oldu.( Büyükannesinin yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle sayılı günlerinin kaldığını öğrenen Andrews yanına gitme istediğini kulübüne bildirdi ancak ligin başlamasına 21 gün gibi bir gün olmasına rağmen kulüpten red yanıtı almıştı. O da bir seçim yaparak büyükannesine gidip takımdan ayrılmayı seçti. )

Şüphesiz Telekom’un en önemli yerli transferi Can Uğur Öğüt diyebiliriz. Telekom altyapısında yetişen Öğüt 7 sezonluk Gaziantep macerasından sonra basketbola başladığı yere döndü. Onun dışında potansiyelli oyuncular Berk Demir ve Dorukhan Engindeniz ile anlaşan Telekom için enerjik bir takım yapısında diyebiliriz.

Ayrıca Avrupa’da da bu sezon Frutti Extra Bursaspor ile birlikte bizleri Eurocup’ta temsil edecek. Şampiyon Ligi’nde geçtiğimiz iki sezonu kötü denilemeyecek şekilde geçiren Telekom, bakalım Eurocup’ta neler yapacak?

FRUTTI EXTRA BURSASPOR: ALIMPIJEVIC ETKİSİ



Başantrenör Dusan Alimpijevic’in etkisi geldiği ilk günden beri hissedilen Frutti Extra Bursaspor, bence bu sezon eldeki bütçeyle kurulabilecek en iyi kadrolardan birini kurdu diyebiliriz. Özellikle yabancı tercihleri hazırlık sezonunda da izlediğimiz üzere bize doğru bir tercih oldu dedirtti.

Bir türlü faydalanamadığı oyuncularla yollarını ayırıp yerine BSL’de geçen sezon oyunlarının üzerine koyan Ömer Utku Al, Egemen Güven, Onuralp Bitim ve yanlarında genç oyuncu Tarık Sezgün hamlesiyle Frutti Extra Bursaspor adeta kabuk değiştirmeye başladı.
Tecrübeli oyuncu Ender Arslan’ın jübile yaparak aktif oyunculuk kariyerine noktalamıştı. Kendisi bu sezon Bahçeşehir Koleji staffında yer alacak.

Geçen sezondan Birkan Batuk ve Metin Türen, Timsahlar’da devam edecek isimler.
Daha önce yarım sezon yeşil-beyazlı formayı giyen Allerik Freeman ile yeniden anlaşan Frutti Extra Bursaspor, arkasından sırayla yabancılarını açıkladı. Bana göre dikkat çekici yabancıları ise, geçtiğimiz sezonlarda TBL ekiplerinden Finalspor’da oynayıp inanılmaz performansıyla herkesi kendine hayran bırakan Marlain Veal oldu. Baktığımızda bütün transferlere Timsahlar için çok savaşçı ve mücadeleden asla kaçmayan bir takım olduklarını söyleyebiliriz.

Türk Telekom ile birlikte bizleri Eurocup’ta temsil edecek Frutti Extra Bursaspor’u açıkçası izlemek için bir önce sezon başlamasını istiyorum.

Fotoğraflar, kulüplerin Twitter hesaplarından alınmıştır.

ing basketbol süper ligi türk telekom frutti extra bursaspor hdi sigorta afyon belediyespor büyükçekmece basketbol